Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2023. Február 09. 20:00, csütörtök | Külföld
Forrás: euronews

Hatalmas földrengés pusztított Törökországban

Hatalmas földrengés pusztított Törökországban

Az Egészségügyi Világszervezet szerint az a legvalószínűbb, hogy húszezren vesztették életüket, és százezer körül van a sérültek száma.

Hétfő hajnalban 7,8 tizedes erősségű földrengés pusztított Törökország déli és középső részén, illetve Szíria határos, északnyugati vidékén. Az amerikai földtani intézet (USGS) adatai szerint ez volt 2021 nyara óta a legerősebb mért földmozgás, amelyet további, erős utórengések követtek.A természeti csapás egy rendkívül kiszolgáltatott régiót ért. Dél-Törökországban menekültek millió élnek hevenyészett táborokban, a szomszédos Szíriában pedig a 12 éve tartó polgárháború megtépázta az infrastruktúrát. Recep Tayyip Erdogan török elnök történelmi léptékű katasztrófának nevezte a hétfői földrengést, és kijelentette, hogy a mentőegységek megtesznek mindent, amit tudnak. Elmondta azt is, hogy 45 ország ajánlott segítséget.

Több magyarországi szervezet is részt vesz a törökországi mentésben. A Baptista Szeretetszolgálat hétfő este indított útba Isztambulba egy 14 fős mentőcsapatot, akiket 5 keresőkutya támogat. A HUBA Rescue24 Tűzoltó és Kutató-Mentő Nemzetközi Csoport és egy sürgősségi ellátást végző egészségügyi csoport összesen 19 fővel, 7 mentőkutyával és mintegy 2 tonnás felszereléssel indult Törökország földrengés sújtotta térségébe.

A mentési munkálatokat jelentősen megnehezíti az időjárás, ugyanis a régióban heves esőzések vannak, a hőmérséklet pedig napközben mindössze 3-4 Celsius fokig emelkedik, éjszaka pedig jóval fagypont alatt marad, sőt, 3-5 centiméternyi hó is hullott.

A földrengés-sújtotta Délkelet-Törökországba látogatott Recep Tayyip Erdogan államfő szerdán. Az elnök beszédében visszautasította a bírálatokat, amelyek szerint a hatóságok nem reagáltak kellően gyorsan a katasztrófára. Egyúttal azt üzente a helyieknek, hogy ne aggódjanak, senkit sem hagynak az utcán.

"Voltak hiányosságok" - ismerte el. "Lehetetlen egy ilyen nagyságú katasztrófára felkészülni."

Antakya város lakói közül sokan tüzeknél melegedve várták minden éjszaka, hátha kimentik a házaik romjai alá temetett rokonaikat.

A néhány hónapos Helent 68 óra elteltével húzták ki a romok alól élve. Már majdnem 12 ezren vesztették életüket a hétfői földrengésben Törökországban és Szíriában. Mivel sokan rekedtek a romok alatt, további áldozatokra lehet számítani.

A Magyar Baptista Szeretetszolgálat egy kutató-mentő és egy egészségügyi csapatot küldött Törökországba. Kedd délután kezdték meg a munkát. A kutyák segítségével és hőkamerákkal keresik a túlélőket. Szerdára 10 túlélőt találtak. Kettőt a csapat maga mentett ki, kettőt egy török egység segítségével.

Legalább hat élő embert mentettek már ki a romok alól a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat munkatársai, akik a dél-törökországi Hatay tartományban dolgoznak jelenleg, 20 fővel és 4 keresőkutyával vannak a helyszínen.A terepen dolgozók azt mondták, hogy rengeteg túlélő rekedhetett a számukra kijelölt épület törmelékei alatt, mert mindenfelől hangokat hallanak.

Míg Törökországba számos mentőcsapat érkezett, Szíriában segíteni már sokkal bonyolultabb, különösen az északnyugati, katasztrófa sújtotta területeken. A 11 éve dúló polgárháború és az Aszad-rezsim elleni nemzetközi szankciók nehezítik a mentést.

Az eredetileg a lebombázott házakból civilek kimentéséért alakult Fehérsisakosok nincsenek elegen. Egyik városból a másikba vonulva próbálnak segíteni. Miközben Törökországért az egész világ összefogott, a szíriaiak elhagyatva érzik magukat.

A fotó illusztráció

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).