Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2017. Augusztus 17. 10:00, csütörtök | Helyi
Forrás: saját

Hazug indoklással fosztották meg Kónyt 270 millió forinttól

Hazug indoklással fosztották meg Kónyt 270 millió forinttól

Aller Imre kónyi polgármester a nyilvánossághoz fordult.

Aller Imre Kóny polgármestere felháborodottan tájékoztatta portálunkat Kóny ipari park pályázatának hányatott sorsáról. A község még 2016 első félévében nyújtott be pályázatot európai uniós forrásra, aminek az elosztását a megyei önkormányzat végzi. Májusban tették közzé a nyertes pályázók listáját, és a faluvezető sajnálattal tapasztalta, hogy a kónyi pályázat nincs a támogatott projektet között. Augusztus 3-án kiküldték a bírálók az elutasító döntéseket az indoklással együtt, a polgármester ezen háborodott fel igazán.

- Nem tudok indulat nélkül beszélni erről az eljárásról.- kezdte Aller Imre. Az elutasítást és főleg az indoklását hazugnak, törvénytelennek és erkölcstelennek tartom. Folyamatosan az az érzésem, hogy a pályázatunk elolvasása nélkül utasítottak el bennünket.
Az indoklás több okból is hazug. Így fogalmaz az elutasító döntés: „Nem lenne helyes a közeli, egymást kioltó fejlesztések támogatása. A szintén rábaközi település (Csorna) önkormányzata támogatásra javasolt pályázatával egyidejűleg nem volna szerencsés támogatásban részesíteni a versenytárs tárgyi projektjét” Az első hazugság az, hogy a mindenki által megismerhető értékelési szempontrendszer nem tartalmaz értékelési elemet arról, hogy a térségben van-e versenytárs, vagy más is pályázna. Ez nem lehet indok. Csak megjegyzem, hogy ugyanaz a döntéshozó nyertesnek nyilvánította Mosonmagyaróvár és Rajka (16 km), Vámosszabadi és Kisbajcs (6 km) pályázatát is. A közelség miért csak Csorna és Kóny (10 km) esetében kizáró ok? A második hazugság, hogy azért nem támogatták Kónyt, mert Csorna nyert. A dokumentumokból egyértelműen kiderül, hogy Csorna sem szerepel a májusban közzétett nyertesek listáján. (táblázat a cikk végén) Valószínűleg ők is velünk egyidőben kapták meg az elutasító döntést. Nem vagyunk ellendrukkerei a csornai pályázatnak, nekünk attól nem lesz jobb, hogy nekik is rossz. Kívánom, hogy nyerjenek ők is. Azt azonban a falu nevében megkövetelem, hogy minket is azonos mércével mérjenek! Egyszerűen elképesztő számomra ez a cinikus indoklás. A harmadik hazugság az, hogy versenytársai lennénk a csornai ipari parknak. Ha elutasítás előtt elolvasták volna a pályázatunkat, akkor tudnák, hogy a mi ipari parkunkban minden területnek megvan a gazdája. (képünkön) Már ma is évi nettó 3 milliárd forint az ottani vállalkozások árbevétele, és 94 főt foglalkoztatnak sajnos mostoha körülmények között. A pályázatunkban a terület ivóvíz, gáz, villany ellátását, szennyvíz és csapadékvíz elvezetését és útépítést terveztünk. Nem vagyunk Csornával versenytársak, nem hiszem, hogy bármelyik kónyi vállalkozás „át akarná tolni” a csornai ipari parkba a csarnokát. Azért sem vagyunk versenytársak, mert a mi ipari parkunkba már nem várunk új befektetőt, azok mehetnek Csornára. Mi a jelenlegiek körülményeit akarjuk javítani.

Azért állítom, hogy törvénysértő is a döntés, mert olyan indokkal utasították el (versenytársa lennénk Csornának) a pályázatunkat, ami nem is szerepelhet a döntési szempontok közt. A döntés pedig azért erkölcstelen, mert másodrendű állampolgárként kezeli a kónyiakat, másodrendű befektetőként kezeli a Kónyban megtelepült vállalkozásokat. Ez olyan méltánytalan, hogy nem hagyhatom szó nélkül. Ez az egész falu sérelme. A Rábaközben élőknek is joguk van ahhoz, hogy a lakhelyükhöz a lehető legközelebb találjanak munkahelyet, és ne a nagyvárosok iparcsarnokaiban legyenek összeszerelő segéderők. Már többször is jeleztem, hogy politikai büntetés határozott bizonyítékait látom Kóny ellen. Más pályázataink esetében is fellebbeznünk kellett. Kíváncsi lennék, mit szól ehhez, vagy mi köze lehet ehhez a térség országgyűlési képviselőjének?

- Azon kívül, hogy községe sérelmével a nyilvánossághoz fordult, mit tesz még az ügyben?

- Kóny lakói és a kónyi vállalkozók megérdemlik, hogy közös sérelmünk esetén minden erőmmel és eszközzel küzdjek értük. Hazug indoklással fosztottak meg minket csaknem 270 millió forinttól. Természetesen a döntéssel szemben a szabályok szerint fellebbezést adtunk be, bár annak a sorsával kapcsolatban sok illúzióm nincs. A nyilvánosság ereje talán észre téríti a döntéshozókat. Fellebbezésünk elutasítása esetén minden eszközt felhasználok igazunk érvényesítéséért. Ha kell, bíróságra megyünk, ha kell, meg sem állunk Strasbourg-ig. Az európai adófizetők pénzét osztogatják ilyen felháborító módon, megvannak az Európai Unió megfelelő fórumai arra, hogy a nyilvánvalóan hazug indokok alapján hozott szabálytalan döntéseket eltöröljék. Nekünk is vannak ebben a nehéz csatában szövetségeseink, ennek az ügynek még egyáltalán nincs vége.

Ahogy Aller Imre nyilatkozta, ez a dokumentum is bizonyítja, hogy már májusban közzétették a pályázat nyerteseit a pályázatok hivatalos internetes oldalán. Itt olvasható Mosonmagyaróvár és Rajka, valamint Vámosszabadi és Kisbajcs is, Csorna és Kóny nem.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 16:00, csütörtök | Helyi

71 lakástűz az első negyedévben

Az 71 tűzzel érintett épület közül egyikben sem volt füstérzékelő.

2024. Április 18. 13:00, csütörtök | Helyi

Állásbörze - a legújabb állásajánlatok

A heti Szuperinfóból

2024. Április 18. 09:27, csütörtök | Helyi

Egy kapuvári férfi lett internetes csalás áldozata

A kapuvári nyomozók megtalálták a tettest, vádat emelnek ellene.

2024. Április 17. 16:00, szerda | Helyi

Magyarkeresztúrról eltűnt férfit keresnek a rendőrök

A 45 éves férfi megtalálása érdekében a csornai rendőrök az állampolgárok segítségét kérik.