Városlista
2022. december 2, péntek - Melinda

Hírek

2014. Szeptember 10. 06:00, szerda | Belföld

Felszámolás alatt felmondás – Mik a következmények?

Felszámolás alatt felmondás – Mik a következmények?

Milyen következményekkel jár, ha valaki egy felszámolás alatt álló cégnél mond fel? Milyen hosszú a felmondási idő? Egyebek közt erre válaszol az onlinejogsebesz.hu ezúttal a kérdezőnek.

Kérdés:
Tisztelt Jogsebész!

1992-óta dolgozom a jelenlegi munkahelyemen, amely közel 9 éve felszámolás alatt áll. Kérdésem: ha esetleg találnék másik munkahelyet, a munkatörvénykönyve szerinti felmondási időt kell ledolgozni vagy a kollektív szerződés szerinti felmondási időt, ami esetemben 1 hónap helyett 3 hónap lenne?
Ha azonnali hatállyal mondanék fel, milyen következménnyel járna a részemre?

Válaszukat előre is köszönöm

2014. 06. 26.

Válasz:
Tisztelt Kérdező!
A kollektív szerződésben meghatározott felmondási időt kell alkalmazni. Javaslom, hogy ha talál másik munkahelyet, akkor közös megegyezéssel szüntesse meg a munkaviszonyát, mivel közös megegyezéssel el lehet térni a felmondási idő ledolgozásától vagy a teljes felmondási időtől is.

Azonnali hatállyal csak akkor mondhatna fel, ha a munkáltató valamilyen súlyos jogszabályi vagy egyéb mulasztást követne el önnel szemben.

Ha ön jogellenesen mondana fel a munkáltatójának, akkor köteles lenne legfeljebb háromhavi távolléti díjnak megfelelő összeget a munkáltatójának megfizetni és ezen felül az ezt meghaladó kárát is köteles lenne a munkáltatónak megtéríteni.
A kérdésre nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.

A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.
Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel:
dr. Csomós Lilla Annamária
ügyvéd
onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2022. December 01. 13:41, csütörtök | Belföld

Letartóztatásban a férfi, aki baltával fenyegette a rendőröket

A Győri Járásbíróság nyomozási bírája mindenben egyetértett a nyomozó ügyészség letartóztatás elrendelésére irányuló indítványával.

2022. December 01. 13:33, csütörtök | Belföld

Balesetet okozott a sípályán, gondatlanságból elkövetett súlyos testi sértéssel vádolják

A gondatlan bűncselekmény elkövetőjével, egy középkorú magyar férfival szemben a Gyöngyösi Járási Ügyészség emelt vádat a szlovák ügyészség által felajánlott büntetőeljárásban.

2022. December 01. 12:00, csütörtök | Belföld

Ízirájder öcsém! Avagy az M1-esen robogózott egy jóember

Aztán fel is ült, hogy a leállósávban veszélyeztesse az életét.

2022. December 01. 09:09, csütörtök | Belföld

Véget érhet a benzinárstop? Tovább csúszik a Mol százhalombattai finomítójának újraindítása

Ha hétfőn sem indul újra a dunai finomító, szinte borítékolható, hogy a benzinárstop (legalábbis jelenlegi formájában) nem éli meg a karácsonyt - írja a Világgazdaság.