Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2017. Július 06. 14:13, csütörtök | Belföld
Forrás: mti

Finom és sok lesz idén a hazai dinnye

Finom és sok lesz idén a hazai dinnye

Jó dinnyeszezon várható, a termés mennyiségét és minőségét tekintve is - mondta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

Czerván György, az Agrármarketing Centrum (AMC), a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és az agrártárca által, hét áruházlánc közreműködésével szervezett promóciós kampány nyitó rendezvényén közölte: a magyarországi görögdinnye termés az előrejelzések szerint mintegy 200 ezer tonna lesz, sárgadinnyéből 18 ezer tonna várható. Görögdinnyét Magyarországon mintegy 5 ezer hektáron, sárgadinnyét mintegy 600 hektáron termesztenek.

Hozzátette: a magyar fogyasztás évente és fejenként 13-15 kilogramm, exportra 80 ezer tonna jut, főként a német, a lengyel, a cseh piacra, és a balti országokba. A legtöbb görögdinnye Békés, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében terem, ez a két termő táj adja a magyarországi görögdinnye-termelés mintegy 70 százalékát.

A dinnyetermelők a hektáronkénti 70 ezer forintos közvetlen területalapú támogatás mellett 2015-től hektáronként további 86 ezer forint termeléshez kötött támogatást is kapnak. Így kívánják segíteni az ágazatban dolgozók munkáját a termesztés fejlesztését, a piaci esélyek javítását - ismertette Czerván György.

Győrffy Balázs, a NAK elnöke szerint a piaci lehetőségek figyelembevételével a magyar görögdinnye kivitele tovább növelhető. Elmondta, hogy az exportot belátható időn belül mintegy 20 százalékkal szeretnék növelni. Ezt a tervet támogatja az is, hogy megalakult a Magyar dinnyetermelők Egyesülete.

Pócs János országgyűlési képviselő a hevesi és jászsági dinnyetermelők nevében azt sérelmezte, hogy a Tesco áruházakban a többi áruházláncnál olcsóbban - kilónként 99 forintért - árulják a magyar görögdinnyét. Ezt megerősítette több, más áruházláncoktól jelenlévő szakember is. Az országgyűlési képviselő elmondta, hogy egy hektáron a jó minőségű görögdinnye előállítása mintegy 2 millió forintjába kerül a termelőknek. Ez alapján reális az áruházláncok többségében a kilónkénti 140-160 forintos ár - tette hozzá.

Daróczi László, az AMC ügyvezető igazgatója elmondta: a magyar görögdinnye fogyasztásösztönző kampánya július 6-tól augusztus 20-ig tart majd. Ez a promóció nemcsak az áruházláncokban zajlik majd, hanem például ifjúsági táborokban, sőt a vizes világbajnokságon, a Margitszigeten is lesz görögdinnye-kóstoltatás. A mostani nyári gyümölcs-promócióra az AMC mintegy 20 millió forintot költ - közölte az AMC ügyvezető igazgatója az MTI kérdésére.

Címkék: dinnye, dinnyeszezon

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni

2024. Április 15. 10:04, hétfő | Belföld

Idén is lehet szavazni az év körforgalmára