Városlista
2023. szeptember 30, szombat - Jeromos

Hírek

2012. Április 22. 14:01, vasárnap | Külföld
Forrás: OrientPress

Francia elnökválasztás - ki nyer ma?

Francia elnökválasztás - ki nyer ma?

Vasárnap, azaz ma tartják az elnökválasztás első fordulóját Franciaországban.

Nicholas Sarkozy jelenlegi elnök legesélyesebb kihívója a szocialista Francois Hollande, de a jelöltek közé tartozik a szélsőjobboldali Marine Le Pen és a trockista Nathalie Arthaud.

A második fordulóra – amennyiben lesz – május 6-án kerül sor. A közvélemény-kutatások alapján megkopott Sarkozy népszerűsége, nagyobb az esélye, hogy Hollande foglalja el az elnöki széket az Élysée palotában.

A gazdasági hatásokat tekintve jó hír, hogy mindkét esélyes jelölt eltökélt a költségvetési deficit lefaragásában, mindketten 3 százalékos hiánycélt jelöltek meg 2013-as célként. Hollande növelné az állami kiadásokat és ezzel párhuzamosan a jövedelmet, a profitot terhelő adókat, és újratárgyalná a Sarkozy-Merkel paktumot. Sarkozy ezzel szemben inkább a kiadásokat faragná le 79 millió euróval 5 év alatt, a költségvetés konszolidálása érdekében, és nyilván érintetlenül hagyná a paktumot. Az Equilor elemzői szerint Hollande győzelmét negatívabban fogadná a piac, mert a paktum újratárgyalása az egész EU egységét kérdőjelezné meg.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2023. Szeptember 29. 14:04, péntek | Külföld

Orbán Viktor Szerbiában tárgyal

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Belgrádba utazott, ahol részt vesz Szerbia, az Egyesült Arab Emírségek és Magyarország vezetőinek hármas csúcstalálkozóján.

2023. Szeptember 28. 13:12, csütörtök | Külföld

Négy embert megsebesített egy lövöldöző Pozsonyban, a rendőrök lelőtték

Négy embert, köztük egy rendőrt is megsebesített egy pozsonyi lakótelepen egy ház ablakából lövöldöző férfi csütörtökön hajnalban. Rátámadt a helyszínre érkező rendőrökre is, akik lelőtték - közölte a szlovák rendőrség.

2023. Szeptember 27. 09:29, szerda | Külföld

Novák Katalin az USA-ban: a gyermekvállalás menti meg a világot

A gyermekvállalás menti meg a világot - hangoztatta Novák Katalin a Brigham Young University, az Egyesült Államok egyik vezető egyetemének diákjai előtt tartott előadásában kedden az Utah állambeli Provo városban.

2023. Szeptember 26. 12:06, kedd | Külföld

Legmodernebb 5. generációs vadászgépeket venne Románia

A román védelmi minisztérium 6,5 milliárd dollárt fordítana ötödik generációs harci repülőgépek beszerzésére.