Városlista
2021. január 28, csütörtök - Károly,

Hírek

2012. Április 27. 07:13, péntek | Külföld
Forrás: mno / MTI

Fényűző pompával iktatják be Putyint

Fényűző pompával iktatják be Putyint

Húszmillió rubelbe (140 millió forintba) kerül Vlagyimir Putyin megválasztott orosz államfő beiktatási ünnepsége – írta csütörtökön az Izvesztyija című orosz lap internetes oldalán.

A beszámoló szerint már nagyban folyik a készülődés a május 7-ei eseményre. Mint a lapnak a Kreml egyik magas rangú illetékese elmondta, a beiktatási menetében a korábbiakhoz képest nem várható változás. „Franciaországban száz éve vannak ilyen szertartások, Oroszországban csupán tíz éve. Hagyományt szeretnénk teremteni, ezért gyakorlatilag semmit sem változtatunk” – mondta.

Már összeállították a meghívandó vendégek listáját, akik a Nagy Kreml-palota három nagy termében kísérik figyelemmel az eseményt. „Ott lesznek a Putyin által kinevezett emberek, a törvényhozás ellenzéki pártjainak vezetői, az elnökválasztáson indult jelöltek, akárcsak Mihail Gorbacsov, a Szovjetunió első, egyben utolsó elnöke. Mindenki, aki számít a politikában” – mondta a tisztviselő, és hozzátette, hogy a parlamenten kívüli ellenzék vezérei nem lesznek jelen. A vendégeknek emlékérmeket ajándékoznak, amelyek darabja ötezer rubelbe (35 ezer forint) kerül. Csupán az ajándékokra tízmillió rubelt fordítanak, közel ugyanennyit a beiktatást követő fogadásra.

Az egyórás ünnepség délben kezdődik. Putyin a Szpasszkij-toronynál lévő kapun keresztül érkezik a Nagy Kreml-palotához. Áthalad a György és a Sándor Dísztermen, majd az András Teremben, a cárok egykori tróntermében teszi le az esküt. Ezt követően várhatóan beiktatási beszédet mond, Dmitrij Medvegyev, a távozó államfő pedig elbúcsúzik az új elnöktől – írta az Izvesztyija.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2021. Január 28. 06:00, csütörtök | Külföld

Ellenőrzik az oltóhelyeket a jogosulatlan páciensek kiszűrésére Romániában

Vlad Voiculescu román egészségügyi miniszter ellenőrzéseket rendelt el az oltóközpontokban, miután kiderült, hogy több mint ezerháromszáz személy jogosulatlanul, soron kívül oltatta be magát.

2021. Január 28. 05:00, csütörtök | Külföld

Hollandiában 130 embert tartóztattak le a kijárási tilalom elleni tüntetések miatt

A zavargások nyomán további 130, főleg fiatalt vettek őrizetbe a holland hatóságok szerdára virradó éjszaka a koronavírus-járvány lassítása érdekében bevezetett kijárási tilalom elleni tüntetések miatt

2021. Január 27. 17:05, szerda | Külföld

Újabb gazdasági mentőcsomagot jelentett be a szerb elnök

Újabb gazdaságélénkítő mentőcsomagot jelentett be Aleksandar Vucic szerb elnök, aki arról beszélt, a koronavírus-járvány sújtotta vállalatok mellett Belgrád ismét segít az állampolgárokon is.

2021. Január 27. 15:03, szerda | Külföld

Már alig bírják a terhelést a kórházak Izraelben

Izraelben már alig bírják a terhelést a kórházak a Covid-betegek magas száma miatt, a mentők a parkolókban várakoznak az új betegekkel - jelentette a 12-es kereskedelmi televízió szerdán.