Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2015. Július 15. 07:20, szerda | Külföld
Forrás: MTI

Görög adósság - Bírálja a mentőcsomagot az IMF egykori tanácsadója

Görög adósság - Bírálja a mentőcsomagot az IMF egykori tanácsadója

A mostani megállapodásnál a görög nép jobbat érdemel, olyat, amely tiszteletben tartja szuverenitását, kormányának is lehetővé teszi presztízse megerősítését, stabilizálja és nem kivérezteti a gazdaságot.

Hangsúlyozta Barry Eichengreen, az University of California közgazdász professzora, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) egykori tanácsadója a World Economic Forum blog oldalán.
A szakember azt írta, Németország szerint a görögök a gazdasági összeomlás és az euróövezet elhagyása között választhatnak. Csakhogy mindkét megoldás ugyanúgy gazdasági összeomlással jár, bár az első - ha ugyan nem mindkettő - még politikai kockázattal is - vélekedett.

Felidézte egy 2007-es írását, amelyben kifejtette, hogy várható súlyos gazdasági következményei miatt miért nem fogja soha egyetlen tagállam sem önként elhagyni az euróövezetet, egyben rámutat arra, hogy a görög kormány ezzel nyilvánvalóan tisztában volt, hiszen végül belement azokba a feltételekbe, amelyeket a népszavazás alig pár nappal korábban elutasított. Megjegyezte azt is, nem számított rá, hogy lesz egy másik olyan euróvöezeti tag, Németország, amelyik az övezet elhagyására kényszerítené az országot. Gyakorlatilag ezt jelentik ugyanis a német pénzügyminiszter által támasztott "politikailag elfogadhatatlan és gazdaságilag perverz" feltételek - írta.

Wolfgang Schäuble elképzelése az euróövezeten kívüli "pihentetésről" egyszerűen "groteszk" - fogalmazott Barry Eichengreen. A gazdasági összeomlás és a humanitárius katasztrófa közepette a görög kormánynak nem lesz más választása, mint saját devizát kibocsátani a közfeladatok finanszírozásához. Elképzelhetetlen, hogy a gazdasági romlásnak ezen a fokán egy ország képes lenne még ebben az évtizedben teljesíteni az euró bevezetésének a feltételeit. Ha tehát bekövetkezik a Grexit, az nem átmeneti lesz, hanem végleges - szögezte le a közgazdász professzor.

A professzora hangsúlyozta, hogy pusztán strukturális reformokkal a görög gazdaságot már nem lehet kimenteni a romlás ördögi köréből.

A megállapodásban 2018-ra megkövetelt 3,5 százalékos GDP-arányos elsődleges költségvetési többlet csak mélyebb válságba taszítja az országot - szögezte le. Az adósság átstrukturálása pedig vajmi keveset javít a helyzeten, hiszen az évtized végéig még nem lesznek igazán súlyosak a kamattörlesztési terhek. A mélyülő recesszió viszont óhatatlanul a költségvetési célok elvétését, az pedig a kiadások csökkentését vonja majd maga után, ami csak felpörgeti a gazdasági romlás ördögi körét.

Ennek pedig elkerülhetetlenül Grexit lesz a vége, és úgy tűnik Németország épp erre játszik - írja az amerikai közgazdász professzor.

Címkék: adósság, görög

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.