Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. November 30. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Gyorsvasút Ferihegyre ötvenmilliárdért?

Gyorsvasút Ferihegyre ötvenmilliárdért?

A tervek szerint 2019-2020 körül építenék meg a gyorsvasutat a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér és a városközpont között, a beruházás körülbelül 48 milliárd forintot emésztene fel – tudta meg aNapi Gazdaság.A fejlesztést az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (Connecting Europe Facility, CEF) forrásaiból finanszíroznák - ez egy új uniós költségvetési forrás közlekedési projektekre, a megszokott kohéziós alapok mellett.

A ferihegyi gyorsvasút megépítése körülbelül egy-másfél évtizede szerepel a tervek között, és már az első Orbán-kormány, illetve a Gyurcsány-kormány idején is felmerült az építkezés gondolata. A vasút finanszírozására és nyomvonalára is több változat született az elmúlt időszakban. Volt olyan terv, hogy az állam építi meg a vonalat, a MÁV-ot is bevonva, aztán jöttek a magánbefektetőkkel kapcsolatos 'ötletek'. Még az is elterjedt egy időben, hogy Demján Sándor vállalkozása építi majd ki a vasutat a Ferihegy 2-es terminál és a budapesti Nyugati pályaudvar között, hogy az kapcsolódjon a szintén Demján érdekeltségi körébe tartozó WestEnd bevásárló központhoz. Ez az ötlet azonban nagyon költségesnek bizonyult (akkor 20 milliárd forintos összeggel számoltak), a megtérülése pedig elég bizonytalannak látszott, bár a reptér utasszáma a 2000-es 4,7 millió után - az említett terv idején - 2005-re 8,1 millióra emelkedett.

Néhány évvel korábban, vagyis bő másfél évtizede egy 'öszvér' megoldás csak 12 milliárdot feltételezett volna, e szerint egy szakaszon a jelenlegi vasúti pályán futott volna a ferihegyi gyors, és csak a második szakaszon kellett volna új pályát építeni, amely a 2-es terminál alá futott volna be. Ez azért ütközött volna nehézségbe, mert a vasúti fővonal menetrendjébe nem lehetett volna beiktatni a ferihegyi vonatokat. Voltak olyan tervek is, amely szerint nem Nyugatiba futottak volna be a szerelvények, hanem a Keleti pályaudvar lett volna a célpont.

Egy időben a kormányzat - Fellegi Tamás korábbi fejlesztési miniszter idején - még abban bízott, hogy kínai finanszírozással megoldódhat a Malév helyzete, valamint megépülhet a gyorsvasút is. Ebből sem lett semmi: a Malév leállt, s úgy tűnt, hogy ez megpecsételi a reptér sorsát is - egy esetlegesen alacsonyabb utasszám pedig indokolatlanná tehette volna a vasút megépítését. Az idő azonban nem ezt igazolta, mára ugyanis kiderült, hogy a Malév nélkül is van élet a budapesti repülőtéren, sőt sikerül túlszárnyalni a korábbi utasszámot. Vélhetően ennek is szerepe lehet abban, hogy a kormányzat újra elővette a gyorsvasút tervét.

A sok változatból tehát mindeddig nem lett semmi, csak annyi történt, hogy - uniós pénzekből - kialakítottak egy megállót, és egy felüljárót a Ferihegy 1-es terminálnál, amely viszonylag rövid ideig tölthette be igazi funkcióját, hisz közben a terminált bezárták. Így tehát - más európai repterekhez képest - nincs közvetlen vasúti összeköttetés a főváros és reptér között, mindössze buszjárat közlekedik a kőbányai metrómegállótól a terminálokig.

Az új tervről egyelőre nem sokat lehet tudni, a megvalósulásának azért nagyobb az esélye a korábbiaknál, mert látszik a forrás is, és szerepel az uniós nagy projektek listáján is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során