Városlista
2024. február 24, szombat - Mátyás

Hírek

2011. December 03. 07:16, szombat | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Felszámolnák a „feketebörtönöket”

Felszámolnák a „feketebörtönöket”

A kínai fővárosban hat hónapos akciót kezdtek a magánkézben lévő biztonsági cégek által üzemeltetett „feketebörtönök” felszámolására – írta a BBC brit műsorszolgáltató internetes oldalán pénteken.

A helyi kormányok arra használják a cégeket, hogy feltartóztassák azokat az embereket, akik a pekingi hatóságoknál keresnének orvoslatot különféle konfliktusaikra. A cégeket illegális fogva tartással, erőszakkal és föld alatti börtönök üzemeltetésével vádolják. A „feketebörtönökben” sok olyan embert tartanak fogva, akiknek mindössze annyi a bűnük, hogy a központi kormányzathoz fordultak volna panaszaikkal.

Csang Ping, a pekingi közbiztonsági hivatal igazgatóhelyettese szerint 300 ezer privát biztonsági őr dolgozik a városban, felük nem bejegyzett cégeknél. „A város biztonsági piacán teljes a káosz, egyes cégek törvényen kívül működnek” – tette hozzá. Évente több ezer kérelmező árasztja el a kínai fővárost, különösen az éves parlamenti ülésszak idején. Többeknek a helyi kormánnyal van problémájuk, amely biztonsági őröket küld rájuk, hogy feltartóztassák őket.

A Global Times című kínai napilap szerint a rendőrség augusztusban felfedezett egy „feketebörtönt”, amelyet öt tartomány pénzelt. Bár a hatóságok nem szívesen beszélnek az illegális fegyházakról, egy-egy extrém hír kapcsán szóba kerül létük. Ilyen volt az az eset, amikor összetévesztettek egy turistát egy kérelmezővel. A férfit elrabolták, megverték, és egy Honanba tartó teherautóba tuszkolták. Végül az út mentén találtak rá.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Február 21. 08:32, szerda | Külföld

Kijev határozott választ vár az EU-tól a gazdatüntetések miatti ukrán-lengyel határzárra

Tájékoztatták az Európai Bizottságot az ukrán hatóságok az ukrán-lengyel határzárral kapcsolatos helyzetről, és határozott választ várnak -

2024. Február 21. 08:30, szerda | Külföld

Putyin: teljesen orosz ellenőrzés alá került a Dnyeper bal partja Herszonban

Orosz ellenőrzés alá került Krinki település a Dnyeper bal partján, Herszon megyében, ahol az ukrán hadsereg hídfőállás kiépítésével próbálkozott

2024. Február 21. 06:00, szerda | Külföld

Romániában betiltották az energiaitalok forgalmazását kiskorúak számára

Romániában nagy többséggel megszavazta a képviselőház kedden azt a törvénytervezetet, amely betiltja az energiaitalok forgalmazását kiskorúak számára.