Városlista
2024. február 24, szombat - Mátyás

Hírek

2018. Február 23. 16:05, péntek | Külföld
Forrás: Venczel Katalin, az MTI tudósítója jelenti:

Felmérés szerint a francia nők 12 százaléka volt nemi erőszak áldozata

Felmérés szerint a francia nők 12 százaléka volt nemi erőszak áldozata

A francia nők 12 százaléka állítja, hogy egyszer vagy több alkalommal is megerőszakolták, és 43 százalékukhoz úgy értek hozzá szexuálisan, hogy abba nem adta beleegyezését

- derül ki az Ifop közvélemény-kutatóintézet felmérésből, amelyet pénteken tett közzé a France Info hírrádió.

A párizsi Jean Jaures Alapítvány megbízásából február 6. és 16. között 2167 francia nagykorú nő megkérdezésével készült reprezentatív felmérés arra is rávilágított, hogy a nők 58 százaléka szembesült már nem megfelelő viselkedéssel, 50 százalékuk kapott már szexista megjegyzéseket, 45 százalékuk pedig szexuális töltetű jelzéseket, 29 százalékuknak e-mailben vagy SMS-ben küldtek pornografikus üzeneteket.

A nemi erőszak áldozatainak többsége azt állítja, hogy jól ismerte a támadóját. A legtöbb esetében egy családtag volt az agresszor, s az esetek 36-48 százalékában az áldozat otthonában történt az erőszak.

A megerőszakolt nőknek csak 11-19 százaléka tesz feljelentést, 56-68 százalékuk pedig senkinek nem mondja el a környezetében, hogy mit élt át. A megerőszakolt nők 16-27 százaléka követett el a támadást követően öngyilkossági kísérletet.

"Miközben azt gondolhatnánk, hogy a háborút követő évek óta kevesebb nemi erőszak történik, úgy tűnik, hogy több" - mondta a közrádióban Michel Debout pszichiáter, a Jean Jaures Alapítvány vezetője.

Alice Debauche, a francia nemzeti demográfiai kutatóintézet (INED) szociológusa szerint hosszú távon jól érzékelhető, hogy a fiatalabb generációból a nők sokkal inkább tesznek feljelentést, mint az idősebbek, ha szexuális támadás éri őket. Az 1950-es és az 1960-as években szocializálódott nők még azt tanulták, hogy a beleegyezésük nélkül történő szexualitás megszokott - állítja a kutató.

"Az erőszakkal szembeni toleranciaszint egyre csökken. A nemi erőszakon túl a szexista erőszakosság az egész francia társadalmat érinti, ez nem marginális probléma" - tette hozzá Michel Debout.

A szociológus arra hívta fel a figyelmet, hogy a nemi erőszakról az a téves képzet él a társadalomban, hogy éjjel, egy kihalt parkolóházban történik.

"Ez fantazmagória. Talán kevésbé zavaró azt gondolni, hogy házon kívül nagyobb veszélyben vannak a nők" - erősítette meg a pszichiáter, aki sajnálatosnak tartja, hogy a Weinstein-botrány kirobbanása óta az embereknek az a benyomása, hogy a nemi erőszak elkövetője egy, az emberek életén kívülálló, nagy hatalmú ember. "Ilyenek is léteznek, el is kell őket ítélni, de ez elfedi a jelenségnek a valós oldalát, azt, ami a mindennapi és a családi életben történik" - mondta a pszichiáter.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Február 24. 06:00, szombat | Külföld

Navalnij - Több mint 65 ezren támogatják a hágai orosz nagykövetségnek helyt adó utca elnevezését Alekszej Navalnijról

A hágai orosz nagykövetségnek otthont adó utcát nevezzék el Alekszej Navalnijról, sarkvidéki börtönében a múlt héten tisztázatlan körülmények közt elhunyt orosz ellenzéki politikusról

2024. Február 24. 06:00, szombat | Külföld

Volodimir Zelenszkij: Ukrajna új ellentámadásra készül

Ukrajna 2024-ben nemcsak védekezik az országot támadó orosz hadsereg ellen, hanem új ellentámadást is készít elő

2024. Február 21. 08:32, szerda | Külföld

Kijev határozott választ vár az EU-tól a gazdatüntetések miatti ukrán-lengyel határzárra

Tájékoztatták az Európai Bizottságot az ukrán hatóságok az ukrán-lengyel határzárral kapcsolatos helyzetről, és határozott választ várnak -