Városlista
2024. február 21, szerda - Eleonóra

Hírek

2012. Március 23. 14:13, péntek | Külföld
Forrás: mno.hu / MTI

Felhagynak a halálraítéltek szervkivételével

Felhagynak a halálraítéltek szervkivételével

Kína három-öt éven belül megszünteti a halálra ítélt rabok szervátültetés céljából történő szervkivételét – számol be a kínai média pénteken hivatalos forrásokra hivatkozva.

Az országban a szervek felajánlását szervező és koordináló intézmény létrehozását szervezik; ösztönözni kívánják a lakosságot a szerveikről való lemondásra, s csökkenteni szeretnék a halára ítéltek számától való függést – tájékoztatott Huang Csie-fu egészségügyi miniszterhelyettes egy Hangcsou városi konferencián.

A cél érdekében Kína 31 tartományi jogú térségéből kísérletképpen egyelőre 16-ban indítják el a rendszert – magyarázta Huang, jelezve, hogy az elítéltek szervkivételének fokozatos megszüntetése a kormány elhatározása. Az egészségügyi minisztérium statisztikai adatai szerint körülbelül másfél millió ember vár szervátültetésre, míg évente nagyjából átlagosan 10 ezer átültethető szervvel lehet számolni.

A halálbüntetések kiszabhatóságának korlátozása, illetve a legsúlyosabb büntetés alkalmazásának visszaszorítására tett központi intézkedések következtében az elmúlt években a szervfelajánlások is visszaestek. A halálra ítélt rabok szervkivétele Kínában hivatalosan csak az érintett előzetes beleegyezésével történhet. „E változások kihívás elé állították a kínai szervátültetés hagyományos gyakorlatát” – állapította meg a kínai miniszterhelyettes. Hozzátette, a halálra ítélt raboknál gyakoriak a gombás és bakteriális fertőzések, ami az átültetést követően hosszabb távon csökkenti az új szervtulajdonosok túlélési esélyét.

A kínai kormány első ízben 2007-ben szabályozta a szervátültetéseket, amikor megtiltotta magánszemélyeknek és szervezeteknek a szervkereskedelem minden formáját. A kínai büntető törvénykönyv tavalyi módosításakor először került a bűncselekmények közé a szervkereskedelem. Azok, akik erőszakkal távolítanak el szerveket, vagy fiatalkorúakat kényszerítenek bármely szervükről történő lemondásra, emberöléssel vádolhatók. Akiket tiltott szervkereskedelemben találnak bűnösnek, öt évig terjedő börtönre ítélhetők, de súlyos esetben a büntetési tétel növelhető.

Kínában időről időre jelennek meg híradások arról, hogy illegális és szervezett módon fosztanak meg főleg fiatalokat, vándormunkásokat többnyire egyik veséjüktől. Tavaly egy fiatalembert az interneten vettek rá, hogy adja el veséjét, s az érte kapott pénzből egy iPad-et vásárolt. Nemrégiben egy 16 tagú banda bukott le, akik több mint 50 fiatalt vettek rá veséjük eladására. A vesékért 20-25 ezer jüant (700-880 ezer forintot) fizettek, majd mintegy 300 ezer jüanért, vagyis több mint 10 millió forintért adták azokat tovább. A bűnszervezetben orvosok és kereskedők is helyet kaptak. A műtétekhez titkos klinikát tartottak fenn a fővárosban, komoly műszerezettséggel.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Február 21. 08:32, szerda | Külföld

Kijev határozott választ vár az EU-tól a gazdatüntetések miatti ukrán-lengyel határzárra

Tájékoztatták az Európai Bizottságot az ukrán hatóságok az ukrán-lengyel határzárral kapcsolatos helyzetről, és határozott választ várnak -

2024. Február 21. 08:30, szerda | Külföld

Putyin: teljesen orosz ellenőrzés alá került a Dnyeper bal partja Herszonban

Orosz ellenőrzés alá került Krinki település a Dnyeper bal partján, Herszon megyében, ahol az ukrán hadsereg hídfőállás kiépítésével próbálkozott

2024. Február 21. 06:00, szerda | Külföld

Romániában betiltották az energiaitalok forgalmazását kiskorúak számára

Romániában nagy többséggel megszavazta a képviselőház kedden azt a törvénytervezetet, amely betiltja az energiaitalok forgalmazását kiskorúak számára.

2024. Február 16. 14:30, péntek | Külföld

Meghalt a börtönben Putyin politikai ellenfele, Alekszej Navalnij

Meghalt a börtönben Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus - közölte pénteken az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat (FSZIN).