Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2015. November 16. 16:00, hétfő | Helyi
Forrás: Papp József

Győrben adták el az első állami földeket

Győrben adták el az első állami földeket

Ma indul az a gazemberség, amit én az elmúlt 25 év leggaládabb cselekedetének tartok.- nyilatkozta ma Győrben Gőgös Zoltán.

Ma Győrben megkezdődött az állami földterületek licit útján történő értékesítése 10 földterületet kijelölésével. Ebből kilenc területre a Lajta Hanság Zrt-nek van 2051 szeptember 6-ig érvényes bérleti szerződése. A licit előtt Gőgös Zoltán, az MSZP elnökhelyettese tartott sajtótájékoztatót.

- Közel 400.000 hektár állami tulajdonú szántóföldet próbálnak meg eladni a következő másfél hónapban. Ez akkora, mint Zala megye területe. - kezdte Gőgös Zoltán. Szerintem nem fog sikerülni. Ezeknek a területeknek a jelentős része tartós bérlettel terhelt, a mai licitre meghirdetett földekre egy kivételével 2051 szeptemberéig érvényes bérleti szerződés van. Még 36 év. Ezért nem igaz a kormány állítása, hogy a termelőknek akarja eladni a földeket. Az igazi termelő nem vár 36 évet, hogy birtokba vehesse a földjét. A múlt héten a kormány azon állítása is megdőlt, hogy így akarják megakadályozni a külföldiek földvásárlását. Kiderült, hogy több mint 200 olyan külföldi van, akik minden feltételnek megfelelnek, és vásárolhatnak földet. Szűk kör az, akik ezeken a liciteken földhöz juthatnak, egy részük pedig csalással szerzett hozzá papírt. Oknyomozó újságírók derítették ki nemrég, hogy a beavatottak pár napos „tanfolyamon” szereztek Aranykalászos gazda oklevelet, ami egyébként egy 400 órás képzés.
A ma meghirdetettek közt is nagy táblákban, öntözőrendszerrel ellátott, jól termő földeket akarnak eladni. Ezt mi mindenképpen vissza fogjuk csinálni. Azt is meg fogjuk nézni, hogy a vevőnek miből volt pénze a vásárlásra, elfogadhatatlannak tartjuk, hogy az állami föld pénzmosás eszköze legyen.- mondta a licit előtt Gőgös Zoltán.

A liciten egy kivételével valódi verseny nem alakult ki. A legnagyobb földekre jelentkező sem volt, a többit induló áron vitték el. Egy esetben dúlt nagy harc. Az egyetlen olyan területre, amit nem terhelt bérleti szerződés, a licit 6.200.000 forintos kikiáltási áráról indulva 11.600.000 forint lett a győztes vételár.

A licit után megkérdeztük Gőgös Zoltánt, mik voltak a tapasztalatai, megfeleltek-e a történtek a várakozásainak?

- Körülbelül erre számítottam. A nagy értékű összefüggő területek nem keltek el. Nem volt senkinek 129 millió forintja, hogy megvegye a mára kiírt legnagyobb területet. Ki fektet be ekkora összeget hozam nélkül? Egy kivétellel a ma elkelt szántóföldek 2051-ig bérleti szerződéssel terheltek. Addig nem használhatja az új tulajdonos a földet, csak a bérlő. Az egyiknél kiszámoltuk, hogy a vevő a bérleti díjból 126 év alatt tudná kifizetni a vételárat. Azt gondoltuk, hogy a kisebb területekre lesz 1-2 vevő. Ezeket a földeket ennyi pénzért megvenni a mai szabályok közt értelmetlen. Én a nagy meccseket a 40.000 3 hektár alatti területre kiírt pályázatnál várom. Ott nem licit lesz, írásban kell pályázni. Aki mégis ma itt elköltött 25 millió forintot, az nagyon bátor, vagy olyat tud, amit a többiek nem tudnak. MAGOSZ-os körökből már hallani olyant, hogy két év múlva fel lehet mondani a bérleti szerződéseket. Ez olyan, mint a trafikmutyi volt. A beavatottak megszerezték a trafikokat azok elől, akik értették a szakmát és tudtak számolni. A trafikok kiosztása után meg úgy alakították át a szabályokat, hogy a haverok jól járjanak.

Nagy sajtó érdeklődés mellett zajlott az első licit

Az első vásárló

Erre nem jelentkezett senki.

Itt igazi verseny zajlott

Gőgös Zoltán megfigyelőként a liciten.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 13:00, hétfő | Helyi

A Hanságban is megjelent a pásztorgém

Afrikai természetfilmekből ismerős.

2024. Április 29. 09:00, hétfő | Helyi

Véradások a Rábaközben

Egyetlen véradással három beteg emberen segíthet.

2024. Április 28. 19:00, vasárnap | Helyi

Elkaszált élővilág, elkaszált jövő!

Színesítsük a kertünket háborítatlan védett természeti területekkel!

2024. Április 28. 16:00, vasárnap | Helyi

Hol lesz a héten áramszünet a Rábaközben?

Tervezett üzemszünetek.