Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2013. Október 08. 00:14, kedd | Belföld
Forrás: pannonmedia | Füssy Angéla

Föld alatti titkokat bemutató látogatóközpont épül a tapolcai tavasbarlangnál

Föld alatti titkokat bemutató látogatóközpont épül a tapolcai tavasbarlangnál

A föld alatti titkokat bemutató látogatóközpontot alakítanak ki Tapolcán az ország egyetlen barlangrendszeren végigvezető csónakázó tavánál. A modern, látványos turisztikai célú beruházásra közel 300 millió forint uniós támogatást nyert el a a Balaton-felvidéki Nemzeti Park. Az új látogatóközpont alapkövét a múlt hét végén helyezték el az építkezés helyszínén. A kivitelezés ma meg is kezdődött a tavasbarlangnál.

Október elejével bezárta kapuját a látogatók előtt a Tapolcai-tavasbarlang, ugyanis a területen egy európai színvonalú látogató központot építenek. A beruházás keretében a Balaton-felvidék talán legizgalmasabb turisztikai attrakciója tudományos szórakoztató bemutató hellyel, interaktív kiállítással és 3D-s mozival is gazdagodik.

Az ünnepélyes alapkőletételen Puskás Zoltán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója elmondta, céljuk egy olyan látogatóközpont létesítése, amely a nemzetközi szinten is egyedülálló tapolcai-tavasbarlangra épül. A látogatóközpont egyben a 2012 szeptemberében az UNESCO által támogatott Globális Geoparkok Hálózata tagságát is elnyert, az igazgatóság által irányított Bakony–Balaton Geopark nyugati kapujának szerepét is be fogja tölteni. A tavasbarlangot 2014 nyarán nyitják meg újra, a fejlesztésekkel együtt.

Föld alatti titkokat rejt a tavasbarlang

Az új látogatóközpont egy tudományos színvonalú, ugyanakkor korszerűen szórakoztató, ismeretterjesztésre épülő turisztikai bemutatóhellyel, a barlangászat tematikájára épülő interaktív kiállítással, valamint 3D mozival várja majd a turistákat és a város lakóit.

- Mi, akik itt élünk Tapolcán, régóta várunk erre a fejlesztésre – mondta Lasztovicza Jenő országgyűlési képviselő, a Veszprém Megyei Közgyűlés elnöke. – Amikor a Balatonon elromlott az idő, a látogatók több száz méteres sorokban várták, hogy láthassák ezt a csodát. Ezen túl a várakozás idejét hasznosan, sok új ismeretet szerezve, szórakozva tölthetik, a város és a geopark pedig új létesítménnyel gazdagodik. Az ide látogató diákcsoportok szintén sokkal többérdekes információhoz jutnak a barlanggal kapcsolatban, mint korábban. Érdiné dr. Szekeres Rozália, a Vidékfejlesztési Minisztérium főosztály-vezetője a geopark nemzetközi sikerét emelte ki: a Bakony-Balaton Geopark UNESCO-tól elnyert címe szinte a világörökség címmel vetekszik, és az ezekre a látványosságokra kíváncsi turistákat is vonzani fogja a világ minden tájáról. - A tavasbarlang a város legnagyobb turisztikai erővel bíró intézménye – tette hozzá Császár László, Tapolca polgármestere. – Az önkormányzat egyik stratégiai célja Tapolca és térsége vendégváró vonzerejének bemutatása, ráadásul belvárosunk felújítását is tavaly fejeztük be, így a látogatóközpont megnyitásával az eddigieknél komplexebb szolgáltatást tudunk nyújtani a városba érkezőknek. A látogatóközpontot helyi kivitelező építi, az intézményben pedig helyben élő munkavállalók fognak dolgozni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.