Városlista
2024. május 13, hétfő - Szervác

Hírek

2017. Június 04. 10:00, vasárnap | Helyi
Forrás: Szuperinfó Magazin - Életmód, szépség egészség

Használja okosan a klímát

Használja okosan a klímát

Egyre többen szereltetnek otthonukba is légkondicionáló berendezést, ezért nem árt pár dolgot megemlíteni használatukról.

A kereskedelemben már kizárólag az inverteres berendezéseket kapni, aminek energiafelhasználása A+ és A++ jelölésű. Ezek a készülékek már nemcsak a nyári melegben teszik hűvösebbé környezetünk, hanem a hideg téli napokon is bátran használhatjuk fűtésre vagy fűtés rásegítésre. Fűtési módban 1kW villamos energiával kb. 4 kW fűtési energiát állíthat elő. Ez nem is kevés energiamegtakarítás!

Azt azonban már kevesen tudják, hogy épp ezért a légkondicionáló berendezés üzemi ideje szinte már egész évre kiterjed, ami miatt leginkább indokolttá válik a rendszeres karbantartás. Azért is írtam karbantartást, mert egy lelkiismeretes szerelő nem csak kifújja a beltéri egységet (ami látható), hanem egyben elvégzi a teljes rendszer tisztítását, nyomáspróbáját, ellenőrzését. Ez Önnek is érdeke, hiszen megelőzheti a költségesebb javítást.
Miért fontos a rendszeres tisztítás és fertőtlenítés? A használat során – főleg nyáron -, a beltéri egységben lecsapódott pára és felgyülemlett por együttes közege jó táptalaj a vírusoknak, gombáknak. Aki nem végzi el ezt a fertőtlenítést, nagy veszélynek teszi ki magát, hiszen ezt a levegőt keringtetjük és lélegezzük be a helyiségből.
A fokozatosság elvét is érdemes betartani, ami egészségünkre, na és persze pénztárcánkra is hatással lehet. A kinti hőmérséklethez képest 5-6 fokkal érdemes alacsonyabbra állítani a belső hőmérsékletet, így elkerülheti a szervezetét érő hősokk.
Látszólag egyszerűnek tűnik a klíma szerelés, azonban nem árt tudni, hogy speciális szerszámokat és szakértelmet igényel. A rendszerben keringtetett hűtőközeg környezetünkre ártalmas, amit nem szabad a levegőbe engedni. Soha ne álljon neki Önmaga javítgatni a készüléket. Egyben ez veszélyes és környezetkárosítás esetén a Nemzeti Klímavédelmi Hatóság ezt több százezer forinttal is bünteti.

Selectronic Villamosság Bt.
(x)

További cikkek a Szuperinfó hétvégi számában olvashatók, melynek digitális kiadását itt lapozhatja át.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 12. 19:00, vasárnap | Helyi

Egy friss klímajelentés szerint Európa a leggyorsabban melegedő kontinens

Készült az AP tudósításának felhasználásával.

2024. Május 12. 16:00, vasárnap | Helyi

Hol lesz a héten áramszünet a Rábaközben?

Tervezett üzemszünetek.

2024. Május 12. 13:00, vasárnap | Helyi

Kerekítő mondókázó foglalkozás babáknak Bágyogszováton

Belépődíj nincs

2024. Május 12. 09:00, vasárnap | Helyi

45 éves a pedagógia szakképzés a Hunyadiban

Jubileumi ünnepség