Városlista
2023. május 30, kedd - Zsanett, Janka

Hírek

2017. Szeptember 29. 16:00, péntek | Helyi
Forrás: Beled ÁMK

Felolvasómaraton Beledben

Felolvasómaraton Beledben

Hét és fél óra Toldival és Arany Jánossal.

Szeptember 20-án első alkalommal rendezte meg a helyi könyvtár Beleden a felolvasómaratont. Az esemény időszerűségét Arany János születésének 200. évfordulója adta. Ezen felül céljuk az olvasás és a költészet népszerűsítése, a közösségi élmény megteremtése volt.

Gerencsérné Németh Erika intézményvezető megnyitóbeszéde után Major Jenő polgármester kezdte meg a Toldi felolvasását. Ezután önkéntes alapon követték őt a jelenlévők. Egy hosszabb szövegrész közötti szünetben dr. Iványi Kornél elkötelezett kultúrabarát rövid történeti áttekintést adott a mű keletkezési körülményeiről, jelentőségéről. Kitért arra is, hogy Toldi a mában is jelkép: számos aktualitása van a 170 éve íródott népies műnek.

A délelőtt folyamán főként az iskola diákjai voltak aktívak. Bátran vállalkoztak a szereplésre azok a gyerekek is, aki a művel most találkoztak először. Déltájban kicsit kiürült a terem, ám a felolvasások ekkor is szinte szünet nélkül követték egymást. A gyérebb hallgatóság előhívta a szereplési kedvet azoknál is, akik kerülik a nyilvánosságot. Ekkor meg tudták beszélni az olvasott rész tanulságait, szépségeit is.

A kora délutáni órákban ismét felpörögtek az események. Megérkezett a napközisek csoportja Zámbó Zoltán pedagógus vezetésével, aki felkészítette a kicsiket. Tőle kaptak előzetes ismereteket arról, ki volt Toldi Miklós. Öröm volt látni a legkisebbek próbálkozásait az olvasással, hősies küzdelmüket a számukra még ismeretlen szavakkal.

Ezt követően sorban jelentek meg a helyi óvoda és az iskola pedagógusai tanítványokkal, gyermekek, akik elhívták szüleiket, szülők, akik vezették gyermeküket, s a többnyire felnőtt felolvasók. Voltak, akik munkahelyükről szaladtak be egy negyedórás kávészünetben belehallgatni, és olyanok is akadtak, akik a nap folyamán kétszer is eljöttek.

Hét és fél óra alatt 18 éneket olvastak el, de emellett más művek is elhangzottak. Ahogy a helyzet adta, beszélgettek, értelmeztek, háttér-információkat beszéltek meg a művekről. A zuhogó eső ellenére folyamatosan, több mint 100 fő látogatta meg a rendezvényt, ebből 58 fő olvasott fel. Nevüket, személyes aláírásukat egy táblán is megörökítették….

A program 17 órakor ért véget, az utolsó félóra az ajándékozásé volt. A helyszínen kiállított Arany életmű- és Toldi-kötetek, monográfiák, korabeli kézirat-másolatok megtekintésén túl lehetőség nyílt Arany Jánossal kapcsolatos tesztes tudáspróbára is. Ezzel is éltek néhányan a látogatók közül. Őket külön jutalmazták.
Köszönetképpen, az aktivitásért összesen 25 különböző ajándékcsomag került kisorsolásra, de apró ajándékot minden látogató kapott.
Kellemes napot tölthettek el együtt a költészet társaságában, és méltón emlékeztek egyik legnagyobb költőnkre a felolvasómaratonnal Beleden.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Május 30. 16:00, kedd | Helyi

Árokba borult egy cseppfolyósított szén-dioxidot szállító kamion Enesénél

A 21. héten történt.

2023. Május 30. 13:00, kedd | Helyi

Idén is kinyíltak a tűzoltó laktanyák a gyereknapon

Kipróbálhatták a célba lövést puttonyfecskendővel.

2023. Május 30. 09:00, kedd | Helyi

Fertőszentmiklóson május 30-tól június 3-ig terelőúton közlekednek egyes buszjáratok

Lezárták a vasúti átjárót.

2023. Május 29. 16:00, hétfő | Helyi

Biztonságban legyen a mindennapi kenyerünk!

Aratás előtti tűzvédelmi értekezletet tartottak Kapuváron.