Városlista
2023. szeptember 23, szombat - Tekla

Hírek

2014. Július 04. 06:00, péntek | Belföld

Fizetésbehajtás külföldi munkáltató esetében – Hogyan?

Fizetésbehajtás külföldi munkáltató esetében – Hogyan?

Hogyan hajtható be külföldi munkáltató esetében az elmaradt, elcsúszott munkabér? Erre keresi a választ kérdezünk, akinek ezúttal is az onlinejogsebesz.hu segít. Ne feledje, joga van kérdezni!

Kérdés:
Tisztelt Jogsebész!

A következő problémámra próbálok segítséget találni:
Férjem Olaszországban dolgozott egy fuvarozó cégnél 11 évig, sajnos a munkáltató az utóbbi évben állandóan több hónapot csúszott a munkabér kifizetéssel. Magyar-olasz ügyvédi irodához fordultunk segítségért, akikkel anyagi okok miatt megszakadt a kapcsolatunk.

Van egy jogerőre emelkedett európai fizetési meghagyásunk a munkáltató ellen 5000,-€ értékben.
Mivel anyagilag teljesen ellehetetlenedtünk, nem tudjuk érvényesíteni.
Több helyen érdeklődtem, de mindenhol 200-500 €-ig terjedő, konzultációs, tanácsadói díjat kérnek előre.

Úgy vélem, hogy valahol csak akad segítség problémánkra, ahol esetlegesen utólagos költségtérítés ellenében is tudnak segíteni, vagy jogosultak lennénk költségmentességre.
Szeretném megtudni, hogy ilyen esetben egy magyar állampolgár hová fordulhat segítségért.
Nem akarom elhinni, hogy egy külföldön munkát vállalónak semmi esélye se legyen elmaradt járandóságaihoz jutni, ebbe nemcsak a munkabért értem, hanem a munkaviszony igazolásának, megszűnésének dokumentumait is.

Azt tapasztaltam, hogy a közjegyzők és a jogászok, akiket megkérdeztem, nem tájékozottak az európai fizetési meghagyásos eljárásban.

Az iratot kibocsátó közjegyző szerint a területileg illetékes bírósághoz kellene kijuttatni az eufmh-t.

Várom szíves tanácsukat!

Köszönettel

2014. 06. 01.

Válasz:
Tisztelt Kérdező!

Amennyiben magyar közjegyző bocsátotta ki a jogerős fizetési meghagyást, az eljárás az alábbi: A magyar jogerős fizetési meghagyás más tagállamban történő végrehajtása esetén három mód közül választhat a jogosult:

1. a 44/2001/EK tanácsi rendelet 54. cikke (VI. melléklet) szerinti tanúsítvány kiadását kéri a magyar közjegyzőtől, és ez alapján kérheti más tagállamban a végrehajthatóvá nyilvánítást és a végrehajtás elrendelését; vagy

2. a magyar meghagyást elismerteti és végrehajthatóvá nyilváníttatja a másik tagállamban annak nemzeti joga szerint és ezután kéri a végrehajtást; vagy

3. a nem vitatott követelésekre vonatkozó európai végrehajtható okirat létrehozásáról szóló 805/2004/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet alapján kéri a magyar közjegyzőt, nyilvánítsa a meghagyást európai végrehajtható okiratnak és állítson ki tanúsítványt (ld. a 805/2004/EK rendelet I. mellékletét), amely alapján más tagállamban kérhető közvetlenül a végrehajtás. Nyilván az Önök esetében a harmadik megoldás a célszerű, sajnos azonban a közjegyzőknek ebben nincs gyakorlatuk, ezért nehezen vállalják. Ráadásul, a kibocsátó közjegyzőnél kérhető a végrehajtás, aki, lehet, ilyet még nem csinált, ezért bizonytalan és nehezen vállalja. A 44/20001/EK rendelet, illetve a 805/2004/EK rendelet szerinti tanúsítvány, valamint a végrehajtási lap kiállításáért díjat kell fizetni, amely az eljáró közjegyzőt illeti. A díj mértéke az ügyérték 1%-a, de legalább 5000 forint, legfeljebb 150 000 forint; ha pedig az ügyérték nem állapítható meg, 5000 Ft. Az ügyérték a végrehajtandó követelésnek az eljárás megindításakor fennálló, járulékok nélkül számított értéke. A díjat az európai fizetési meghagyásos eljárás eljárási díjához hasonlóan, a fent leírtak szerint kell megfizetni.
Sajnos ennek sincs kialakult, napi gyakorlata, ezért találnak oly nehezen ilyen témában jártas
ügyvédet.

A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.

A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.
Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel:
dr. Nádas Gábor
ügyvéd
onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2023. Szeptember 23. 13:00, szombat | Belföld

Nagy Márton: a jövő évnek a növekedés helyreállításáról kell szólnia

Az idei az infláció letörésének éve, ám a pénzromlás egy számjegyű tartományát elérve jövő évben el kell kezdeni a gazdasági növekedés helyreállítását - jelentette ki a gazdaságfejlesztési miniszter.

2023. Szeptember 23. 08:20, szombat | Belföld

Kifutottak első útjukra a Bahart új hajói

Újabb fontos mérföldkőhöz érkeztek a balatoni fejlesztések azzal, hogy kifutottak első útjukra a Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) új hajói, amelyek új minőséget hoznak a balatoni közlekedésbe

2023. Szeptember 23. 08:18, szombat | Belföld

Paks II. - Roszatom: minden akadály elhárult a beruházás elől

Minden akadály elhárult a Paks II. beruházás megvalósítása elől az elmúlt évek előkészítése, engedélyeztetése révén, és minden feltétel adott ahhoz, hogy az építkezés megfelelő ütemben haladjon

2023. Szeptember 23. 08:15, szombat | Belföld

A MÁV megkezdte a felkészülést a győri vasútvonal felújításának második ütemére

Megkezdődött a felkészülés az 1-es (győri) vasúti fővonal vágányfelújításának második ütemére, a teljes vágányzárra: október 27-től három héten át Biatorbágy és Szárliget között mindkét vágányon szünetel majd a vasúti fo