Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2014. Július 16. 11:55, szerda | Külföld
Forrás: MTI

Gázai konfliktus – Kétszáz fölé emelkedett a halálos áldozatok száma

Gázai konfliktus – Kétszáz fölé emelkedett a halálos áldozatok száma

Szerdán is folytatódtak a kölcsönös rakétatámadások a Gázai övezet határának két oldalán. Az izraeli légicsapásokban tíz palesztin meghalt, így a kilenc napja tartó Erős Szikla hadművelet halálos áldozatainak száma meghaladta a kétszázat.

Éjszakai bevetésein az izraeli légierő huszonöt célpontot, köztük az iszlám szélsőséges Hamász szervezet öt vezetőjének otthonát támadta.
Az övezet északi részén élőket a hadsereg ismét felszólította, hogy hagyják el otthonaikat.
A Hamász viszont ennek ellenkezőjét kérte a helyiektől. "Nem kell foglalkozni ezekkel a figyelmeztetésekkel semmilyen módon. Ez a pszichológiai hadviselés része, célja a hátország megzavarása" - áll a Hamász vezette gázai belügyminisztérium közleményében.
Egy másik szélsőséges szervezet, az Iszlám Dzsihád főtitkárának helyettese, Zijád Nahali bejelentette, hogy készek együttműködni Egyiptommal új tűzszüneti feltételek megfogalmazásában. Kedden a Palesztin Hatóság, Izrael, az Arab Liga és mások támogatták az előző napi egyiptomi tűzszüneti kezdeményezést, de az végül nem vezetett fegyvernyugváshoz, mert a Hamász elutasította.
Folytatódnak a palesztin rakétatámadások is Izrael ellen. Szerda délelőttig a Háárec című napilap szerint közel ezer rakétát lőttek Izraelre, és ebből 231 lakott területre tartott - ezeket a Vaskupola légvédelmi rendszer elfogórakétái semmisítették meg.
Kedd éjjel egy Gázából kilőtt rakéta tönkretett egy, az övezetbe Izraelből áramot szállító vezetéket. Az áramellátást biztosító nyolc vezetékből már a másodikat lőtték szét, s emiatt tovább romlott a gázaiak eddig is csak napi néhány órás áramellátása. Az izraeli szakemberek a harcok végéig a rakétaveszély miatt nem is tudják kijavítani a károkat.
A Hamász magyarázat nélkül elutasította a Vörös Dávid-csillag nevű izraeli segélyszervezet véradomány-felajánlását - közölte a Ynet, a Jediót Ahronót című újság honlapja az izraeli egészségügyi tárca egy hivatalnokának információja alapján.
Az izraeli tízes tévécsatorna híradása szerint a palesztinok az utóbbi években a Hamász irányításával mintegy tíz, izraeli területre vezető betonalagutat építhettek, hogy azokon keresztül meglepetésszerű támadásokat indíthassanak, valamint civil és katonatúszokat ejthessenek. A jelentés szerint izraeli katonai mérnökök és a tudósok már dolgoznak az alagutak felszíni bemérésén, de ez egyelőre nem sikerült. A légicsapások után esetleges megindítandó szárazföldi hadművelet és a szárazföldi kommandós akciók egyik legfőbb célja ezeknek a "terroralagutaknak" a megtalálása és felszámolása lenne.
Izrael július 8-án hajnalban kezdett légi hadműveletet a Gázai övezet iszlamista erői ellen, és mozgósított 40 ezer tartalékost. Az offenzívának kettős célja van: csapást mérni a Hamász radikális palesztin szervezetre, és csökkenteni az Izraelre irányuló rakétatámadások számát. A hadművelet előzménye az volt, hogy három izraeli és egy palesztin tizenéves elrablását és brutális meggyilkolását követően megnőtt a feszültség Izrael és a palesztinok között, az izraeli hatóságok sok palesztint, főleg Hamász-tagot őrizetbe vettek, a palesztinok pedig fokozták az izraeli területek elleni rakétatámadásokat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 04. 19:00, szombat | Külföld

38 éve robbant fel a csernobili atomerőmű

Az Ukrajnában zajló háború nukleáris létesítményeket veszélyeztet.

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez