Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Március 01. 07:05, csütörtök | Belföld
Forrás: STOP / MTI

Folyik a Malév felszámolása, a vagyon nem lesz elég a hitelezők kielégítésére

Folyik a Malév felszámolása, a vagyon nem lesz elég a hitelezők kielégítésére

Folyik a Malév február 14-én megkezdett felszámolása, a vagyon feltérképezése és a lehetséges források feltárása.

A vizsgálatok jelenlegi szakaszában biztosnak látszik, hogy az összes hitelezői igényre a cég vagyona nem nyújt fedezetet - tájékoztatta a Malév szerdán az MTI-t.

Az írásban kapott tájékoztató úgy fogalmaz: "a vizsgálatok jelenlegi szakaszában az már bizonyos, hogy a cég vagyona, mint azt már korábban is említésre került, várhatóan nem nyújt fedezetet a hitelezői igények teljes körű kielégítésére".

A március első napjaiban esedékes februári bérkifizetés a Malév munkavállalói számára rendben és határidőre megtörténik - hangsúlyozta a Malév.

Az utasok kárigényeinek rendezése a csődtörvényben meghatározott rend szerint folyik. A felszámoló intézet folyamatosan gyűjti az igényeket, nyilvántartásba veszi, majd ezt követően hitelezői kategóriába rendezi és erről hivatalos értesítést küld a bejelentőknek. A Malév-jeggyel rendelkező magánszemélyeknek a repülőjegy vásárlásból, illetve a légi személyszállítási szerződésből eredő igényei - a törvény alapján - a hitelezők kielégítési sorrendjében a negyedik helyen állnak.

A csődtörvény szerint ha a társaság felszámolási vagyona nem fedezi az összes hitelezői igényt, akkor a vagyonból először a felszámolási költséget, majd a zálogjoggal biztosított hitelezői követeléseket, ezt követően pedig a tartásdíj és járadék jellegű követeléseket kell kielégíteni. Az ezután fennmaradó vagyonból - amennyiben ilyen még van - elégítik ki a többi hitelezőt a követeléseik arányában.

A Malév az MTI-nek írásban adott tájékoztatójában emlékeztet arra, hogy a hitelezőknek a felszámolási eljárás kezdetétől számított 40 napon belül kell bejelenteniük a felszámolónak a légitársasággal szembeni követelésüket. A felszámoló a bejelentést nyilvántartásba veszi, majd hitelezői kategóriába sorolja, s erről az eljárásról a hitelezőt minden esetben értesíti.

A felszámolásba került légitársaság ismét felhívja a figyelmet arra, hogy az utazási irodáknál vásárolt repülőjegyek esetében a kárigény benyújtásának határideje március 2., míg a bankkártyával vásárolt repülőjegyek esetében a kártyakibocsátó bank hivatott a vásárlók kárigényét kielégíteni, így ebben az esetben az igényt ide, és nem a légitársasághoz kell benyújtani.

A felszámolás folyamatáról a légitársaság továbbra is rendszeresen tájékoztatást ad honlapján.

A HungaroControlt nem veszélyezteti a Malév leállása

A Malév leállása hátrányosan érinti, de nem veszélyezteti a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. gazdálkodását, stratégiai terveit és fejlesztéseit, mert a forgalom közel 90 százaléka nem a csődbe jutott magyar nemzeti légitársaságtól származott - válaszolta Szőke Katalin, a HungaroControl kommunikációs vezetője az MTI kérdésére.

A Malév a legfontosabb partnere volt az állami tulajdonú HungaroControlnak - jegyezte meg a kommunikációs vezető, hozzáfűzve, hogy a bevételek döntő hányadát a nemzetközi légi forgalom többi szereplőjének díja jelentette eddig is.

A HungaroControl hosszú távon nem számít jelentős bevételkiesésre - tette hozzá.

A HungaroControl nem számít bevételkiesésre azért sem, mert közvetlenül nincs kapcsolatban a légitársaságokkal. A légtérhasználat díját az Eurocontrol közvetítésével kapják meg a többi légiforgalmi szolgálathoz hasonlóan. Ez az európai rendszer bizonyos fokú védettséget nyújt a légi navigációs szolgálatok számára számos külső kockázati tényezővel szemben. Így van ez a Malév leállása miatt is. Egyébként a légtérhasználatban kevéssé érezhető a Malév kiesése, mert a piacára szinte azonnal bevonultak más légitársaságok - magyarázta Szőke Katalin.

A kommunikációs vezető elmondta azt is, hogy a HungaroControl menedzsmentje felkészülten kezeli a Malév kiesével járó helyzetet, és folyamatosan figyelemmel kíséri a Malévval kapcsolatos történéseket.

MTI / STOP

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.