Városlista
2024. május 11, szombat - Ferenc

Hírek

2014. Január 03. 12:46, péntek | Külföld
Forrás: MTI

Ferenc pápa: az egyház ereje nem a szerkezetében rejlik

Ferenc pápa: az egyház ereje nem a szerkezetében rejlik

Lendületet sürgetett az egyház missziójában Ferenc pápa pénteken a jezsuita rend római templomában bemutatott szentmisén.

A Róma központjában levő Gesu templomban háromszázötven jezsuita pap koncelebrált Ferenc pápával a Jézus szent szíve nevű liturgikus ünnepen.
A rendalapító Loyolai Szent Ignác sírját őrző templomban bemutatott mise hálaadás is volt az új jezsuita szentért, Szent Faber (Favre) Péterért (1506-1546), a Jézus Társaság első papjáért, akit a pápa december 17-én avatott szentté.
Ferenc pápa homíliájában ismételten a papság és az egyház feladatairól beszélt. Úgy fogalmazott, az igazi jezsuita nem kizárólag magára összpontosítva éli életét, hanem mintegy kiürítve önmagát lealacsonyodik az őt övező világhoz, ami azt is jelenti, hogy nyitottá válik az emberek és a világ iránt.
"A folyamatos keresés, a szent és boldog nyugtalanság vezessen bennünket a világ felfedezésében" - mondta Ferenc pápa hangsúlyozva, hogy e nyugtalanság nélkül sivárrá válik az életünk.
Fáber Péter egyszerű ember volt, de nagy vágyak vezették. Csakis őszinte hittel, magasan szárnyalással, misszióval, merészséggel lehet megváltoztatni a világot, "vagy középszerűek maradunk és megelégszünk az apostoli programozás követésével" - hangoztatta Ferenc pápa. Hozzátette: az egyház erejét nem belső szerkezete adja, az egyház a lendületét "Isten mély és mindent megmozgató vizeiből merítheti".
"Az Evangéliumot nem inkvizíciós botozással, gyengédséggel, testvériséggel, szeretettel kell hírül adni" - fogalmazott az egyházfő.
A Gesu templomnál nagy tömeg várta Ferenc pápát. Ez volt a harmadik alkalom, hogy az egyházfő a római jezsuita templomba látogatott. Korábban július 31-én és szeptember 10-én járt itt, amikor a jezsuiták működtette Astalli menekültközpontot is felkereste.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 11. 07:00, szombat | Külföld

Az Egyesült Államok újabb 400 millió dollár értékű hadifelszerelést küld Ukrajnába az orosz offenzíva elleni védekezéshez

Az Egyesült Államok 400 millió dollár (mintegy 170 milliárd forint) értékű újabb fegyverszállítmányt és katonai felszerelést küld az ukrán hadsereg számára, közvetlenül a hadszíntérre.

2024. Május 09. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán elnök: Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal

Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal, és a kétoldalú együttműködés fejlesztésében a kereskedelem, az energia és a logisztika területén

2024. Május 08. 10:18, szerda | Külföld

A lengyel határőrség feltartóztatott egy szökött orosz katonát

Egy, a fehérorosz határon át illegálisan Lengyelországba belépő orosz katonát tartóztatott fel a lengyel határőrség.

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni