Városlista
2023. február 9, csütörtök - Abigél

Hírek

2014. December 12. 06:00, péntek | Belföld
Forrás: onlinejogsebesz.hu

Felmondás külföldi munka esetében – Hogyan?

Felmondás külföldi munka esetében – Hogyan?

Külföldön vállalt munkát az onlinejogsebesz.hu legújabb kérdezője, aki határozott idejű munkaszerződést szeretne felmondani. Hogyan teheti meg?

Kérdés:
Tisztelt Jogsebész!

Azt szeretném megkérdezni, hogy ha külföldön vállaltam munkát, és aláírtam már egy 1 évre szóló, határozott idejű munkaszerződést, akkor hogyan tudnék felmondani a szerződés lejárta előtt, ha nincs közös megegyezés a munkaadóval? Szept. 1-jével kezdődött a munkaviszony, tehát még 3 hónapon belül van. Ha jól tudom, Magyarországon 3 hónapot szoktak adni próbaidőnek, és az alatt bármikor fel lehet mondani. De az én esetemben külföldön hogy van? Illetve ez határozott idejű szerződésekre is érvényes? Ezen felül, szeretném még megkérdezni, hogy hivatalosan hogy kéne intézni a felmondást? (Nem fogunk a munkaadómmal szép viszonyban elválni, ezért attól tartok, hogyha szóban közlöm vele, illetve írok neki egy felmondási levelet, azt a későbbiekben ő semmisnek fogja venni, vagy letagadja.) Válaszát előre is köszönöm!
2014. 11. 06.

Válasz:
Tisztelt Kérdező!
Ha Ön magyar céggel kötött munkaszerződést, és annak a munkavállalójaként dolgozik külföldi munkavégzési helyen, és az Ön munkaszerződése tartalmaz próbaidő kikötést (ez lehet maximum 3 hónap időtartamú, de lehet rövidebb is), akkor a 2014.09.01- től (munkaviszonya kezdetének idejétől) számított próbaidőn belül a munkáltatónak címzett írásbeli nyilatkozattal (amit vagy személyesen adhat át a munkáltató képviselőjének, de akkor a saját példányára írassa rá az átvevő nevét és a dátumot, vagy ajánlott, tértivevényes levélben kell feladnia azt), közölheti a munkáltatójával, hogy a munkaviszonyát próbaidő alatt azonnali hatállyal megszünteti. Ezt a nyilatkozatát indokolnia nem kell.

Ha nincs próbaidő a munkaszerződésben, vagy már letelt, akkor felmondással szüntetheti meg a munkaviszonyát, ezt is írásban (ugyanolyan postai küldeménnyel, mint a próbaidőnél írt nyilatkozat esetében), de ezt meg kell indokolnia a 2012. évi I. törvény (Munka Törvénykönyve/Mt.) 67. § (2) bekezdésének előírása szerint. Ez az indok csak olyan ok lehet, amely lehetetlenné teszi az Ön számára a munkaviszony korábbi fenntartását, vagy annak a fenntartása az Ön körülményeire tekintettel, aránytalan sérelemmel járna. A felmondási idő 30 naptári nap, ami a felmondás munkáltatóval történt közlését (ha levél: a küldemény átvételét) követő nappal kezdődik. Ha Ön ajánlott, tértivevényes formában adja postára a próbaidő alatti azonnali hatályú munkaviszony megszüntetést tartalmazó nyilatkozatát vagy a felmondását, akkor az ún. ajánlott szelvénnyel (ami Önnél marad) tudja igazolni a feladás tényét, idejét, a tértivevény (amit a posta Önnek eljuttat) pedig igazolja, hogy a címzett azt mikor vette át (azaz: mikor történt a közlés). A munkáltató az ilyen küldeményt letagadni nem tudja, semmisnek pedig nem tekintheti.

A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.

A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.
Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel:
dr. Volein István
ügyvéd
onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2023. Február 08. 13:52, szerda | Belföld

Itt a várva-várt magyar sci-fi előzetese

A Műanyag égbol című film cselekmény 100 évvel előre, 2123 Magyarországára repíti a nézőt.

2023. Február 08. 13:24, szerda | Belföld

Már 16 ember köszönheti az életét a magyar mentőalakulatoknak

Eddig 16 ember köszönheti az életét a magyar mentőalakulatoknak, hamarosan pedig bővül a mentésben résztvevő magyar kontingens Törökországban - közölte Szijjártó Péter.

2023. Február 08. 13:23, szerda | Belföld

BÁV: háromszorosára nőtt a befektetési arany forgalma tavaly

Tavaly 3,3 milliárd forint értékben vásároltak az ügyfelek befektetési célú aranyat, ami a 2021-es forgalom háromszorosa; az értékesített aranytömbök mennyisége december végére elérte a 141 kilogrammot - tájékoztatta a BÁV Zrt.