Városlista
2022. január 27, csütörtök - Angelika

Hírek

2012. Február 09. 13:20, csütörtök | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Görögország kapott még 15 napot

Görögország kapott még 15 napot

Görögország további 15 napot kapott arra az Európai Unió, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap alkotta trojkától, hogy megtalálja 300 millió euró megtakarításának forrását az újabb mentőcsomagért cserébe.

Közölte csütörtök hajnalban egy meg nem nevezett kormánytisztviselő.

Görögország a 130 milliárd eurós új mentőcsomagért cserébe vállalta, hogy az idei költségvetésben megtakarít 3,3 milliárd eurót, ami a GDP 1,5 százaléka. A görög kormánykoalíció pártvezetői a szerda éjszakába nyúló tanácskozásukon minden megszorító elemben megállapodtak, kivéve a nyugdíjkifizetésekét, amelynek 300 millió eurót kell kitennie. Lukasz Papadémosz miniszterelnök ezután csütörtök hajnalban tárgyalt a trojka képviselőivel, de hírügynökségi jelentések szerint ez a megbeszélés eredménytelenül zárult.

Az eredeti feltételek szerint a pártvezetőknek csütörtökig meg kellett volna állapodniuk a megszorításokban, mert 17 órakor Brüsszelben összeülnek az eurózóna pénzügyminiszterei, hogy döntsenek a mentőcsomagról. Evangelosz Venizelosz görög pénzügyminiszter korán reggel elutazott Brüsszelbe, és ekkor reményteljesen nyilatkozott arról, hogy délután Brüsszelben a miniszterek „pozitív döntést” hoznak a mentőcsomagról.

A meg nem nevezett kormánytisztviselő ezt követően beszélt arról, hogy a 300 millió euró megtakarításáról még 15 napig tárgyalhatnak a görög vezetők.

A görög kormánykoalíció pártvezetői szerdán megtartották a már többször elhalasztott csúcstalálkozójukat a 130 milliárd eurós mentőcsomagért meghozandó megszorító intézkedésekről, de a nyugdíjcsökkentés kérdése miatt még mindig nem sikerült teljesen megállapodniuk.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Január 27. 12:02, csütörtök | Külföld

Megszűnt a korlátozások zöme Angliában

Megszűnt csütörtökön a koronavírus-járvány megfékezésére korábban elrendelt korlátozások zöme Angliában, bár fertőződés esetén még kötelező az elkülönítés.

2022. Január 27. 10:58, csütörtök | Külföld

A fertőzöttek száma 362,1 millió, a halálos áldozatoké 5,626 millió a világon

A világon 362 130 423 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 5 626 091 volt a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem csütörtök reggeli adatai alapján.

2022. Január 27. 06:00, csütörtök | Külföld

Újabb meteorit hullott szét Horvátország légterében

Egy kisebb meteorit hullott szét a horvátországi Zára (Zadar) felett - adta hírül a horvát meteoritfigyelő hálózat (HMM).

2022. Január 26. 13:06, szerda | Külföld

Rendőrségi vizsgálat indult a zárlatok idején tartott Downing Street-i partik ügyében

Rendőrségi vizsgálat indult azoknak a partiknak és egyéb összejöveteleknek az ügyében, amelyeket a koronavírus-járvány megfékezésére elrendelt korábbi zárlatok idején rendeztek a londoni miniszterelnöki hivatalban