Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2016. Március 25. 18:48, péntek | Külföld
Forrás: mti

Három embert őrizetbe vettek Brüsszelben a Franciaországban meghiúsított terrortámadással kapcsolatban

Három embert őrizetbe vettek Brüsszelben a Franciaországban meghiúsított terrortámadással kapcsolatban

Három embert őrizetbe vettek Brüsszelben a Franciaországban meghiúsított terrortámadással kapcsolatban, köztük volt az a férfi is, akit péntek délután tett ártalmatlanná a rendőrség különleges alakulata

- közölte a belga szövetségi ügyészség. A vádhatóság megerősítette, hogy a péntek délután zajló művelet az előző nap Párizsban meghiúsított terrortámadással volt összefüggésben. Ezen akció kezdetekor három detonáció hallatszott, amelyekről később a polgármester elmondta, hogy azok a rendőrség által előidézett és felügyelt robbanások voltak.

A délutáni akció során őrizetbe vett, egyelőre ismeretlen személyazonosságú férfi mellett előállítottak korábban egy Salah A. és egy Tawfik A. nevű fiatalembert is, mert a gyanú szerint nekik is közük volt a Franciaországban készülő támadáshoz. A három személy közül ketten könnyebb sérüléseket szenvedtek az elfogásuk közben.

A főügyészség közlése szerint az előállítottak kapcsolatban álltak a csütörtök éjjel indított művelet során őrizetbe vett hat ember közül hárommal is, akik közül kettőt Faycal C. és Abou A. néven említettek a nyilatkozatban.

A brüsszeli merényletek utáni nyomozás keretében a belga fővárosban péntekre virradóra őrizetbe vett hat ember közül hárman őrizetben maradnak, hármat viszont szabadon engednek.

Emellett megerősítették, hogy a hatóságok által már korábban is körözött Najim Laachraoui volt a második, eddig azonosítatlan repülőtéri öngyilkos merénylő, aki három nappal ezelőtt felrobbantotta magát a brüsszeli nemzetközi repülőtéren.

"A DNS-vizsgálatok és a nyomozás állása alapján a szövetségi ügyészség meg tudja erősíteni, hogy az 1991. május 18-án született Najim Laachraoui volt a második repülőtéri robbantó" - közölte a főügyész.

A vádhatóság azt is megerősítette, hogy a marokkói származású, de belga állampolgárságú férfi DNS-ét megtalálták a tavaly novemberi párizsi terrortámadásokban használt robbanószereken és a merényleteket követő házkutatások során is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.