Városlista
2024. július 24, szerda - Kinga, Kincső

Hírek

2023. Május 22. 13:00, hétfő | Helyi
Forrás: Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság

Figyelek, ha gyalogos vagyok, figyelek, ha gyalogost látok

Figyelek, ha gyalogos vagyok, figyelek, ha gyalogost látok

Ismét Zebra-terv Győr-Moson-Sopron Vármegyében is.

Az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság 2023. május 23-25. között hirdette meg a „ZEBRA TERV” elnevezésű baleset-megelőzési ellenőrzést, a gyalogosok – mint védtelen közlekedők – biztonságára helyezve a hangsúlyt.

Az elmúlt időszakban a figyelem ráirányult a gyalogosan közlekedőkre, hiszen ők a közlekedés legsérülékenyebb résztvevői. Az őket ért közlekedési balesetek majd minden esetben személyi sérüléssel járnak, és igen gyakran súlyos, illetve tragikus kimenetelűek.

A gyalogosok védelmét célzó akció 2023. május 23-25. között vármegyénkben is végrehajtásra kerül. Az akció célja, hogy mind a járművezetők, mind a gyalogosok figyelmét felhívjuk a biztonságos, és balesetmentes közlekedésre, a KRESZ előírásainak maradéktalan betartására.

Az ellenőrzéseken a rendőrök a közlekedésbiztonsági szempontból kiemelt kockázatú – különös tekintettel a párhuzamos közlekedésre alkalmas úttesten lévő – kijelölt gyalogos-átkelőhelyekre, és annak környezetére fognak koncentrálni.

Az akcióban nem a büntetés kiszabása a cél, hanem a szabálytalanságok elkövetésekor felmerülő lehetséges tragikus következmények tudatosítása!

A Győr-Moson-Sopron Vármegyei Közlekedési Baleset-megelőzési Bizottság a balesetmentes közlekedés érdekében az alábbi szabályok betartására hívja fel a gyalogosok és a járművezetők figyelmét:

  • A gyalogosok, amennyiben a közelben kijelölt gyalogos-átkelőhely van, azon haladjanak át az úttesten!
  • Mielőtt az úttestre lépnek, mindig győződjenek meg arról, hogy biztonságosan át tudnak-e kelni az úton anélkül, hogy veszélyhelyzetbe kerülnének!
  • Soha ne menjenek át a tilos jelzésnél!
  • Folyamatosan kísérjék figyelemmel a közlekedési környezetet, és érzékszerveik szabadon hagyásával tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy a változásokra azonnal reagálni tudjanak!
  • A gyalogosok olyan helyen, ahol a járművekkel szemben elsőbbségük nincs, mielőtt az úttestre lépnek, kötelesek meggyőződni arról, hogy áthaladásukkal a járműforgalmat nem zavarják.
  • Nem léphetnek az úttestre, ha a jármű olyan közel van, hogy annak zavarása nélkül az úttesten átmenni nem tudnak.
  • A gyalogosok igyekezzenek elősegíteni saját észlelhetőségüket ruházatuk színével is. Lakott területen kívül, éjszaka, vagy korlátozott látási viszonyok mellett a fényvisszaverő mellény használata kötelező, de ez az eszköz más körülmények között (lakott területen belül nappali viszonyok mellett stb.) is sokszorosára növelheti a biztonságot.
  • Járművezetőként különös óvatossággal közlekedjenek a kijelölt gyalogos-átkelőhelyek megközelítésekor! A gyalogosok észlelése esős időben nehezebb, ezért kérjük, hogy a gyalogos-átkelőhelyeknél vezessenek lassabban és körültekintőbben! A hosszabb féktávolság miatt jóval korábban kezdjék meg a lassítást, ha olyan gyalogost látnak, akinek az úttesten való áthaladására számítani lehet!
  • Próbáljanak szemkontaktust felvenni az úttesten átkelni szándékozó gyalogossal annak érdekében, hogy ne alakuljon ki balesetveszélyes helyzet!
  • A kijelölt gyalogos-átkelőhelyen a járművekkel a gyalogosok részére elsőbbséget kell adni!

Kérjük a közlekedés valamennyi résztvevőjét, hogy figyeljenek egymásra… hogy mindenki hazaérjen!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 24. 16:00, szerda | Helyi

Hulladékudvarok nyitvatartása

Tájékoztató

2024. Július 24. 13:00, szerda | Helyi

Eltűnt fiút keresnek a rendőrök

A rendőrök az állampolgárok segítségét kérik a fiatal megtalálásában.

2024. Július 24. 09:00, szerda | Helyi

Álláslehetőség Csornán

Jelentkezzen!

2024. Július 23. 16:00, kedd | Helyi

Ismeretlen károkozót keresnek a rendőrök

A rendőrség a lakosság segítségét kéri.