Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2016. Augusztus 13. 12:29, szombat | Helyi
Forrás: saját forrás

Ferenc pápa áldásával zúg Kónyban a lélekhang

Ferenc pápa áldásával zúg Kónyban a lélekhang

Ökumenikus szertartás keretében állították szolgálatba az új lélekharangot.

A falunap általában a vidámságé, de ma délelőtt méltóságteljes, felemelő ünnepség keretében mutatták be és szólaltatták meg először a kónyiaknak a mindenkiért szóló új lélekharangot, amit a falubeliek és az elszármazottak adakozásából készítettek.

Nagy tömeg gyűlt össze délelőtt a temetőben, mindenki kíváncsi volt a Rómából Ferenc pápa áldásával hazatért új harangra. Az ünnepségen Aller Imre polgármester emlékezett meg arról, hogy az ötlet megszületésétől hogyan jutottak el a mai jeles napig. Felelevenítette a Ferenc pápával való személyes találkozás felejthetetlen eseményeit. Kiemelte, hogy az eleinte tapasztalható gáncsoskodások ellenére hatalmas sikert hozott, a kónyiak és a Kónyból elszármazottak körében széleskörű visszhangra és támogatásra talált a kezdeményezés. Minden adományozónak és segítőnek köszönetet mondott. Minden adományozó ajándékba kapott egy fényképet, amin Ferenc pápa megáldja a harangot, és a vatikáni belépőkártya másolatát. A közadakozásból készített 80 kilós harangot Gombos Miklós aranykoszorús harangöntő mester öntötte Őrbottyánban. Példaértékű összefogás eredményeképpen készült el ez a lélekharang, ami Rómából hazatérve végleges helyére költözik a kápolna harangtornyába. Régóta adóssága ez a falunak, hiszen 1922-es építése óta a harangtorony üresen állt.

Az ökumenikus szertartás keretében Brezina Balázs kónyi plébános, Farkas Ervin evangélikus, Erlitz Anita református lelkészek mondtak áldást az új harangra. Henczel Szabolcs kónyi származású Sopronban szolgáló plébános, aki szintén a Rómában járt delegáció tagja volt, Ferenc pápa üdvözletét közvetítette a kónyiaknak.

Aller Imre polgármester megemlékezett a kápolnát építtető Bogár Jánosról és feleségéről Letenyei Rozáliáról. Az emléktáblát Szalánczy Zsolt alpolgármester leplezte le.

Míg az ünneplő tömeg a tájház udvarán lévő fogadáson várta az első harang kondulást, Gombos Miklós és segítői felhúzták a harangot a toronyba.

Az ünneplők visszamentek a temetőbe, hogy meghallgassák az új harang első kondulását. Aller Imre köszöntőt mondott az első harang kondulás előtt, amiben megemlékezett azokról, akik az ötlet megszületése óta hunytak el, akik szívügyüknek tekintették a harang elkészítését.

- Így ez az első kondulás szóljon az ő emlékükre is. Különösen közülük azon kettőére, akiknek az sem adatott meg, hogy a már meglévő harangjaink megszólaljanak a lelki üdvükért.- mondta zárásul Aller Imre polgármester.

Ezután először szólalt meg az új harang, első megszólalásával köszöntötte az ünneplő falut. Abban mindenki megegyezett, hogy nagy dicsőség ez az új harang Kónynak, de remélik minél később és minél kevesebbszer kell megszólalnia, amikor egy végleg távozó kónyitól búcsúzik.

Videofelvételünkön az új harang megérkezik a toronyba

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 13:00, csütörtök | Helyi

Állásbörze - a legújabb állásajánlatok

A heti Szuperinfóból

2024. Május 02. 09:00, csütörtök | Helyi

Az időjárás kedvez a közeledő szúnyoginváziónak

Mi a teendő a ház körül?

2024. Május 01. 16:00, szerda | Helyi

Vitnyéden is összeszedték a szemetet

Te Szedd!

2024. Május 01. 13:00, szerda | Helyi

Lomtalanítás Rábatamásiban

Hulladékot csak rábatamási lakcímmel rendelkező személy adhat le.