Városlista
2020. július 15, szerda - Henrik

Hírek

2018. December 21. 09:00, péntek | Helyi
Forrás: NAV Győr-Moson-Sopron Megyei Adó- és Vámigazgatósága

Figyeljenek adótartozásukra a kisadózó vállalkozások

Figyeljenek adótartozásukra a kisadózó vállalkozások

100 forint éves adóhátralék felett egy évre elveszítik a kedvezményes adózás lehetőségét.

A kisadózó vállalkozásoknak érdemes ellenőrizniük adószámlájukat, és az esetleges adótartozást célszerű még idén rendezniük. Az a katás ugyanis, aki az évet százezer forintot meghaladó adóhátralékkal zárja, elveszíti kataalanyiságát. Ez azért is lényeges, mert az adóalanyiság megszűnésének évére és az azt követő 12 hónapra nem választható újból ez a kedvező adózási mód.

A kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) egy olyan adózási mód, amely a vállalkozások meghatározott köre számára a hagyományos adózással összehasonlítva lényegesen egyszerűbb adózással és kevesebb adminisztrációval jár. Népszerűségét mutatja, hogy Győr-Moson-Sopron megyében az elmúlt években folyamatosan nőtt a katások száma. A kezdeti kétezerről két év alatt megduplázódott, négy év alatt pedig négyszeresére nőtt a megyei kataalanyok száma. Jelenleg több mint tizenötezer vállalkozás adózik így a megyében. Míg 2016 elején a megyei egyéni vállalkozók 28 százaléka választotta ezt az adózási formát, jelenleg az arányuk már eléri az 55 százalékot.

Az év végéhez közeledve minden kisadózó vállalkozásnak érdemes odafigyelni az adószámlájára, ugyanis ha a nyilvántartott nettó adótartozása az év utolsó napján meghaladja a százezer forintot, megszűnik a kataalanyisága. Ugyanakkor a NAV visszavonja az adóalanyiság megszűnéséről hozott határozatát akkor, ha a kisadózó vállalkozás az adótartozásának teljes összegét e határozat véglegessé válásáig megfizeti. Az adószámla egyenlegét a legegyszerűbben elektronikusan, az eBEV Portálon lehet nyomon követni.

Érdemes figyelni arra is, hogy elveszíti a kataalanyiságát az az adózó, akinek terhére az adóalanyiság időszakában elkövetett jogsértés miatt a NAV számla- vagy nyugtaadás elmulasztásáért, be nem jelentett alkalmazott foglalkoztatásáért vagy igazolatlan eredetű áru forgalmazásáért mulasztási bírságot, továbbá ha jövedéki bírságot állapít meg.

A kata hatálya alá év közben is be lehet jelentkezni, de ha valaki január 1-től már a kata szerint szeretne adózni, december 31-ig jelentkezhet be.

A kisadózó vállalkozások tételes adójával kapcsolatban a NAV honlapjántovábbi hasznos információk találhatók a 61. számú információs füzetben, illetve a NAV Infóvonalán, a 1819-es telefonszámon is lehet érdeklődni.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Július 14. 16:00, kedd | Helyi

Tizenkettedszer találkoztak a lovasok Győrsövényházon

XII. Lovastalálkozó Győrsövényház.

2020. Július 14. 13:00, kedd | Helyi

Szülők iskolája Szanyban

Meseolvasás és szeretetnyelv

2020. Július 14. 09:00, kedd | Helyi

Sikeres csörlővizsgát tettek a Rábaközi Önkéntes Mentőszervezet tagjai is

Tíz mentőszervezet huszonöt tagja vett részt a regionális vizsgán Győrben

2020. Július 13. 16:00, hétfő | Helyi

Szúnyoggyérítés lesz a héten több rábaközi településen

Földi kémiai gyérítést végeznek.