Városlista
2023. június 6, kedd - Norbert

Hírek

2015. Június 06. 06:00, szombat | Belföld
Forrás: MTI

Folytatódhat az ipari termelés bővülése az elemzők szerint

Folytatódhat az ipari termelés bővülése az elemzők szerint

A következő hónapokban is folytatódhat az ipari termelés bővülése az elemzők szerint, továbbra is a járműgyártás a növekedés motorja.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken közzétett első becslése szerint áprilisban az ipari termelés volumene 6,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlan indexszel. Az előző hónaphoz viszonyítva a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás áprilisban 0,1 százalékkal mérséklődött.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint az autóipari kapacitások felfutása, valamint a közelmúltban jelentősen bővülő feldolgozóipari beruházások miatt továbbra is az ipari termelés dinamikus bővülésére lehet számítani, elsősorban a motorgyártás, a gumigyártás, az autóipari beszállítók és a vegyipar területén.

Az elemző az MTI-hez eljuttatott kommentárjában felhívta a figyelmet: márciusban a Suzuki modellváltása, valamint a Mercedes kapacitásainak további bővítése adhatott új lendületet az ipari termelésnek, aminek hatása leginkább a következő hónapokban jelentkezhet.

A tartósan magas ipari bizalmi indexek, az új megrendelések és a rendelésállomány alakulása továbbra is viszonylag gyors növekedést támasztanak alá. A belső és külső kereslet javulása szintén az ipari termelés élénkülését támogathatja. Az év második felében pedig a tavalyi alacsony bázis miatt gyorsulhat az ipari termelés dinamikája - hangsúlyozta.

Tavaly összesen 7,6 százalékkal bővült az ipar kibocsátása, az idén pedig egyes ágazatokban folytatódhat a kapacitások felfutása, illetve jobb kihasználása Suppan Gergely szerint, aki így az ipari termelés közel 7,5 százalékos növekedésre számít.

Barczel Vivien, az Erste Bank elemzője elmondta: a kiugró, 11,6 százalékos márciusi bővülés után áprilisban az ipari termelés növekedése nagyjából az év eleje óta tapasztalható szinten volt. A szakértő szerint az év további részében is fennmaradhat az ipari kibocsátás 5-6 százalékos növekedése, amelynek a fő húzóereje az autóipar lehet.

Az elemző az év egészére is 5-6 százalék közötti növekedést valószínűsít a jelenlegi adatok alapján.

Címkék: ipar, növekedés, termelés

Ezek érdekelhetnek még

2023. Június 05. 14:23, hétfő | Belföld

Orbán Viktor a Roszatom vezetőjével tárgyalt

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a Karmelita kolostorban tárgyalt a Roszatom orosz nukleáris energetikai konszern vezérigazgatójával, Alekszej Lihacsovval - tájékoztatta az MTI-t a miniszterelnök sajtófőnöke.

2023. Június 05. 14:22, hétfő | Belföld

Katasztrófavédelem: 90 ezer hektáron gyérítik a szúnyogokat

A héten 13 vármegye 441 településén, több mint 90 ezer hektáron irtja a szúnyogokat a gyérítési program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) - tájékoztatta az OKF hétfőn az MTI-t.

2023. Június 05. 14:15, hétfő | Belföld

A nyílt utcán akart leszúrni egy férfit a vádlott Ajkán

Kábítószert is fogyasztott a 38 éves férfi.