Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2018. Január 25. 08:00, csütörtök | Helyi
Forrás: ONCOMPASS MEDICINE

Forradalmi változások a rákgyógyításban

Forradalmi változások a rákgyógyításban

Dr Peták István előadása a Csornai Nőegylet rendezvényén.

A Csornai Nőegylet meghívására pénteken előadást tart Csornán Dr Peták István, az ONCOMPASS MEDICINE orvos alapítója és igazgatója. Előadásának címe: Személyre szabott terápiás lehetőségek az onkológiában. Az előadás január 26-án pénteken 16 órakor kezdődik a Hunyadi János Középiskolában.

Az utóbbi években forradalmi változások zajlanak a rákgyógyításban: számos ráktípusnál váltak elérhetővé a célzottan ható készítmények, amelyekkel - ha a megfelelő páciensnek adják - jelentős állapotjavulást lehet elérni.
Mára egyértelműen bebizonyosodott, hogy a rák genetikai eredetű betegség, amelyet génjeink "elromlása", azaz mutációja okoz. Ezek többsége - körülbelül 80%-a - szerzett, azaz életünk során a testi sejtjeinkben keletkezik, és nem öröklődik. Vannak olyan mutációk is, amelyek öröklődnek. Ma már ismerik a rákkal összefüggő legtöbb olyan gént, amiben mutáció jöhet létre, és már bárki számára is elérhető, hogy bővebb információt kapjon arról, hogy ezen mutációk közül melyek vannak jelen a daganatszövetben. A gyógyszerhatékonyságot előrejelző molekuláris vizsgálatok segítséget adhatnak annak kiderítésében, hogy rendelkezésre áll-e már olyan célzott készítmény, amellyel nagy valószínűséggel sikeresen lehetne kezelni a daganatot. A magas minőségű, részletes molekuláris vizsgálatok elvégzése az onkológus orvos munkáját segíti a sikeres kezelési stratégia kialakításában.

Csak az utóbbi néhány évben vált lehetővé, hogy a daganatokat ne csak a hagyományos kemoterápiával, hanem intelligens, célzottan ható készítményekkel kezeljék. Ezek a szerek még nem érhetőek el az összes daganattípusnál, ahol viszont igen, ott gyakran gyors és jelentős javulás érhető el. Ezeket a készítményeket azért nevezik célzottnak, mert a daganat egy meghatározott molekulatípusára fejtik ki hatásukat: ezek meghibásodott fehérjék, amelyek gátlásával megvalósítható, hogy a sejtek irányító központjai felé tartó "növekedj és osztódj" parancsok ne érhessék el a sejtmagot. Vagyis, megállítható a daganat további osztódása és növekedése.

Tudnunk kell azonban, hogy a célzottan ható készítmények sem csodaszerek, hiszen nem mindenkinél hatékonyak. Ezek a gyógyszerek kizárólag abban az esetben alkalmazhatóak, ha a betegnél jelen van, vagy éppen nincs jelen egy bizonyos fajta génhiba.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 16:00, szerda | Helyi

Önkéntes szemétszedés Bágyogszováton

Te Szedd!

2024. Április 24. 13:00, szerda | Helyi

Önkéntes szemétszedés Szilban

Te Szedd!

2024. Április 24. 09:00, szerda | Helyi

Főzőverseny felhívás a Kónyi Bikafesztiválra

Főzőcsapatok jelentkezhetnek.

2024. Április 23. 16:00, kedd | Helyi

Eldőlt, hogy ki készítette tavaly a legjobb bort a Csornai Járásban

XI. Bágyogszováti Borverseny eredményei