Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2015. Július 14. 11:42, kedd | Belföld
Forrás: saját forrás

Gőgös Zoltán:Ez a szemét banda most akarja ellopni az állami földvagyont

Gőgös Zoltán:Ez a szemét banda most akarja ellopni az állami földvagyont

A Földművelési Minisztérium zároltatni akarja Gőgös vagyonát.

Csaknem félmilliárd forint értékben kérte a vagyoni zár elrendelését Gőgös Zoltán ügyében a Földművelésügyi Minisztérium.- adta hírül a Napi Gazdaság. A tárca pótmagánvádlóként benyújtott vádindítványában különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés megalapozott gyanúja miatt fordult a bírósághoz. A Földművelésügyi Minisztérium mostani vádindítványa szerint a hűtlen kezelés gyanúját veti fel a tény, hogy Gőgös Zoltán elsőrendű vádlott, volt államtitkár 2008-ban úgy írta alá a támogatási szerződést és engedélyezte a kifizetést, hogy nem győződött meg a Magyarországi Leader Közhasznú Egyesület kérelmének valódiságáról, célszerűségéről, indokoltságáról és hasznosságáról. A büntetőjogi felelősségre vonás mellett az FM polgárjogi igényt is bejelentett 483,253 millió forint visszaszerzése érdekében, amelynek hatszázalékos kamatára is igényt tartanának.

Azért pótmagánvádként nyújtotta be vádindítványát a minisztérium, mert egy 2010-es kormányváltás utáni feljelentésre indított nyomozást követően a Központi Nyomozó Főügyészség bűncselekmény hiányában lezárta az ügyet.

Az üggyel kapcsolatban Gőgös Zoltán országgyűlési képviselő, az MSZP elnökhelyettese közleményt adott ki. "A Fidesz-kormány hazugságokkal akarja elterelni a figyelmet, arról, hogy most éppen az állami földvagyon ellopására készül, ezért mindenkit próbálnak besározni, aki ez ellen fellép. A Napi Gazdaság hétfői híre kapcsán, miszerint a Földművelésügyi Minisztérium magánvádas eljárást indít ellenem, közlöm mindenkivel, hogy soha semmilyen bűncselekményt nem követtem el. Ezt még a hírt közreadó újság is elismeri, amikor a cikk végén mellékesen megjegyzi, hogy a nyomozó főügyészség az említett ügyben ismeretlen tettes ellen folytatott nyomozást bűncselekmény hiányában lezárta. Természetesen a minisztériumon, illetve mindenkin, aki ennek ellenkezőjét állítja, vagy sugallja, polgári peres úton veszek elégtételt. Az említett vagyonzárolással kapcsolatban jelzem, hogy az én vagyonnyilatkozatom a fideszes vezetőkkel ellentétben pontos, 2008 után összesen egy gépkocsit vásároltam 1,9 millió forintért".
Gőgös Zoltán a facebook oldalán ennél keményebben fogalmazott. „Mellesleg nem véletlen az időzítés, hisz ez a szemét banda most akarja ellopni az állami földvagyont, ami ellen én minden fórumon küzdeni fogok.”

Az állami tulajdonú, jelenleg bérbeadással hasznosított földterületek kedvezményes értékesítését szorgalmazzák a Fideszben. Az ötlet, amelynek megvalósítását a földalapú támogatásból törleszthető hitel is segítené, a nemzeti parki területekkel kapcsolatos politikai „földindulást" is megmagyarázza.

A parlament utolsó nyári ülésnapjai­nak egyikén napirend előtti felszólalásban értékelte a mezőgazdaság helyzetét Jakab István, aki a Magosz elnöki posztja mellett a Fidesz frakcióvezető-helyettesi pozícióját is betölti. Jakab az eredmények méltatása mellett kijelentette: „a cél nemcsak a használathoz való jutás, hanem arra kérjük a kormányt, hogy minél inkább abba az irányba haladjanak, hogy a gazdák ne csak használatot, hanem tartósan tulajdont is tudjanak szerezni".

A kormány nevében válaszoló Nagy István FM-államtitkár egyetértőleg vette tudomásul az igényt, amely egyértelműen az utóbbi években bérbe adott állami földekre vonatkozik, és már az őszi ülésszak előtt döntés születhet róla, annak ellenére, hogy még a kormánypárton belül sem egységes a támogatása.

Hatalmas botrányokhoz, és Ángyán József korábbi államtitkár FIDESZ-szel történt szakításához vezetett, hogy a 2010-es kormányváltás után az állami földek nem a családi gazdaságokhoz kerültek, mint azt politikailag hirdették, hanem kormánypárti kötődésű családok, oligarchák jutottak nem egyszer 1000 hektár feletti földterülethez. Azok, akik a múlt ciklusban végrehajtott földmutyiban állami földbérlethez jutottak, ebben a ciklusban olcsó áron tulajdonosai lehetnek ezeknek a földeknek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón: