Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Március 20. 14:03, kedd | Külföld
Forrás: OrientPress

Fontos fejlemény a végeláthatatlan görög ügyben

Fontos fejlemény a végeláthatatlan görög ügyben

A korábban a kötvényekre biztosítást kötő ügyfelek kapnak pénzt, még ha nem is a teljes összeget amire biztosították az ügyleteket egy csőd esetére.

Úgy tűnik tehát, hogy valamennyire működik a rendszer – korábban ugyanis félő volt, hogyha egyértelmű csődhelyzetben nem jár az amúgy nagyon drága biztosítás, akkor nem is fog kapni senki.

A kérdés azért is egyre égetőbb, mert a piac egyre biztosabban árazza, hogy Spanyolország és Portugália is adósságleíratásokra kényszerülhet. A tegnapi aukción végül mindössze 21,5 százalékra értékelték a névérték arányában a befektetők az újonnan kibocsátott görög állampapír 'fair' árfolyamát. Ez azt eredményezi, hogy a CDS-t vásárlók a fennálló követelésük 78,5 százalékát kapják csak meg. Közben a görög gazdaság mély recessziójára számít idén is az ország központi bankja.

A jegybank szerint idén 4,5 százalékos lesz a recesszió mértéke, jövőre pedig további 0,5 százalékos gazdasági csökkenés várható. Tegnap egyébként lemondott posztjáról a pénzügyminiszter, akit a hét végén a görög szocialisták elnökévé választottak. Evangelosz Venizelosz azt mondta: teljes erejét a párt újjászervezésének és a küszöbön álló választási hadjáratnak akarja szentelni.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.