Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2012. Május 30. 14:04, szerda | Helyi
Forrás: saját forrás

Fürdünk-e búcsúig a csornai termálban? Mi lesz a csornai utakkal?

Fürdünk-e búcsúig a csornai termálban? Mi lesz a csornai utakkal?

Közmeghallgatást tartott Csorna Város Önkormányzata

A közmeghallgatás kezdetén Dr Turi György polgármester bejelentette, hogy beiktatása után levélben gratulált Áder Jánosnak köztársasági elnökké történő megválasztásához. Áder János válaszlevélben köszönte meg a gratulációt. A polgármester bejelentette, hogy a testületi ülés végén zárt ülésen fogja tárgyalni a testület a helyi kitüntetések idei odaítéléséről szóló javaslatot. Ezen a napirenden javasolni fogja, hogy Áder János részére adományozzon az önkormányzat díszpolgári címet abból az alkalomból, hogy mint Csorna város szülöttét, és több ciklusban országgyűlési képviselőjét a legmagasabb közjogi méltóságba megválasztották.

A bejelentés után megkezdődött a közmeghallgatás a polgármester bevezetőjével, amelyben részletesen értékelte a város helyzetét. Elmondta, hogy az önkormányzat rendkívül nehéz anyagi helyzetben van, de ebben a helyzetben is biztonságos, reális és számon kérhető költségvetést készítettek. 2010 után 100 millió forinttal, 2011-ben további több mint 20 millió forinttal csökkent az állami támogatás. Emellett a válság miatt csökkentek az önkormányzat saját bevételei, a kötvény visszafizetése is már nagy teherként jelentkezik. A kötvényt svájci frankban bocsátották ki, akkor 152 forintos árfolyamon, ami ma 256 Ft. Tárgyalnak az esetleges átváltásáról. A kötvény visszafizetésének éves terhe idén 107 millió forint. Még 602 millió forint van lekötve, ami körülbelül 45 millió kamatot hoz. Tehát miközben a kötvényből származó pénz többsége még megvan, ez az ügylet idén 62 millió forintjába kerül a városnak. Az idén a kötvényből a műfüves pályára, a termál nyitásra, a hulladék projektre és csapadékvíz elvezetésre költenek el belőle 122 milliót. Az idei évre útépítésre semmit nem tudtak tervezni.
Az intézményekről szólva először bejelentette, hogy ma, azaz május 30-án írják alá a kórház államosításáról szóló szerződést. Még nem tudni, hogy az önkormányzati feladatot ellátó ingatlanrészek (körzeti orvosi és fogorvosi rendelők és az ügyelet) maradhatnak-e önkormányzati tulajdonban. Ahogy ma még Csornán senkinek nincs tudomása arról, hogy milyen aktív ellátások maradnak a kórházban
Az intézmények fenntartása egyre nagyobb anyagi teher. Ma még nem teljesen ismert, hogy a közoktatás államosítása milyen feltételek közt történik meg. Az erre való felkészülést szolgálta a közmeghallgatás előtti intézmény átszervezési napirend.
Elmondta, hogy bízik a termál július 1-i nyitásában.
A sokak által remélt beruházásokkal kapcsolatban kevés jó hírt hallottunk.
A tavaly júliusban sajtótájékoztatón bejelentett napelemgyárral kapcsolatban semmilyen előrelépés nem történt. A reménybeli beruházó azóta sem kötötte meg az állammal a beruházásra egyedi kormánydöntéssel elfogadott támogatásról szóló szerződést. Az állami támogatás ígérvénye 1 évig érvényes. Ha a támogatási szerződést nem írják alá július közepéig, akkor a beruházás meghiúsul. Az önkormányzat amit tehette megtett, kedvezménnyel területet ajánlott, de erre csak akkor kerülhet sor, ha a beruházás megvalósulását és finanszírozását a beruházó biztosítani tudja.
A tervezett biogáz üzemhez pályázati lehetőséget várnak, a szélerőműveket tervező céggel még nem írták alá a szerződést, mert nem teljesítette a jogi feltételeket. Az élménypark építése az idén még nem kezdődik meg.

A polgármester bevezetője után a néhány megjelent állampolgár kapott szót.

Csibi Ferenc azt kérdezte, hogy miképpen töltik be a megüresedett állásokat az önkormányzatnál, segítik-e a csornai fiatalok elhelyezkedését, valamint a támogatott főiskolások egyetemisták közül kapott-e már állást valaki az önkormányzatnál?

Horváth Péter jegyző azt válaszolta, hogy a megüresedett állásokra minden esetben pályázatot írnak ki. A polgármesteri hivatalban munkáltatóként ő dönt, az intézményekben az intézményvezetők, akiknek mindig előre be kell jelenteniük az önkormányzatnak, ha üres állásuk van. Igyekeznek helybelit választani.

Turi György polgármester erre váratlanul megjegyezte, hogy a mezőőri pályázat során a jegyző az általuk javasolt sorrendből az utolsót választotta.

Kalocsa László javaslatokat tett, amiket megfontolásra ajánlott. Felvetette a határőrlaktanya sorsát és állapotát, a Szent István téri nyilvános WC-ből áradó bűzt. Kifogásolta a Korona Center előtti járdalapok valamint a malom előtti járdaszakasz állapotát és a Szent Antal temető melletti járda szélesítését, hogy elférjenek a gyalogosok és a biciklisek. Javasolta, hogy ha új befektető érkezik a városba, bevásárlóközpontot vagy benzinkutat csak a 85-ös főúttól északra engedjen a város, mert ott egy sincs. Felvetette a termál téliesítését, és segítséget kért a Hévíz és környéki gyógyfürdők tömegközlekedéssel való megközelítéséhez.

Abdai Imre a laktanya, a kertészet és a kis csornai Rét utca környékének szemetes, elhanyagolt állapotára hívta fel a figyelmet. Felvetette egy uszoda létesítését a műfüves pálya mellett. Javasolta, hogy a képviselők tartsanak újra fórumot a választókörzetükben.


Csík László a Mező utca útpadkájának és árkainak az állapotát kifogásolta. Pont az ő háza előtt gyűlik össze az összes esővíz.



Vados Ferenc kevesellte a játszótereket, 2007-ben épült utoljára Csornán. Elégedetlen volt az útjavítások színvonalával, megjegyezte az ellenőrzés felelősségét. Nem hisz abban, hogy júliusra kinyit a termál, eddig csak Csukás diákokat és tanárokat látott ott dolgozni. Szerinte búcsúig sem nyit ki a fürdő. Felhívta az önkormányzat figyelmét a Jézus Szíve templom rendkívül rossz állapotára, és hogy az önkormányzat segítse az egyházközséget a felújításban, ahogy ez vidéken sok helyen történt.

Turi György polgármester a választ igénylő felvetésekre elmondta, hogy ő bízik a termál időbeni megnyitásában. Elmondta, hogy sok időt vett igénybe megegyezni a termálkút tulajdonosával, és előkészíteni az üzemeltetési pályázatot. Tájékoztatta a panaszosokat, hogy a városközpontban a bűzt nem a rég bezárt nyilvános WC, hanem a mellette lévő régi, elavult szennyvízátemelő okozta. A Pannon Víz Rt szakemberei épp a napokban újították fel, építettek be új szűrőt, amitől reményeik szerint csökkenni fog a bűz.
További hozzászólás híján a közmeghallgatást bezárta.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 16:00, péntek | Helyi

Közlekedés fénysorompóval biztosított vasúti átjáróban

Óvatosan vezessenek a vasúti átjáróban!

2024. Április 19. 13:00, péntek | Helyi

Hétvégi programok a Rábaközben

Hova menjek? Mit csináljak?

2024. Április 19. 09:00, péntek | Helyi

Vezetéstechnikai hibák, ráfutásos balesetek!

Baleset-megelőzési tanácsok szakértőktől.

2024. Április 18. 16:00, csütörtök | Helyi

71 lakástűz az első negyedévben

Az 71 tűzzel érintett épület közül egyikben sem volt füstérzékelő.