Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2013. Április 07. 15:30, vasárnap | Külföld
Forrás: MTI

Felmérés szerint bejuthat egy euróellenes párt a német parlamentbe

Felmérés szerint bejuthat egy euróellenes párt a német parlamentbe

Bejuthat a német parlamentbe az őszi választáson egy alig két hónapja alakult párt, amely az euróövezet felszámolását követeli - mutatta ki egy vasárnap ismertetett felmérés.

A Welt am Sonntag című lap megbízásából készült felmérés szerint a lakosság 24 százaléka el tudja képzeli, hogy az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű pártra szavaz a szeptemberi országos parlamenti választáson. Az Infratest dimap közvélemény-kutató cég felmérésében a megkérdezettek 17 százaléka úgy nyilatkozott, biztosan megfontolja majd, hogy szavazzon-e az AfD-re, további 7 százalék pedig az "igen, talán" választ adta a vonatkozó kérdésre.
A felmérés szerint a lakosság túlnyomó többsége, 59 százaléka számára elképzelhetetlen, hogy az euróellenes pártra adja a voksát, az AfD azonban ennek ellenére a lehetséges szavazótábor nagysága alapján ítélve átugorhatja az 5 százalékos bejutási küszöböt a szeptember 22-ei Bundestag-választáson.
Az új párt mindenekelőtt a határozatlanok és az ország keleti részén élők köréből, a jelenlegi parlamenti pártokat tekintve pedig elsősorban a Baloldal szavazói közül szerezhet támogatókat. A pártpreferenciával nem rendelkezők 32 százaléka tartja elképzelhetőnek, hogy az AfD-re szavaz. Az ország keleti részén, a volt NDK területén a lakosság 27 százaléka nyitott az új politikai erő felé, míg a nyugati tartományokban 23 százalék ez az arány. A volt keletnémet állampárt utódszervezete és nyugatnémet csoportok összeolvadásával kialakult Baloldal szavazóinak körében 29 százalék tartja elképzelhetőnek, hogy legközelebb inkább az AfD-re szavaz - mutatta ki a reprezentatív felmérés.
Az euróövezeti válság esetleges további mélyülése nyomán igen jelentős figyelem irányulhat az új politikai erőre, a választási eredményét azonban elsősorban az határozza majd meg, hogy megmarad-e a lakossági bizalom Angela Merkel kancellár és Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter válságmenedzseri képességében - fűzte hozzá az adatokhoz Richard Hilmer, az Infratest dimap ügyvezetője.
Az AfD februárban alakult, első kongresszusát április közepén tartja. A pártba egy hónap alatt ötezren léptek be, jelenleg pedig 6600 körül van a tagok létszáma. A formálódó pártprogram szerint a következő időszak legfontosabb feladata az euróövezet felszámolása rendezett keretek között. A párt szerint az eurót a nemzeti fizetőeszközök rendszerével kell felváltani, az adósságválságba jutott országok tartozását pedig el kell engedni, és az így keletkező veszteségeket nem az adófizetőkre, hanem a bankokra kell terhelni.
Az AfD a bevándorlás szigorú korlátozását is követeli, követendő példának a kanadai rendszert tekinti. Az adózás területén radikális változásokat szorgalmaz, az adókulcsok csökkentését és a kedvezmények eltörlését sürgeti. A politikai berendezkedést illetően azt az elvet képviseli, hogy vissza kell fogni a pártok befolyását és több lehetőséget kell biztosítani az állampolgároknak a folyamatok alakításához.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 04. 19:00, szombat | Külföld

38 éve robbant fel a csernobili atomerőmű

Az Ukrajnában zajló háború nukleáris létesítményeket veszélyeztet.

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez