Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2018. Január 29. 13:00, hétfő | Helyi
Forrás: Csorna Önkormányzat

Felújítottak 19 első világháborús sírhelyet a csornai Szent Antal temetőben

Felújítottak 19 első világháborús sírhelyet a csornai Szent Antal temetőben

A felújított sírokat ma délelőtt avatták fel a temetőben.

A Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum által kiírt „a Magyarországon található I. világháborús hadisírok és emlékművek felújítása” elnevezésű pályázat keretéből Csorna Város Önkormányzata 1.301.750 Ft összegű támogatást kapott a csornai Szent Antal temetőben lévő I. világháborús hadisírok felújítására.

1918-ig 109 katonát temettek el Csornán a Szent Antal temetőben a Bécsi Hadi Levéltár dokumentumai szerint, de csak 49 katona adatait jegyezték fel pontosan. Az eltemetettek közt voltak magyar, bosnyák és egyéb nemzetiségűek is.

Az információs tábla adatai szerint a katonatemetőt 1915 tavaszán nyitották meg. 1915 március 25-én Szabó Dezső csornai hősi halott volt az első eltemetett. Szinte jelképes, hogy az utolsó temetés az első világháború utolsó napján, 1918 november 11-én volt. Az idők folyamán a sírok nagy részére rátemettek, így közülük mára mindössze 19 sírhely volt fellelhető. A temetőben még megtalálható, egy vonalban elhelyezkedő, kisméretű sírkövek némelyikén alig volt olvasható a felirat az elhunyt nevével, azonban a neveket a levéltári dokumentumokból rekonstruálni lehetett.

Az elnyert pályázati támogatás segítségével a meglévő 19 db sírkövet felújították, a környezetüket rendbe tették. A sírkövek körüli területet zúzalékkővel borították, a sírok megközelítésére a temető belső közlekedő útjához csatlakozó térkő burkolatú járda készült. A sírok mellett tájékoztató táblát helyeztek ki, melynek egyik oldalán egy többnyelvű szöveg található a temetőben lévő I. világháborús hadisírokról, a másik oldalán pedig a 49 elhunyt katona adatainak ismertetése olvasható. A temetői bejáratoknál útbaigazító táblákon jelölték meg a temetőben található katonai emlékművek és sírok helyét.

A felújított sírokat ma délelőtt avatták fel a temetőben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 16:00, szerda | Helyi

Önkéntes szemétszedés Bágyogszováton

Te Szedd!

2024. Április 24. 13:00, szerda | Helyi

Önkéntes szemétszedés Szilban

Te Szedd!

2024. Április 24. 09:00, szerda | Helyi

Főzőverseny felhívás a Kónyi Bikafesztiválra

Főzőcsapatok jelentkezhetnek.

2024. Április 23. 16:00, kedd | Helyi

Eldőlt, hogy ki készítette tavaly a legjobb bort a Csornai Járásban

XI. Bágyogszováti Borverseny eredményei