Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. Szeptember 10. 14:25, szombat | Belföld
Forrás: HírTV

Feltúrta az osztrák cég a nemzeti parkunk

Feltúrta az osztrák cég a nemzeti parkunk

Engedély nélkül kezdett nagyüzemi zöldségtermelésbe egy osztrák vállalkozás az Őrségi Nemzeti Park területén.

Egyelőre romániai vendégmunkásokat foglalkoztatnak, de azt tervezik, hogy hamarosan hűtőházat építenek, ahol a helyieknek adnak munkát. A hatóság mostantól fokozottan ellenőrzi a tevékenységüket.

Karalábét és más zöldségféléket termelnek az Őrségi Nemzeti Park területén. A föld egy svájci-magyar állampolgár tulajdonában van, aki összesen 60 hektárt vett meg Kisrákos és Viszák közelében. Az ültetvényt egy osztrák vállalkozás telepítette, s hogy öntözni tudjon, három kutat is fúratott. Azt azonban figyelmen kívül hagyta, hogy a terület a nemzeti park része.

„Az osztrák vállalkozó mindenféle tervdokumentáció és engedély nélkül állt neki a kutak fúrásának, és ezt egy kiemelt oltalom alatt álló, országosan védett természeti területen tette, ami egyidejűleg Natura 2000-es terület is” – mondta el a Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség igazgatója, Bencsics Attila.

Mivel a kútfúrást a természetvédelmi hatóság felszólítása ellenére sem állították le, most bírságra számíthatnak. De a nagyüzemi gazdálkodáshoz is engedélyt kell kérniük, ennek ugyanis az Őrségben nincsen hagyománya.

Az Őrségi Nemzeti Park szerint vegyszereket is használtak engedély nélkül, és néhány helyen a gyepet is felszántották. Az osztrák vállalkozó magyarországi képviselője ugyan nem nyilatkozott, de azt elmondta: szeretnének egy hűtőházat is építeni, ahol 300 embernek adnának munkát. Hozzátette: amikor elkezdték a termelést, nem tudták, hogy a területek védettek, de hamarosan benyújtanak minden szükséges dokumentumot a hatóságoknak, akik addig is rendszeresen ellenőrzik a tevékenységüket. (lm)

hírTV

Címkék: nemzeti park

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.