Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2020. Február 26. 13:00, szerda | Helyi
Forrás: Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság

Figyelem, ismét unokázós csalók próbálkoznak a megyénkben!

Figyelem, ismét unokázós csalók próbálkoznak a megyénkben!

A rendőrség tanácsai a szépkorúak védelme érdekében.

Az elmúlt napokban több bejelentés is érkezett a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság ügyeletére, miszerint idős személyeket csalók próbáltak tévedésbe ejteni. A hasonló esetek kapcsán a rendőrség az alábbiakra hívja fel a figyelmet.

Az úgynevezett unokázós csalók telefonon hívnak fel idős embereket, szinte minden esetben vezetékes telefonon és jellemzően az esti órákban. Ezeknek a bűnözőknek jellemzően az idős –hetvenes, nyolcvanas és kilencvenes éveikben járó- egyedül élő emberek a célpontjaik. Előfordul, hogy előzetesen már feltérképezték leendő áldozataik életkörülményeit, információik vannak az életkorukról, és arról, hogy valóban egyedül élnek-e. A csalók felkészülnek a bűncselekmények elkövetésére, és a sértett bizalmának elnyerése érdekében olyan valós információkat is közölhetnek hívásuk során, amelyek valóban a hozzátartozóhoz kapcsolódnak.

Az elkövető a kiszemelt áldozat hozzátartozójának – legtöbbször unokájának - adja ki magát, vagy azt mondja, hogy az ő megbízásából telefonál. Azt állítja, hogy az unoka valamilyen bajba került (például autóbalesetet szenvedett vagy tartozása van), és sürgősen pénzre van szüksége. Mivel közvetlen találkozáskor könnyen kiderülne, hogy nem ő az unoka, akadályoztatására hivatkozva valakit elküld a pénzért, esetleg ékszerekért.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság legfontosabb tanácsai annak érdekében, hogy ne váljanak áldozattá az idősek:

Ilyen esetekben azonnal ellenőrizzék a hívás valóságtartalmát!
Hívják fel azt a személyt, akire az ismeretlen telefonáló hivatkozik!
Ha felmerül a gyanúja, hogy valaki önmagát hozzátartozónak adja ki, hívja fel, és tájékozódjon!
Bűncselekmény gyanúja esetén azonnal értesítsék a rendőrséget!
Ne beszéljenek idegenek előtt, nyilvános helyen magánügyeikről, hiszen ezeket az információkat a bűnelkövetők felhasználhatják.
Soha ne nyissanak ajtót idegeneknek, és bármilyen indokra is hivatkoznak, ne adjanak nekik pénzt!
Gyanús idegenek látogatása esetén jegyezzék meg személyleírásukat, gépjárművük rendszámát!
Ha mégis bűncselekmény áldozatává válik, azonnal értesítse a rendőrséget a 112-es segélyhívó számon!
A legfontosabb, hogy a család, a rokonok, a barátok sokat beszélgessenek a veszélyeztetett korosztállyal erről a jelenségről, a bűnelkövetésnek ezen formájáról. Készítsék fel idős hozzátartozójukat arra, hogyha ilyen jellegű telefonhívást kapnak, mik a teendők.
Ezeknek a tanácsoknak a betartásával, illetve az idősekkel való folyamatos kapcsolattartással, beszélgetéssel, az egymásra való odafigyeléssel többnyire megelőzhető, hogy a bűnözők visszaéljenek a gondoskodó szeretettel.

Az Országos Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálatának közleményében további tanácsokat olvashatnak a trükkös csalások megelőzésével összefüggésben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 13:00, péntek | Helyi

Hétvégi programok a Rábaközben

Hova menjek? Mit csináljak?

2024. Április 19. 09:00, péntek | Helyi

Vezetéstechnikai hibák, ráfutásos balesetek!

Baleset-megelőzési tanácsok szakértőktől.

2024. Április 18. 16:00, csütörtök | Helyi

71 lakástűz az első negyedévben

Az 71 tűzzel érintett épület közül egyikben sem volt füstérzékelő.

2024. Április 18. 13:00, csütörtök | Helyi

Állásbörze - a legújabb állásajánlatok

A heti Szuperinfóból