Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2015. Január 07. 16:00, szerda | Helyi
Forrás: Nemzeti Adó- és Vámhivatal

Ha a megengedettnél többet főztél, meg kell semmisítened a pálinkádat

Ha a megengedettnél többet főztél, meg kell semmisítened a pálinkádat

Adóhivatali tájékoztató a pálinka magánfőzésre és bérfőzésre vonatkozó szabályainak változásairól.

2015 január elsejétől jelentősen megváltoztak a pálinka magánfőzésére és bérfőzésére vonatkozó szabályok. Az alábbiakban a NAV ezzel kapcsolatos tájékoztatóját ismertetjük röviden.

Magánfőzésnek továbbra is a párlatnak a magánfőző lakóhelyén vagy gyümölcsöse helyénhasználható, legfeljebb 100 liter űrtartalmú, párlat-előállítás céljára kialakítottdesztillálóberendezésen a magánfőző által végzett előállítása minősül, de évente legfeljebb 50liter mennyiségig.

Változik a magánfőző definíciója is. Magánfőzőnek az a 18. életévét betöltöttgyümölcstermesztő személy minősül, aki saját tulajdonú gyümölccsel, gyümölcsből származóalapanyaggal és párlat készítésére alkalmas, saját tulajdonú desztillálóberendezésselrendelkezik.

A magánfőző az évente előállítható párlatmennyiség túllépése esetén a többletmennyiségethaladéktalanul köteles bejelenteni a vámhatóságnak és a vámhatósággal egyeztetett módongondoskodni a többletmennyiség megsemmisítéséről.

A magánfőzésben előállított párlat adója évi 1000 forint, melyet a magánfőzőnek kell
megfizetnie, amely a magánfőző lakóhelye szerinti önkormányzatnak a bevétele. A
magánfőzőnek az előállított magánfőzött párlat utáni adóbevallási és adófizetésikötelezettségét a tárgyévet követő év január 15-ig – együtt – kell teljesítenie a lakóhelyeszerinti önkormányzati adóhatósághoz. Ha a magánfőző nem állított elő tárgyévbenmagánfőzött párlatot, akkor nem keletkezik tárgyévre vonatkozóan adóbevallásikötelezettsége.

A magánfőzött párlat kizárólag a magánfőző, családtagjai vagy vendégei által fogyasztható elfeltéve, hogy értékesítésre nem kerül sor. A magánfőzött párlat csak alkoholtermék-adóraktárrészére értékesíthető.

Fontos változás, hogy 2015. január 1-jétől a magánfőző a desztillálóberendezés felettitulajdonszerzést az azt követő 15 napon belül köteles bejelenteni a lakóhelye szerintiönkormányzati adóhatósághoz. A bejelentésben meg kell adni a nevét, lakcímét, adóazonosítójelét, a desztillálóberendezés feletti tulajdonszerzés időpontját, a desztillálóberendezésűrtartalmát és tárolásának, használatának helyét, ha az eltér a magánfőző lakcímétől. Amagánfőző köteles megőrizni és hatósági ellenőrzéskor bemutatni a desztillálóberendezésfeletti jogszerű tulajdonszerzést igazoló iratot. Ha 2015. január 1-jét megelőzően történt amagánfőzésre szolgáló desztillálóberendezés feletti tulajdonszerzés, akkor a magánfőzőnek2015. január 15-ig kell megtennie a bejelentést.

Az adóraktár részére történő értékesítéskor, illetve ha a magánfőző az általa előállítottmagánfőzött párlattal kíván részt venni párlatok számára meghirdetett versenyen, a párlateredetét a desztillálóberendezés feletti tulajdonszerzés szerinti bejelentésről, valamint a párlatután megfizetett adóról kiállított önkormányzati adóhatóság igazolás igazolja.

Magánfőzés esetében az adó megállapításához és az adótartozás végrehajtásához való jog azelőállított magánfőzött párlat utáni adóbevallási kötelezettség bevallási határidejétől számított1 év elteltével évül el.

A törvény hatályba lépését megelőzően előállított magánfőzöttpárlatra 2014. december 31-ét követően is az előállításkor érvényes rendelkezések azirányadók. A törvény hatályba lépését követően előállításra kerülő párlatok tekintetébenazonban már az új szabályokat kell alapul venni.

A bérfőzésben előállított párlat után is megszűnik az eddig 50 liter mennyiségig biztosított 0forintos adómérték. 2015. január 1-jétől a szeszfőzdében bérfőzés keretében, a bérfőzetőalapanyagából előállított párlat adója egy bérfőzető részére évente legfeljebb 50 litermennyiségig 167.000 forint (1 liter 50 térfogatszázalék alkoholtartalmú párlatra vetítve 835forint), az 50 litert meghaladó mennyiségre 333.385 forint (1 liter 50 térfogatszázalékalkoholtartalmú párlatra vetítve 1667 forint).

A 2014. évben előállított, azonban a bérfőzető részére 2015. január 1-jét követően átadott párlat után fizetendő jövedéki adó összegét minden esetben az átadás- átvétel időpontjában hatályos adómérték alapján kell megállapítani. Akinek tehát tavaly lefőzték a pálinkáját, de csak az idén veszi át, annik már meg kell fizetnie az új adókat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 16:00, péntek | Helyi

Közlekedés fénysorompóval biztosított vasúti átjáróban

Óvatosan vezessenek a vasúti átjáróban!

2024. Április 19. 13:00, péntek | Helyi

Hétvégi programok a Rábaközben

Hova menjek? Mit csináljak?

2024. Április 19. 09:00, péntek | Helyi

Vezetéstechnikai hibák, ráfutásos balesetek!

Baleset-megelőzési tanácsok szakértőktől.

2024. Április 18. 16:00, csütörtök | Helyi

71 lakástűz az első negyedévben

Az 71 tűzzel érintett épület közül egyikben sem volt füstérzékelő.