Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2020. Május 10. 12:00, vasárnap | Helyi
Forrás: Inforábaköz

FUSSRÁBAKÖZ 24 órás váltófutás

FUSSRÁBAKÖZ 24 órás váltófutás

Csorna, Piactér: 2020. május 23. szombat 11:00 órától vasárnap 11:00 óráig

Mit tehet egy futó, aki szereti a saját választott sportját, szereti az amatőr versenyeket, de azzal szembesül, hogy a járvány vészhelyzet miatt őszig minden rendezvényt lemondtak? Kitalál magának egyet, olyat, ami megfelel a járványügyi szabályoknak, és meg is szervezi. Röviden így született meg a FussRábaköz váltófutás. Giczi Tiborral, az esemény ötletgazdájával és szervezőjével beszélgettünk.

- Honnan jött az ötlet ehhez a váltófutáshoz?
- Szerencsére egyre többen vagyunk itt a Rábaközben, akik rendszeresen futunk, részt veszünk amatőr versenyeken. Már egy éve gondolkodtam azon, hogy lehetne létrehozni Csornán is egy futó rendezvényt, ami talán kicsit más, mint a többi. Most, hogy a koronavírus járvány miatt a tavaszi és a nyári időszak versenyeit is lemondták, mi futók is közösségi események nélkül maradtunk. Egy futás során ugrott be, hogy lehetne a járvány vészhelyzetben olyan eseményt szervezni, ahol mindenki maga fut, de mégis össze van fűzve egy közös programba a futás. Így született meg a FussRábaköz 24 órás váltófutás ötlete.

- Mik a váltófutás legfontosabb szabályai?
- Első alkalommal kerül megrendezésre a FussRábaköz 24 órás váltófutás 2020. május 23. szombat 11:00 óra és vasárnap 11:00 óra között. Mindenki Csornán a Piac térrről indul. Ez nem verseny. Mindenkinek rögzítjük az egy óra alatt megtett kilométerét, amit összesítünk, így látjuk, mennyit futott 24 futó 24 óra alatt. Ezen a napon a váltások időpontján és a váltás helyén kívül minden az épp aktuális futó saját döntése. Mindenki a saját tempójában a saját útvonalán futhat, hozhat futótársat, biciklis kísérőt, de arra kérünk mindenkit, hogy a járványhelyzet miatt figyeljenek a megfelelő távolságtartásra. Azért, hogy a váltások rendben megtörténjenek, a futó az általa választott időpontban, a futás kezdése előtt pár perccel legyen a téren, és a körét úgy számolja ki, hogy időre vissza is érjen a váltásra. Az egyes váltásoknál is be kell tartani az előírt távolságokat, kerüljük a téren a csoportosulást.

- Ez a cikket beharangozónak szántuk, figyelemfelhívásnak. Mégsem az lett. Miért?
- Nem tudtam előre, milyen lesz a kezdeményezés fogadtatása. Az interneten egy naptárban lehetett időpontot foglalni. 24 óra, 24 futó. Azért most tettem közzé, mert úgy gondoltam, két hét elég lesz a jelentkezésekre, az esetlegesen szükséges időpont egyeztetésekre. Szombat délelőtt került ki a felhívás, és este már tele is volt a naptár. Nagyon örülök, hogy gyakorlatilag 12 óra alatt elkelt az összes időpont. Volt, aki több időpontot is lefoglalt, de aztán átadta másnak, hogy ő is futhasson.

- Mindenki egyénileg fut?
-A nagy többség igen, de vannak olyanok, akik egy biciklis társsal. Az első órában az egyik fut, a másik követi biciklivel, a második órában cserélnek, tehát ezek dupla váltások lesznek. Ez a módszer egyébként az éjszakai órákban futóknál különösen fontos, nagyobb biztonságot ad.

- Várható majd a későbbiekben hasonló esemény?
- Mindenképp. Az első váltófutás meghirdetésének fogadtatása bizonyítja, hogy van rá igény. Egyéni teljesítményről szól, de mégis van közösségi élménye, ráadásul olyan formában, ami mindenben megfelel a legszigorúbb járványügyi előírásoknak is. Többen is javasolták már, hogy ezt az első eseményt is bővítsük ki, de azt gondolom, tartsuk meg az elsőt, lássuk hogyan működik, és merre lehet fejleszteni. Ha majd már lehet rendezvényeket is szervezni, akkor jelentősen ki lehet bővíteni, egy sátorral a piactéren egyéb programokat is lehet hozzákapcsolni. Erre azonban még várni kell.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 16:00, szerda | Helyi

Önkéntes szemétszedés Bágyogszováton

Te Szedd!

2024. Április 24. 13:00, szerda | Helyi

Önkéntes szemétszedés Szilban

Te Szedd!

2024. Április 24. 09:00, szerda | Helyi

Főzőverseny felhívás a Kónyi Bikafesztiválra

Főzőcsapatok jelentkezhetnek.

2024. Április 23. 16:00, kedd | Helyi

Eldőlt, hogy ki készítette tavaly a legjobb bort a Csornai Járásban

XI. Bágyogszováti Borverseny eredményei