Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2014. Március 28. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Felső korlát jöhet a földbérleti díjakban

Felső korlát jöhet a földbérleti díjakban

További gátat szabna az illegális külföldi földvásárlásnak és a zsebszerződéseknek a kormány, mivel értesüléseik szerint több külföldi tulajdonos rendkívül magas bérleti díjat szab ki a a földhasználatra. A jövőben ezért korlátozhatják a legmagasabb földbérleti tarifákat - írja a Magyar Nemzet.

Elképzelhetőnek nevezte Czerván György, hogy az országban régiónként felső határt szabnak a földbérleti díjaknak. A vidékfejlesztési tárca agrárgazdaságért felelős államtitkára ezt tegnap egy őriszentpéteri gazdafórumon jelentette be. Hozzátette: a minisztérium annak a termelőnek az esetét is kivizsgáltatja az illetékes hatósággal, aki a fórumon elmondta, hogy osztrák tulajdonostól bérli borsos áron az általa megművelt földet. Az államtitkár szerint aligha lehet törvényes alapja annak a megállapodásnak, amely szerint külföldi tulajdonos ad bérbe magyar gazdálkodónak hazai termőföldet.

A Magyar Nemzetet korábban megkereső Vas és Zala megyei gazdálkodók arról számoltak be, hogy megerősödtek a korábbi zsebszerződések legalizálásával kapcsolatos törekvések. A mozgolódás oka, hogy ezeknek a megállapodásoknak a fennmaradását megakadályozza a május elsején életbe lépő új földtörvény, illetve a zsebszerződések feltárását és megszüntetését lehetővé tevő, a napokban életbe lépett jogszabály.

A Magyar Nemzethez több olyan szerződés is beérkezett, amelyekben a vevők vagy bérlők „az egekbe emelik” a vásárlás vagy a bérlet díját. Mindezt úgy, hogy a megállapodásban rögzített tetemes summát valójában soha nem fizetik ki, hiszen a jogszabályok megkerülésével feltételezhetően már évekkel ezelőtt megszerezték a területet. A helyben lakókat azonban ezzel a trükkel megfosztják a törvény által biztosított előjogaik gyakorlásától. A gazdák ezért javasolták: az állam tegye kötelezővé, hogy a szerződésekben szereplő összegeket csak banki átutalással lehessen kiegyenlíteni. Emellett szerintük a kormány kötelezhetné a megyei kamarákat arra, hogy régiós szinten meghatározzák a maximálisan kiköthető bérleti díj összegét.

Magyarországon jelentős a bérelt földterületek aránya, s a földterületek bérleti díja is évek óta emelkedik. Amennyiben a bérleti szerződést öt évnél hosszabb időre kötik meg, e bevétel adómentes. A gazdák szerint tisztulna a piac azáltal is, ha a földbérletből származó bevétel után is be kellene fizetni a 16 százalékos jövedelemadót. Ez esetben ugyanis nem blöffölnének olyan könnyen magas összegekkel a zsebszerződéssel ügyeskedők.

A vidékfejlesztési miniszter a Magyar Nemzetben megjelent írások nyomán elrendelte a zsebszerződéseket vizsgáló tárcaközi bizottság ülésének összehívását. Budai Gyula, a szaktárca parlamenti államtitkára, e testület elnöke elmondta, a bizottság ma tanácskozik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.