Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. Június 29. 08:00, péntek | Helyi
Forrás: Közi Horváth József Népfőiskola Agyagosszergény

Hagyományőrző Szent László napi búcsú Agyagosszergényben

Hagyományőrző Szent László napi búcsú Agyagosszergényben

Ahhoz, hogy a jövőt formálni tudjuk, szükségünk van a múlt értékeire.

Kodály Zoltán szép gondolata inspirálta a Közi Horváth József Népfőiskola tagjait hagyományőrző programjuk megszervezésére, mellyel céljuk a múlt meglévő tárgyi és szellemi - az idősebbek által el nem feledett - értékeinek megismertetésre.

Június 24-én, vasárnap délelőtt a nap sugarai aranyfátylat szőttek a Szent László templom köré, ünnepi díszbe öltöztetve azt. Több százan töltötték meg a falu csodálatos templomát. Sokan érkeztek haza a messze, s közel-távolról a családi fészekbe, ezen a szép napon mintegy meghazudtolva a családok elhidegüléséről,az összetartás hiányáról szóló elemzéseket.

A szentmise után a Kapuvár Néptáncegyüttes bemutatásával hosszú évtizedek óta ismét felhangzott az „agyagosi verbunk”. A plébánia épülete előtt népviseletbe öltözött legények és lányok eljárták a táncot, melybe a helyi fiatalok is bekapcsolódtak. A közönség soraiban álló meglett férfiak és asszonyok könnyes szemmel tekintettek a táncosokra.
A program a Művelődési Házban folytatódott, ahol az érdeklődök „A múlt értékei" című helytörténeti kiállítást tekinthették meg, Perger Gyula, a Győr-Moson-Sopron Megyei Múzeumok Igazgatósága igazgatójának megnyitó beszédét követően. Rengeteg írott és tárgyi emlék árulkodott a régmúltról. Fényképek, oklevelek, könyvek, népi viseletek darabjai idézték fel szép-,ük-,és dédszüleink egykori mindennapjait. Délután a templomtéren egyes foglalkozás mesterei mutatták be tudományuk fortélyait. Fafaragó, papírmerítő és fazekasmester fogadta el a meghívást. Tevékenységüket érdeklődő tekintetek kísérték. Gyermekek - olykor egy-egy felnőtt is - sorban álltak hogy kipróbálhassák a bemutatott mesterségbeli fogásokat.

A nap már alacsonyan járt amikor a búcsúi bált megszakítva, a helyi vendéglőben sor került a legények, s lányok számára egykor is nagyon várt legényavatásra. Meglett családapák segítségével elevenítették fel a ’80-as években kihalt hagyományt, melyet a jövő évtől szeretnének ismét elevenné tenni, vagyis a 18 éves ifjakat felavatni, s ily módon is szembesíteni őket azzal a ténnyel, hogy ifjúságuk legyen felelősségteljes, hiszen a megélt ifjúkor már csak egy lépésre van a családalapítástól.
A vendéglőben még szólt a zene, ropták a táncot mikor megkezdődött a kiállítás bontása.
Póczáné Németh Alojzia, népfőiskolai elnök: „Szervezőként elmondhatom, hogy megérte a fáradozásunk. Bizony szükség van a az ilyen alkalmakra egy közösség életében. A népi kultúránk egyik legfontosabb szerepe az adott területen élők összekovácsolása. Az emberek egykoron lehet, hogy távolabb éltek egymástól, de ez a távolság mégis közelebb élést jelent. A közelebb alatt nem a térbeli közelséget kell érteni, hanem az emberi kapcsolatokat, melyben fontos volt, hogy egymást megbecsüljék, segítsék, hiszen egymásra voltak utalva. A XXI. sz. embere gyakran érzi magát egyedül, egyesek kizárják a szomszédjaikat, a munkatársakat a mindennapjaikból. Közömbösek. Ajánljuk, hogy a népi kultúra felé ne csak divatból forduljunk, hanem aknázzuk ki ennek közösségformáló erejét. Feladatunk átemelni azokat a népszokásokat, amelyek szebbé, elviselhetőbbé teszik mindennapjainkat. Bízunk benne , hogy a Szent László napi búcsú ,néphagyományunk egy szelete sokakban felkeltette az igényt elődink néphagyományainak megismerésére és ápolására. A következő kínai közmondás mindannyiunkat erre ösztönöz:
„Aki nem ismeri a falut, ahonnan származik,soha nem fogja megtalálni azt a falut amelyet keres."

A rendezvény Agyagosszergény Község Önkormányzata, a Szent László Plébánia és a Lakiteleki Népfőiskola támogatásával valósult meg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 16:00, péntek | Helyi

Vadász nyári tábor gyerekeknek

Két turnusra lehet jelentkezni.

2024. Április 26. 13:00, péntek | Helyi

Hétvégi és május elsejei programok a Rábaközben

Hova menjek? Mit csináljak?

2024. Április 26. 09:00, péntek | Helyi

A Castrum 9 versenyzője 7 érmet hozott haza a Diákolimpiáról

56 klub 612 versenyzője küzdött.

2024. Április 25. 16:00, csütörtök | Helyi

Pörgesd fel az agyad!

Bűnmegelőzési játék a farádi iskolában.