Városlista
2023. október 4, szerda - Ferenc

Hírek

2017. Március 25. 09:00, szombat | Helyi
Forrás: MSZP megyei szervezet

Gigantikus közpénzszivattyút, vagy napelemgyárat építettek Csornán?

Gigantikus közpénzszivattyút, vagy napelemgyárat építettek Csornán?

Büntető feljelentés lesz a vége?

Kránitz László, az MSZP megyei elnöke sajtóközleményt adott ki a csornai napelemgyárról, amelyben a napelemgyárra megítélt 10 milliárd forint közpénz sorsát kutatja. A közleményt teljes terjedelmében, változtatás nélkül tesszük közzé.

Immár hetedik éve szenved és küszködik látványosan a csornai napelemgyár ügye. A Kisalföld kétrészes cikke újra szembesítette a csornaiakat és a környékben élőket az egyre sorjázó és megválaszolatlan kérdésekkel. Az épület lassan egy éve megépült, de Csornán nincs napelemgyár. Egy üres csarnok van csak, amire nem tudjuk, mennyi közpénzt költöttek. A hírek szerint hárommilliárd a vissza nem térítendő támogatás, és az állami tulajdonú Eximbank hétmilliárd forint kölcsönt ítélt meg a beruházásra. Ez tízmilliárd forint közpénz. A Kisalföld megpróbálta megtudni a Nemzetgazdasági Minisztériumtól, hogy mennyi a támogatás és állami hitel teljes pontos összege, és ebből mennyit fizettek már ki a beruházónak. A legújabb magyar szokás szerint a kérdésekre nem kapott választ. Építési szakemberekkel konzultálva ez a csarnok nem kerülhetett egymilliárd forintnál többe. Mi van a megítélt 10 milliárddal? Ha gondosan bántak vele, és még megvan, akkor miért titkolózik a minisztérium? Vagy elherdálták? Ellopták, mint oly sok más helyen? És akkor még volt képük a várossal megfizettetni a víz és szennyvíz odavezetésének 31 millió forintját? Erre már nem futotta a támogatásból?

Számtalan kérdést vet fel az ügy, akiknek kötelességük lenne, azok nem válaszolnak. A rendelkezésünkre álló anyagokat, cikkeket, dokumentációkat egy pendrive-on átadtam az MSZP Antikorrupciós munkacsoportja vezetőjének, Harangozó Tamásnak. Ő közérdekű adatigényléssel, vagy a bíróságon megszerezheti a most még hiányzó információkat. Ha megkapjuk a választ, és akkor úgy látjuk, hogy eltüntették ezt az irdatlan mennyiségű közpénzt, akkor biztosan büntető feljelentést is fogunk tenni.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Október 04. 16:00, szerda | Helyi

Ismeretlen károkozókat keresnek a rendőrök

A rendőrség a lakosság segítségét kéri.

2023. Október 04. 13:00, szerda | Helyi

Vízkár-elhárítási minősítő gyakorlatot tartottak

290 önkéntes vett részt a gyakorlatokon.

2023. Október 04. 09:00, szerda | Helyi

Szerda éjszakára lezárják Bősárkányban a vasúti átjárót

Az autóbuszok is terelőútvonalon közlekednek.

2023. Október 03. 16:00, kedd | Helyi

Kerttörténeti és kertművészeti konferenciát rendeznek Fertődön

Mőcsényi Mihály Kerttörténeti és Kertművészeti Konferencia és Műhely