Városlista
2022. május 24, kedd - Eszter

Hírek

2021. Március 03. 16:00, szerda | Helyi
Forrás: Nemzeti Adó- és Vámhivatal Győr-Moson-Sopron Megyei Adó- és Vámigazgatósága

Hasznos tanácsok az adóhivataltól a külföldi jövedelemigazolásokhoz

Hasznos tanácsok az adóhivataltól a külföldi jövedelemigazolásokhoz

Külföldi jövedelemigazolás kérésére postai úton, illetve a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ügyfélszolgálatain személyesen van lehetőség.

Az év elején sok külföldön – jellemzően Ausztriában, Németországban – dolgozó magyar keresi fel a NAV Győr-Moson-Sopron megyei ügyfélszolgálatait, hogy igazolást kérjenek a külföldi adóhatóság nyomtatványán a Magyarországon szerzett jövedelmeikről.

A NAV-nál már jó ideje, csaknem minden ügy online is intézhető. Mivel a külföldi igazolásoknál az ügyfelek egy másik ország nyomtatványán kérik a jövedelmeik igazolását, ennél az ügytípusnál nincs lehetőség elektronikus ügyintézésre. Külföldi igazolás kérésére postai úton, illetve személyesen a NAV ügyfélszolgálatain van mód.

Sokan tévesen az IGAZOL nyomtatvány beküldésével kezdeményezik a NAV-nál a külföldi igazolás kiadását. A jövedelmek igazolásához azonban a NAV-nak szüksége van az ügyfél által aláírt, eredeti külföldi nyomtatványra is, ebben az esetben tehát az IGAZOL nem használható. Sokan szeretnék e-mailben vagy e-Papíron kezdeményezni az ügyintézést, azonban erre nincs lehetőség az eredeti aláírás hiánya miatt. Szkennelt vagy fotózott dokumentum ugyanis nem alkalmas külföldi igazolás ügyintézésre. A külföldi nyomtatványt a NAV szárazbélyegzővel hitelesíti, ezért elektronikus kiküldésre sincs mód.

A tapasztalatok szerint gyakori, hogy nem megfelelően nyújtják be a külföldi, jellemzően E9-es vagy EU/EWR nyomtatványt, ezért hiánypótlásra kell felszólítani az ügyfeleket. Ezáltal azonban csak később tudnak hozzájutni a kért igazoláshoz. A leggyakoribb problémák, hogy nem írják alá, csak egy eredeti példányt küldenek a külföldi nyomtatványból, illetve nem csatolnak mellé kérelmet. Olyan is előfordult, hogy magát a leigazoltatni kért külföldi nyomtatványt sem küldték be.

A külföldi jövedelemigazoláshoz ajánlott kérelem nyomtatvány elérhető a NAV honlapján, a „Letöltések – egyéb” rovatban. A külföldi nyomtatványt az érintettnek kell beszereznie. A kérelmet egy, míg a külföldi hatóság nyomtatványát két (németországi esetén három) példányban kell kitölteni és alá kell írni.

Akinek Magyarországon volt adóköteles jövedelme, annak csak azután adható ki az igazolás, ha önállóan benyújtotta szja-bevallását vagy a NAV által készített adóbevallási tervezetet – szükség esetén módosítás, kiegészítés után – már elfogadta. A bevallási tervezet március 15-étől érhető majd el, a legegyszerűbben az https://eszja.nav.gov.hu oldalról, ügyfélkapus azonosítással.

Akinek nem volt belföldön adóköteles jövedelme, annak nem kell nulla adattartalmú szja-bevallást benyújtania, elegendő ezt a NAV külföldi jövedelemigazoláshoz készített kérelem nyomtatványán tett nyilatkozattal jeleznie.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Május 23. 13:00, hétfő | Helyi

Halálos baleset történt Szany közelében vasárnap

Olajfolton csúszott meg az autó.

2022. Május 23. 08:00, hétfő | Helyi

Hol lesz a héten áramszünet a Rábaközben?

Tervezett üzemszünetek.

2022. Május 22. 10:00, vasárnap | Helyi

Hivatalosan átadták a GYSEV150 emlékmozdonyt

A vasúttársaság idén ünnepli alapítása 150 éves jubileumát, ez alkalomból készült el a matricázott Siemens Taurus.