Városlista
2021. június 17, csütörtök - Laura

Hírek

2012. Április 24. 07:11, kedd | Külföld
Forrás: mno / MTI

Harminchat párt versenghet az eladósodott országért

Harminchat párt versenghet az eladósodott országért

Harminchat párt jelentette be részvételi szándékát a május 6-i görögországi előre hozott választásokon, ami rekordnak számít a katonai diktatúra 1974-es bukása óta eltelt, kétpártrendszer által jellemzett időszakban.

A pártoknak – amelyeknek színképe a hagyományos pártoktól a több más európai országban jelen lévő kalózpártig terjed – vasárnap estig kellett leadni jelentkezésüket a legfelsőbb bíróságon. E testület szerdáig hoz döntést arról, hogy közülük melyek felelnek meg a részvételi feltételeknek.

A két nagy vetélytárs párton – a jobboldali Új Demokrácián (ND) és a baloldali Pánhellén Szocialista Mozgalmon (PASZOK) – kívül indulni szándékozik a három másik parlamenti párt, a kommunisták (KKE), a radikális baloldal (SYRIZA) és a szélsőjobboldal (LAOSZ) is.

Az új formációk többségét jobb- vagy baloldali pártokból távozó politikusok hozták létre, tiltakozásul az ND–PASZOK-nagykoalíció által alkalmazott, a hitelezők által az országra kényszerített megszorítások politikája ellen.

Ilyen az ND volt képviselője, Panosz Kamenosz által nemrég alapított Független Görögök, a volt szocialista fejlesztési miniszter, Luka Kaceli pártja, a Társadalmi Szerződés vagy a SYRIZÁ-ból kiszakadt Demokratikus Baloldal. Ide tartozik a Demokratikus Szövetség, a volt külügyminiszter, Dora Bakojanisz pártja, aki az ND-ből távozott 2010-ben, mert az a megszorítások mellett szavazott, miközben kormányzása idején még ellenezte azokat.

Végül egy tucat kis pártnak – amelyek a legutóbbi választásokon nem érték el a parlamentbe jutáshoz szükséges 3 százalékos küszöböt – áttörést ígérnek a közvélemény-kutatások. Közéjük tartozik az újnáci Krüszi Avgi (Arany Hajnal), a volt jobboldali miniszter, Sztefanosz Manosz által alapított zöldpárt, a DRASZI, a trockista EEK, a baloldali antikapitalista Antarszia vagy a marxista ML-KKE, valamint a válság kezdetén népszerűvé vált Nem Fizetek vagy a Görög Kalózpárt.

A politikai színtér sokszínűsége láttán politikai elemzők és közvélemény-kutató intézetek a választások kimenetelének bizonytalanságára hívják fel a figyelmet. Szinte egybehangzóan arra számítanak, hogy a két nagy párt, az ND és a PASZOK „történelmi összeomlása" nyomán koalíciós kormányzás várható Görögországban.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2021. Június 16. 18:08, szerda | Külföld

Évtizedes csúcsra emelkedett a születések száma Németországban márciusban

Több mint két évtizede a legmagasabbra emelkedett a születések száma márciusban Németországban, a növekedés időbeli összefüggésben áll a koronavírus-járvány első hullámának enyhülésével

2021. Június 16. 17:00, szerda | Külföld

Meghaladta a 30 milliót azok száma, akik mindkét dózist megkapták Nagy-Britanniában

Meghaladta a 30 milliót a koronavírus elleni oltásokból beadott második dózisok száma Nagy-Britanniában. Az eddig beadott első és második oltási adagok együttes száma átlépte a 72 milliót.

2021. Június 16. 15:05, szerda | Külföld

Az EU intézkedéseket tervez a jövőbeli járványok elleni fellépés érdekében

Az Európai Bizottság tanulságokat fogalmaz meg a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban és arra vonatkozóan, hogy mit kell javítani az esetleges jövőbeli hasonló kihívások kezelése érdekében.

2021. Június 16. 13:02, szerda | Külföld

Kína csütörtökön három asztronautát küld az űrállomására

Kína három asztronautát küld fel csütörtökön a kialakítás alatt álló űrállomására - adta hírül a kínai sajtó a Kínai Emberes Űrrepülésért Felelős Ügynökség (China Manned Space Agency) szerdai bejelentésére hivatkozva.