Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2014. Június 01. 06:00, vasárnap | Belföld

Felmondás közös megegyezéssel vagy anélkül – mi a buktató?

Felmondás közös megegyezéssel vagy anélkül – mi a buktató?

Mi a buktató abban, ha egy cég közös megegyezéssel mondja fel a munkavállalóval a munkaviszonyt? Erre kérdésre ad választ az onlinejogsebesz.hu jogi szakértője. Ne feledje, joga van kérdezni!

Kérdés:
Tisztelt Jogsebész!
Férjem munkáltatója meg kívánja szüntetni a munkaviszonyát. Felajánlotta a közös megegyezés lehetőségét, amennyiben ezt elfogadjuk, akkor készpénzben kifizetné a végkielégítést és minden egyebet, amit a törvény előír. Ha nem fogadjuk el, akkor is felmond, de nem tudja megmondani mikor, miből lesz kifizetve a férjemnek törvényesen járó végkielégítés.
Nem tudjuk elfogadni, mert munkanélküli biztosítása van a férjemnek és a szerződésben kizáró ok, ha közös megegyezéssel szűnik meg a munkaviszony. Az iránt érdeklődnék, hogy hol van a buktató, mi a munkáltató előnye, ha közös megegyezéssel szűnik meg a munkaviszony, valamint azt is szeretném megtudni, hogy ha a cég mond fel és nem tudja, vagy nem akarja kifizetni a végkielégítést, akkor mi a teendő?

Köszönöm Tisztelettel.

2014. 05. 14.

Válasz:
Tisztelt Kérdező!
Az ügy hátterét alaposabban nem ismerve, a leveléből csak arra tudunk következtetni, hogy a munkáltató esetleg attól tarthat, hogy amennyiben ő mond fel rendes felmondással, akkor – azon túlmenően, hogy a felmondási idő tartamára is kell munkabért fizetnie, melynek összege esetleg a közös megegyezéskor fizetendő összegben nem volt tervezve – attól tarthat, hogy a döntését a munkavállaló megtámadhatja bíróság előtt. A felmondási oknak ugyanis jól körülhatároltan vagy a munkavállaló munkavégzésében keresendő oknak kell lennie (pl. a munkavégzés színvonala nem volt megfelelő) vagy a munkáltatónál felmerülő oknak (pl. átszervezés, a munkavállaló munkakörének megszűnése), ellenkező esetben a felmondást érvénytelennek nyilváníthatja a bíróság, amely a munkáltatónak jelentős többletköltségébe kerülhet. Azt a fenyegetőzést, hogy ebben az esetben a munkáltató nem tudja miből kifizetni a végkielégítés összegét, valószínűleg nem kell komolyan venni, mivel az a munkáltató csődjét is jelentené egyúttal, hiszen a munkaviszony megszüntetésekor járó összegeket neki minden körülmények között ki kell fizetnie, ha nem teszi, akkor a bíróság ítélete alapján arra bírósági végrehajtásnak van helye. Ha pedig az sikertelen, akkor a fizetésképtelenségének megállapítása a működése befejezését is jelenti a számára, amelyet nem valószínű, hogy egy munkavállaló járandósága miatt kockáztatna.

A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.

A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.
Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel:
dr. Ócsai József
ügyvéd
onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.