Városlista
2024. február 24, szombat - Mátyás

Hírek

2018. Március 31. 05:00, szombat | Külföld
Forrás: Venczel Katalin, az MTI tudósítója jelenti:

Franciaországban arányosabbá teszik a választási rendszert és csökkentik a képviselők számát

Franciaországban arányosabbá teszik a választási rendszert és csökkentik a képviselők számát

A francia kormány jövő héten mutatja be a választási kampányban Emmanuel Macron államfő által megígért intézményi reformtervezetet,

amely a parlamenti képviselők számának 30 százalékos csökkentését és a választási rendszer arányosabbá tételét célozza - jelentette be pénteken a francia elnöki hivatal.

A köztársasági elnök pénteken hivatalában fogadta a nemzetgyűlés kormánypárti elnökét, Francois de Rugyt és a szenátus jobboldali elnökét, Gérard Larcher-t, hogy kompromisszumos javaslat szülessen a reformról. Az egyeztetésen Edouard Philippe miniszterelnök is jelen volt.

"Történtek előrelépések valamennyi témában az Elysée-palotában tartott megbeszélésen, de még nincs megállapodás" a képviselők számának legalább 30 százalékos csökkentéséről - mondták szenátusi források, cáfolva ezzel az elnöki hivatal bejelentését, miszerint megállapodtak a csökkentés arányáról.

A francia alsóházban, a nemzetgyűlésben jelenleg 577 képviselő dolgozik, a szenátusnak 348 tagja van, ami a lakosság arányához viszonyítva az európai átlagnak felel meg.

A négy politikus abban sem tudott megállapodni, hogy milyen arányban tegyék arányosabbá a nemzetgyűlési választás rendszerét.

Az alsóház, az 577 tagú nemzetgyűlés tagjait öt évre, közvetlenül választják egyéni választókörzetekben. A tisztán többségi elvű voksolási rendszer kétfordulós, de a jelölt már az első fordulóban győzhet, ha megszerzi a leadott szavazatok 50 százalékát plusz egy szavazatot. A második fordulóba kerüléshez a szavazatok 12,5 százalékának megszerzésére van szükség, és ekkor már a relatív többség is elég a győzelemhez.

A miniszterelnök 10-25 százalék közötti arányban vezetné be a képviselők arányos, azaz pártlistán történő megválasztását annak érdekében, hogy a kisebb pártok jobb parlamenti képviselettel rendelkezzenek. A szenátus elnöke az ellenzéki jobboldalhoz hasonlóan a lehető legkisebb arányt támogatna, míg a nemzetgyűlés kormánypárti elnöke, Emmanuel Macronhoz és a centristákhoz hasonlóan, legalább 25 százalékot javasol.

A kormányfő jövő hét közepén mutatja be a reform legfontosabb javaslatait, amelyek között az is szerepel, hogy ezentúl maximum három egymást követő ciklusban lehetne egy politikus képviselő vagy polgármester.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Február 24. 06:00, szombat | Külföld

Navalnij - Több mint 65 ezren támogatják a hágai orosz nagykövetségnek helyt adó utca elnevezését Alekszej Navalnijról

A hágai orosz nagykövetségnek otthont adó utcát nevezzék el Alekszej Navalnijról, sarkvidéki börtönében a múlt héten tisztázatlan körülmények közt elhunyt orosz ellenzéki politikusról

2024. Február 24. 06:00, szombat | Külföld

Volodimir Zelenszkij: Ukrajna új ellentámadásra készül

Ukrajna 2024-ben nemcsak védekezik az országot támadó orosz hadsereg ellen, hanem új ellentámadást is készít elő

2024. Február 21. 08:32, szerda | Külföld

Kijev határozott választ vár az EU-tól a gazdatüntetések miatti ukrán-lengyel határzárra

Tájékoztatták az Európai Bizottságot az ukrán hatóságok az ukrán-lengyel határzárral kapcsolatos helyzetről, és határozott választ várnak -