Városlista
2021. december 6, hétfő - Miklós

Hírek

2015. Július 18. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: MTI

Folytatják a Volán társaságok a járműállomány fejlesztését

Folytatják a Volán társaságok a járműállomány fejlesztését

Ezer új autóbusz beszerzését tervezik a regionális közlekedési központok, melyek az elmúlsz időszakban 600 új járművel frissítették járműflottájukat.

A következő években folytatódik a közúti tömegközlekedés fejlesztése, a korábbi Volán társaságok integrációjából alakult regionális közlekedési központok mintegy 1000 új autóbusz beszerzését tervezik, a már eddig megvett 600 új busz mellé - mondta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedésért felelős helyettes államtitkára pénteken Budapesten sajtótájékoztatón.
Becsey Zsolt kiemelte: a helyközi közösségi közlekedésben a szolgáltatások fejlesztése, az új buszok beszerzése azért is különösen fontos, mert mintegy másfél év múlva lejárnak a helyközi autóbusz közlekedés közszolgáltatási szerződései, 2017 január elsejével az uniós elvárások alapján Magyarországon is megkezdődik a távolsági tömegközlekedés liberalizációja.

Így az állami tulajdonú Volánok versenytársakat kaphatnak, az állam addig is a szolgáltatások javításával igyekszik versenyképessé tenni ezeket a cégeket - mondta.

Becsey Zsolt elmondta: a kormány kiemelt célja, hogy a szolgáltatások színvonalát jelentősen javítsa a közösségi közlekedésben, és az utasok kényelme és biztonsága érdekében megújítsa a busztársaságok járműflottáját. Ezekkel a célokkal összhangban 2010 és 2015 között 600 új autóbusszal korszerűsítették a Volán-társaságok flottáját - tette hozzá.

Kiemelte: az elmúlt öt év alatt az új buszok megvásárlásán kívül a Regionális Operatív Program forrásaiból az úgynevezett fedélzeti szolgáltatásokat is javították, megújították. Így új jegykiadó gépeket helyeztek el a helyközi közlekedésben használt autóbuszokra, a Volánok szolgáltatási területén korszerű, GPS alapú járműkövetési, illetve utastájékoztatási rendszert alakítottak ki, egyes járatokon, elsősorban a fiatal utazóközönség igényeinek kielégítésére díjmentesen érhető el a wifi-szolgáltatás, illetve légkondicionált buszokat is vettek - sorolta az eredményeket a helyettes államtitkár.

Fontos lépésnek nevezte, hogy idén januárban lezárult a Volán-társaságok regionális átalakítása, a 24 korábbi, alapvetően megyei szinten működő Volán társaságból hét regionális közlekedési központot alakítottak ki, amelyek így nemcsak hatékonyabban, hanem szervezettebben is tudnak működni. A folyamat eredményeként napjainkban már a regionális közlekedési központok látják el a közszolgáltatási feladatokat - fűzte hozzá.

Becsey Zsolt arról is szólt, hogy a vidéki tömegközlekedés fejlesztése, javítása érdekében számos autóbuszállomást, autóbusz-pályaudvart is korszerűsítettek. Közülük a kazincbarcikai, illetve a karcagi autóbuszállomások felújítását, épületrekonstrukcióját emelte ki a helyettes államtitkár.

Rámutatott: a regionális közlekedési központok kialakításával egyes párhuzamos vezetői szinteket megszüntettek, a vezetői pozíciók száma csökkent, ez is erősítette a hatékonyabb irányítást.

Kérdésekre válaszolva Becsey Zsolt elmondta, hogy a közúti tömegközlekedés továbbfejlesztésére több koncepciót is kialakítottak, közülük csak az egyik lehetséges változat az az irány, amelyről a Miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt múlt heti sajtótájékoztatóján. Lázár János akkor felvetette a MÁV és a Volán-társaságok összevonásának lehetőségét, mint egy, a kormányzat előtt fekvő, a tömegközlekedés korszerűsítésére vonatkozó koncepciót.

Becsey Zsolt elmondta: több variációt, fejlesztési irányt is megvizsgálnak, a lényeg a hatékonyság növelése, a szolgáltatások korszerűsítése lesz, a továbbfejlesztésre ősszel lehet majd döntés.

A buszbeszerzések költségeire vonatkozó kérdésre elmondta: egy korszerű busz 25-30 millió forintba kerül, az új csuklós változatokat 50 millió forint körüli összegért lehet megvásárolni.

Egy másik kérdésre elmondta: a Volánoknál inkább munkaerő gondok vannak, mintegy 600 új munkába álló buszsofőrre lenne szükség.

Ezek érdekelhetnek még

2021. December 05. 18:21, vasárnap | Belföld

Marad a hideg idő

A következő napokban is marad a hideg idő, a hét közepén néhol mínusz 10 foknál is hidegebb lehet. Emellett napsütésre, de olykor havazásra is készülni kell

2021. December 05. 18:09, vasárnap | Belföld

Több mint 112 ezer határsértőt fogtak el eddig Magyarországon

Több mint 112 ezer határsértőt fogtak el, és több mint 1500 embercsempész ellen indítottak eljárást idén eddig Magyarországon - közölte a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szombaton az M1 aktuális csatornán.

2021. December 05. 13:05, vasárnap | Belföld

Érdemes még az év vége előtt babakötvény-számlát nyitni

Már több mint 262 ezer gyermeknek van babakötvénye. Ez az egyik legjobb magyar befektetés, és ha a számlára a befizetés december 31-ig beérkezik, akkor még erre az évre is jár az állami támogatás

2021. December 05. 11:02, vasárnap | Belföld

Halálos lakástűz történt Győrben

Halálos lakástűz történt Győrben szombat este - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az MTI-vel.