Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. November 09. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Gőzbe ment milliárdok

Gőzbe ment milliárdok

Négymilliárd forint tűnhetett el a Rácz Fürdő építésére adott állami-banki hitelekből, s eközben közpénz vált magánvagyonná.

Négymilliárd forint tűnhetett el a Rácz Fürdő építésére adott állami-banki hitelekből, s eközben közpénz vált magánvagyonná - mondta el csütörtöki sajtótájékoztatóján György István főpolgármester-helyettes. Szerinte sem Budapest, sem a hitelező Magyar Fejlesztési Bank jelenlegi vezetése nem hibáztatható az évek óta húzódó beruházási botrányért - korábban viszont fedezet nélkül adtak hitelt a fürdőre. Az ügyben a KEHI is nyomoz.

György István sajtótájékoztatóját annak szentelte, hogy 'helyre tegye' a Rácz Fürdő körül kialakult félreértéseket és tisztázza a főváros jelenlegi szerepét az ügyben.Utóbbiról lényegében az derült ki, hogy Budapest jelenlegi vezetése semmiben nem felelős a mára kialakult helyzetért - s bár megállapodnának az építkezés befejezéséről, ehhez garanciákra lenne szükségük, hogy a főváros ne veszítsen a további részvétellel.

Közbeszerzés, kiszervezés

A Főpolgármesteri Hivatal három esetben is feljelentést tett a Budapest Gyógyfürdői is Hévizei Zrt. ügyeivel kapcsolatban: 'tudni akartuk, hogy a BGYH fürdőirányítási rendszerére kiírt közbeszerzés során történt - e törvénysértés, hogy mennyire volt szabályos a fürdők üzemeltetésének kiszervezése – illetve, történt-e bűncselekmény a Rácz Fürdő beruházással kapcsolatban', sorolta a kérdéses pontokat György. Az első esetben még nyomoz, a másodikban már vádat emelt az ügyészség. A Rácz Fürdő esetében először megszüntették, majd a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) kérésére újra elindították a nyomozást – ezúttal viszont a Magyar Fejlesztési Bank korábbi hitelezési gyakorlatát vizsgálják a hatóságok - hangzott el a sajtótájékoztatón.

Rosszul kezdődött

A főpolgármester-helyettes rámutatott, az elsődleges gond az volt, hogy a fürdő építése során közpénzt alakítottak át magánvagyonná, s az előző városvezetés nem a bevitt vagyoni kapacitás szerint, hanem magánberuházóknak kedvezve alakította ki a konstrukciót. 2002-ben, Vajda Pál és Atkári János javaslatára tárgyalt a fővárosi közgyűlés a projektről, s végül megalakították a 3 millió forintos törzstőkével bejegyzett Rácz Nosztalgia Kft.-t; a cég vagyonából 2,25 millió forintot magánszemélyek adtak, 250 ezer forintot pedig a BGYH Zrt. biztosított.

Ez György István szerint már eleve rossz felosztás, hiszen a fürdő későbbi, 10-11 milliárdos összköltségéből így 7,5 milliárd magánzóknak jut, és csak 2,5 milliárd kerül a közvagyonba - annak ellenére, hogy az építkezés túlnyomó részét az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bank finanszírozta hiteleivel, ráadásul közpénzből.

Pénzt fedezet nélkül

Az egyenlőtlen eloszlás mellett az ügyletet a többszörös szerződésmódosítás is zavarossá tette: az eredeti megállapodás szerint a Rácz Fürdőt 4,4 milliárd forintos beruházással 2005 -végére kellett volna átadni, ám a szerződést 2010-ig hatszor módosították, s György István szerint mindig a főváros kárára. A végeredmény 11,11 milliárdos befektetés lett, amiből mindössze 2,46 milliárdot állt a magánbefektetői csoport, s a többit az MKB és az MFB, illetve a a Széchenyi terv forrásai fedezeték. A Magyar Fejlesztési Bank mai árfolyammal számolva egymaga 7 milliárd forintnyi hitelt ölt bele a beruházásba – úgy hogy arra semmiféle anyagi fedezet, jelzálog nem volt. A pénzintézet annak ellenére folyósította az összeget, hogy a hitel folyósítása miatt több belső ellenőrzési szerv is tiltakozott, s hogy a magánbefektetői körhöz több, korábban felszámolt gazdasági társaság is köthető - hangzott el a sajtótájékoztatón.

Hova lett 4 milliárd?

A főváros maga is a végére kívánt járni, mennyit ér valójában a szinte teljesen felújított Rácz Fürdő: 'független értékbecslőt fogadtunk, amelyik 7,6 milliárd forintra értékelte a komplexumot - szemben a Rácz Nosztalgia Kft. 11,6 milliárd forintos becslésével. Ha a mi adataink jók, akkor a Rácz Fürdő beruházásából 4 milliárd nyom nélkül eltűnt, s ez a hűtlen kezelés gyanúját is felvetheti' - vélte György István, aki egyúttal hangsúlyozta: a felmerülő problémák ellenére azt szeretnék, ha a fürdő mihamarabb megnyílna, s tovább tárgyalnak erről az MFB-vel.

A folytatásnak azonban két akadálya is lehet: egyrészt, a főváros csak olyan biztosítékkal járulna hozzá a Rácz Nosztalgia Kft. földhasználati jogának bejegyzéséhez, ha a fejlesztési bank eláll a bármikor bevethető csődeljárás lehetőségéről; ha utóbbira sor kerülne, Budapest mindent bukna, az anyagi támogatástól kezdve az 1,2 milliárdos értékű (a társaságnak korábban ingyen biztosított) telkekig. Másrészt, egyelőre üzemeltetőt sem találnak a kétes kimenetelű projekt fenntartásához - az eddig megismert tervek pedig nem garantálják, hogy a fürdő akár 2023-ig is törleszteni tudná hiteleit.

Majd jövőre

György István az OrientPressnek elmondta, becsléseik szerint 2013 első negyedévére derülhet ki, hogy az érdekeltek milyen irányba lépjenek tovább a fürdő ügyében. 'A legoptimistább elképzelés, hogy jövő év végére átadhatjuk a Rácz Fürdőt' - mondta a főpolgármester-helyettes. Kérdésünkre megerősítette: bár a fürdő a mellette felépített hotelhez tartozik, azt majd az utcáról érkező látogatók is használhatják.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során