Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2015. Augusztus 27. 13:00, csütörtök | Helyi
Forrás: Napi Gazdaság

Felderítőgépet telepít Pápára a NATO

Felderítőgépet telepít Pápára a NATO

Tizenkét országból négyszáz fős katonai személyzet is érkezik

Hamarosan a NATO egyik E3A AWACS felderítő repülőgépe pásztázza majd a magyar égboltot.
A gép egy szeptember közepére tervezett hadgyakorlatra érkezik Magyarországra, hogy egy légi mentési kiképzés kapcsán gyakorolják vele a fegyverrendszerek irányításához szükséges híradó berendezések, illetve légi megfigyelő és vezetési rendszer alkalmazását. A határaink közelében zajló orosz–ukrán háború miatt sem mellékes, hogy az ezzel kapcsolatos konfliktuskezelésre készülő NATO-egységek támogatásában az AWACS is részt vesz.

A gép ugyanis képes az ellenség légi és szárazföldi tevékenységéről és potenciáljáról is információkat nyújtani. Az AWACS ezeken a funkciókon felül a saját támadó és védelmi légi hadműveleteinek ellenőrzését, irányítását és összehangolását is képes biztosítani, így széles körűen alkalmazható válságkezelő helyzetekben.

A felderítőgépen kívül a gyakorlatra a pápai bázisrepülőtérre telepítenek még huszonkét légi járművet különböző NATO-tagállamokból. Ezek között információk szerint amerikai katonai gépek is lesznek, várhatóan katonai mentőhelikoptereket (MEDEVAC) is alkalmaznak majd a felkészítés során. Az úgynevezett Többnemzeti Összhaderőnemi Személyi Mentés Egységesítési Kiképzésre (Combined Joint Personnel Recovery Standardisation Course – CJPRSC 2015) tizenkét országból négyszáz fős katonai személyzet is érkezik.

A felkészítésen gyakorolhatják a NATO-terminológia alapján FARP-nak (Forward Arming and Refueling Point) nevezett ideiglenes töltőhelyek felállítását és használatát, amelyeken a katonai helikopterek újrafegyverzése és feltankolása zajlik. A kiképzésben szerepet kap majd a Magyar Honvédség egyik legmodernebb képessége az előretolt repülésirányító képesség (JTAC) is. A hadseregünk személyi mentési képessége hároméves, komplex program alapján valósul meg 2016–2019 között, de az állomány oktatásához már 2013-ban hozzáfogtak, és azóta is folyamatos a gyakorlatokon és tanfolyamokon való részvétel. Nemrég a törökországi Konya légibázison és a környékén található gyakorlótereken vett részt a honvédség az ISIK 2015 elnevezésű személyi mentési (Personnel Recovery – PR) gyakorlaton, amelyen magyar, török, amerikai, spanyol és román katonák vettek részt. A hazánkat képviselő kilencfős csoport egy An–26-os repülőgéppel indult el az ázsiai országba Kecskemétről, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázisról. A nemzetközi környezetben és valós körülmények között tartott gyakorlaton a magyarok légi támogatási (CAS – Close Air Support), harci kutató-mentő (CSAR – Combat Search and Rescue), és közvetlen harci támadó műveleteket végrehajtó harcászati repülőgépek mozgatásában vettek részt. A csoport tagjai azt gyakorolták, hogyan kell a frontvonal mögött bajba jutott személyek kimentését megtervezni, megszervezni és végrehajtani.
Tervezik azt is, hogy amerikai Bradley harci járműveket és M1 tankokat telepítsenek Magyarországra, amelyeket hivatalosan szintén hadgyakorlatokon alkalmaznának. - számolt be a Napi Gazdaság.

(Fotó: MTI)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:00, kedd | Helyi

Hét és félmilliót csaltak ki egy csornai asszonytól

A csornai rendőrök vizsgálnak egy internetes csaló által elkövetett bűncselekményt.

2024. Április 16. 09:00, kedd | Helyi

A Költészet napjára emlékeznek Páliban

Devecseri Zoltán verseskötetének bemutatása

2024. Április 15. 16:00, hétfő | Helyi

Az elmúlt héten nyolcvannyolc eseményhez vonultak a hivatásos tűzoltó egységek a megyében

A 15. héten történt.

2024. Április 15. 13:00, hétfő | Helyi

Hol lesz a héten áramszünet a Rábaközben?

Tervezett üzemszünetek.