Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2015. November 26. 16:00, csütörtök | Helyi
Forrás: saját forrás

Gluténmentes karácsony és lélekmelegítő téli levesek

Gluténmentes karácsony és lélekmelegítő téli levesek

Megjelent a Gluténmentes övezet gasztro magazin első száma.

Aki gluténmentesen étkezik, annak van már egy kialakult napi rutinja, vannak megszokott ételei. De néha jó lenne új ízeket is kipróbálni? A magazin készítői ebben nyújtanak segítséget. Új ötletekkel, új megközelítéssel egyszerűbbé tenni a sütés-főzést, és változatossá tenni az étkezést - ezt tekintik fő céljuknak. Kizárólag kipróbált és pontos receptekkel, saját fotókkal adnak inspirációkat a hétköznapokra és az ünnepekre.

- Miért döntöttetek a rengeteg munkával járó és anyagilag sem kockázatmentes magazin kiadása mellett?

- Számos gasztorblog található ma már az interneten, annyi recept kering az éterben, hogy követni sem lehet. "Ez a jelen és ez a jövő"- mondják, az online most a trend, ott van minden.- mondta Tárkányi Mária, a lap kiadója. Én ezt elfogadom, és értem ... de nem tudom... Mi most abszolút szembe megyünk a trenddel! Gasztro magazint készítünk nyomtatott lap formájában. Sőt! Hiányt pótolunk a piacon, ugyanis kizárólag gluténmentes ételeket találsz magazinunkban.

- A gluténmentes életmód nem mindig választás kérdése. Van, aki divatból választja ezt az életmódot, és bármikor fel is függesztheti, van, aki átmeneti időre mellőzi étrendjéből a glutént, de a legtöbb gluténérzékenynek egész életében figyelnie kell arra, hogy mit eszik. Nem vagyunk profi szakácsok, és nem vagyunk profi fotósok, de bízunk abban, hogy megkedvelik a lapunkat és a jövőben rendszeresen "találkozunk" az olvasókkal a magazin későbbi számaiban.

- Ha az élet citrommal kínál... így mutatkozol be az új magazinban, mint lapalapító. Téged mi inspirált az új feladatra?

- Engem 2012 nyarán kínált meg az élet a fent nevezett gyümölccsel, ekkor derült ki, hogy életem hátralévő részében gluténmentes étrenden kell élnem.- kezdte Vizler-Bokréta Veronika a lap alapítója. A kezdeti sokk után hamar rájöttem, hogy az lesz számomra a járható út, ha megpróbálok mindent magam elkészíteni, már csak azért is, mert a kész gluténmentes élelmiszerek finoman szólva sem nyújtottak gasztronómiai élményt számomra. Nagyon hiányzott a sült tészta illata, a kelt tészta íze, ezért nekiláttam a kísérletezésnek és a tanulásnak. A magam kárán tanultam meg bánni az eddig teljesen ismeretlen gabonákkal, lisztekkel, az eddig sosem hallott magokkal és a többi hozzávalóval.

- Sokat segített a közösségi média, ahol sorstársakra találtam, akik bíztattak, ha arra volt szükségem és tanácsokkal láttak el, amikor nem boldogultam. Ma már van annyi tudásom és rutinom, hogy én is tudok tanácsot adni másoknak és nagy öröm számomra, ha segíthetek. Ezért indítottam el a blogomat itt, az infoRábaköz.hu portálon, és ezért építettem fel a weboldalamat. És most itt az első magazin. Büszke vagyok rá és izgalommal várom, hogy miképpen fogadják.

- A gluténmentes étrend "eredményeképpen" ma már a laktózzal és a cukorral is óvatosan kell bánnom, hiszen a "baj" nem jár egyedül. De már nem esem kétségbe, tudom, hogy nem vagyok egyedül és ez erőt ad, erőt ahhoz, hogy limonádét készítsek abból a bizonyos citromból.

- A segíteni akarást, a kihívás szépségét értem. Van más személyes motivációd is a magazin kiadásban?

- Kezdetektől csodálom azt az akaraterőt és kitartást, ahogy Vera alkalmazkodott a megváltozott körülményeihez.- folytatta Tárkányi Mária. 8 éve vagyunk kollégák, így láttam a folyamatot az elejétől: az összeomlást, a "miért pont én?"-t, a próbálkozásokat, a kudarcokat és láttam a talpra állást, az építkezést. Támogattam és segítettem a blog indításánál és a weboldal létrehozásánál, de azt a megszállottságot, amivel nap mint nap dolgozik csak nemrég értettem meg. Nem, nem lettem gluténérzékeny! A kezdő háziasszony lányomnál állapítottak meg ételintoleranciát. A tej és a tojás jóval referencia érték feletti, valamint a következő fél évben kerülnie kell a glutént, a kukoricát, a burgonyát, a borsót a mogyorót és a mandulát. Így aztán nekem is más fejjel kell gondolkodnom a közös családi étkezésekkel kapcsolatban. Nagy segítség volt, hogy Vera kikísérletezte nekünk az első kenyeret, ami a mai napig kiváló alapanyag zsemléhez, bagetthez. Gyors segítséget kaptunk ahhoz is, hogy honnan tudjuk beszerezni a mindenmentes liszteket és egyéb alapanyagokat.

- Amikor felmerült a magazin kiadásának ötlete, abban egyeztünk meg, hogy sütiket és a kelt tésztákat Vera készíti, a többi ételbe pedig besegítek. Nyilván észreveszitek, hogy a magazinban túlsúlyban vannak a kelt tészták, sütemények. Ennek egészen egyszerű az oka, a gluténmentes diétában ezt a legnehezebb megoldani, így elsősorban ebben szeretnénk segíteni és ötleteket adni. Én magam azokat az ételeket kedvelem, amelyek egyszerűen elkészíthetőek, amiket a magam és a családom ízlésére formálhatok, amelyekhez nem kell a világ végére menni alapanyagért - így tőlem ilyen recepteket olvashatnak az olvasók, amin persze nyugodtan csavarhatnak egyet, ha úgy tetszik.

Aki szereti kézben tartani a papírt, olvasás közben érezni az illatát, annak most itt a Gluténmentes övezet nyomtatott formában is

Az újság első számában az alábbi témák köré csoportosították recepteket:
- Kenyér, kifli, kalács és társai - alapreceptek hétköznapra és ünnepre
- Variációk egy témára: egy alapanyag, több recept - az édesburgonya, a linzer, a pite
- Lélekmelegítő téli levesek
- Új ízek, izgalmas ételek Karácsonyra
- Finom köretek - magok és zöldségek
- Desszert - klasszikusok gluténmentes változatban, könnyen elkészíthető, egészséges édességek
- Szilveszteri vendégváró ételek
- Gluténmentes ehető-iható ajándékok saját kezűleg

A negyedévente megjelenő, kizárólag gluténmentes recepteket tartalmazó magazin első száma november 27-től megvásárolható a glutenmentesövezet.hu weboldalon, a Szuperinfó csornai irodájában (Arany János utca 5.) és november 30-tól az alábbi webáruházakban:

http://www.dietas-termekek-webshop.hu/

http://www.mestercsalad.hu/bolt

Hunorganic Kft.

Címkék: gluténmentes, magazin

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 16:00, szerda | Helyi

Önkéntes szemétszedés Bágyogszováton

Te Szedd!

2024. Április 24. 13:00, szerda | Helyi

Önkéntes szemétszedés Szilban

Te Szedd!

2024. Április 24. 09:00, szerda | Helyi

Főzőverseny felhívás a Kónyi Bikafesztiválra

Főzőcsapatok jelentkezhetnek.

2024. Április 23. 16:00, kedd | Helyi

Eldőlt, hogy ki készítette tavaly a legjobb bort a Csornai Járásban

XI. Bágyogszováti Borverseny eredményei