Városlista
2024. szeptember 21, szombat - Máté

Hírek

2014. Március 17. 18:48, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Hallássérülteket segítő videotolmács rendszer indult

Hallássérülteket segítő videotolmács rendszer indult

Elindult hétfőn a hallássérültek kommunikációját segítő, videoalapú tolmácsszolgáltatás tesztidőszaka. Orbán Viktor miniszterelnök szerint az új rendszerrel olyanoknak is megadatik a munka lehetősége, akik fogyatékosságuk miatt eddig nem tudtak dolgozni.

A kormányfő a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének (Sinosz) budapesti székházában tartott ünnepségen hangsúlyozta: a fogyatékossággal élők munkanélkülisége az elmúlt négy évben 40 százalékkal csökkent, ma 16 ezerrel többen dolgoznak közülük, mint korábban.

A videotolmács-programról - amely körülbelül 70 ezer, később pedig, ha beválik, akár százezer ember életét is megkönnyítheti majd - úgy fogalmazott: ez esély arra, hogy a hallássérülteket teljes egészében be lehessen vonni a társadalom közös életébe, és hogy tovább javuljon a foglalkoztatottságuk.

Az elmúlt évek eredményei közül Orbán Viktor kiemelte, hogy Magyarország a világon elsőként ratifikálta a fogyatékossággal élők jogairól szóló ENSZ-egyezményt, és 'tekintélyes pozíciónk van a világban' a jelnyelv elismerésével kapcsolatban is. Emlékeztetett, hogy az alaptörvény is védi a jelnyelvet.

A miniszterelnök közölte továbbá, hogy az Új Széchenyi Tervben a fogyatékossággal élő, illetve halmozottan hátrányos helyzetű emberek esélyegyenlőségének növelésére 44 milliárd forintot fordítottak, amiből 900 millió forint jutott a hallássérültek javára. 'Felesleges ember nincs, mindenkire szükség van' - zárta szavait Orbán Viktor.

Az 526 millió forintos beruházással létrejövő, országos lefedettségű kontakt videotolmácsolási rendszer például hivatali ügyintézéskor, a munkahelyen vagy egészségügyi ellátások alkalmával segítheti a siketeket, a siketvakokat és a nagyothallókat - hangzott el a Sinosz által készített ismertetőben.

A rendszer kétféleképpen vehető igénybe. Ha az ügyfelek eltérő helyszínen vannak, a hallássérült felhívja a videorendszeren keresztül a tolmácsot, aki azonnal hívja a kért halló személyt, így a jeltolmácson keresztül a hallássérült és a halló ember hatékonyan kommunikálhat egymással. Ha a hallássérült ügyfél azonos helyszínen tartózkodik azzal a halló társával, akivel kommunikálni akar, felhívja a rendszer segítségével a tolmácsot, aki így videón keresztül van jelen. A párbeszéd akadálymentesítése igény szerint jelnyelven, írásban vagy hangzó nyelven történik.

A 2015. február 28-ig tartó próbaidőszakban csak érvényes Sinosz-tagsággal rendelkező hallássérültek vehetik igénybe ingyenesen a szolgáltatást. A tervek szerint a legtöbb kormányablakot is akadálymentesítik majd, ahol a hallássérültek térítésmentesen érhetik el a videotolmácsot.

A hétfői rendezvényen Kósa Ádám, a Sinosz elnöke, európai parlamenti (EP) képviselő - jeltolmács közreműködésével - kiemelte, hogy régi álmuk válik válóra a video-tolmácsszolgáltatással. Mint fogalmazott, a hallássérültek akkor érik el a valódi esélyegyenlőséget, ha a társadalom aktív tagjai lehetnek.

Az új szolgáltatás éppen ezt segíti, e rendszerrel ugyanis a siketek, a siketvakok és a nagyothallók a társadalom egyenjogú polgáraivá válhatnak - tette hozzá.

A program részletei a www.skontakt.hu címen érhetők el.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket