Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Május 03. 08:44, péntek | Belföld
Forrás: InfoVáros

Herend köszönti Szent István városát!

Herend köszönti Szent István városát!

Porcelánkiállítás a múzeum Fő utcai épületében.

A Herendi Porcelánmanufaktúra 187 éves működése alatt a világ legnagyobb porcelánmanufaktúrájává vált. Több mint 16.000 különböző formát és 4.000 különböző mintát számláló termékválasztékuk közepette is megőrizték egyediségüket, hiszen máig kézi úton készítik a szépséges porcelán tárgyakat. Mindezekből a kincsekből nyújt ízelítőt a május 10-én, pénteken a Szent István Király Múzeum dísztermében megnyíló kiállítás. Itt több mint ötszáz kiállítási tárgyon keresztül ismerhető meg a Herendi Porcelánmanufaktúra. Az Emlékévhez kapcsolódó tárlatról és annak speciális – Szent István emlékéhez kötődő – tárgyairól Brájer Éva alpolgármester és dr. Kőrös Endre, a Herendi Porcelánművészeti Múzeum Alapítvány kuratóriumának elnöke közös sajtótájékoztatón számolt be.

A Herendi a világ legnagyobb porcelánmanufaktúrája mind gazdasági súlyát, mind az értékteremtő munkavállalói létszámot, mind a 60 országra kiterjedő értékesítési hálózatát tekintve. Az út, amely idáig vezetett közel két évszázad töretlen munkáját dicséri. 1826-ban, az üzem alapításakor még az alapító sem remélte, hogy egyszer a Herendi porcelánok a világ minden lakott földrészén ismert és elismert remekművek lesznek. Hogy a császárok, királyok, s más prominensek fogyasztják Herendiből fejedelmi ebédjüket, díszítik velük otthonukat. Hogy a világot lázban tartó világkiállításon minden létező elismerést kiérdemel. Nem gondolhatta, hogy az akkor pár fős kis üzem, mára közel 900 főt foglalkoztató manufaktúrává fejlődik, s ahol porcelán kísérleteket kezdett el, ma több mint 16.000 különböző forma és 4.000 különböző minta jelenti azt a hihetetlen termékválasztékot, mely Herend egyik kiemelkedő sajátossága.

Közel két évszázad alatt a siker kulcsa nem is lehetett más: ápolni a hagyományokat, tisztelni az elődök elhivatottságát, elkötelezetten a minőséget és a kézi munkát tartva szem előtt. Minderről és a fehérvári porcelánkiállítás speciális – Szent István emlékéhez kötődő – darabjairól dr. Kőrös Endre, a Herendi Porcelánművészeti Múzeum Alapítvány kuratóriumának elnöke beszélt.

„Herend manufaktúra. 187 éve gyakorlatilag ugyanúgy, kézi úton készíti a szépséges porcelán tárgyakat. A nyers porcelánmassza első érintésétől a festőecset utolsó leheletfinom simításáig, csak kezek érintik a Herendi porcelánt. Ettől válik egyedivé, varázslatossá, tündöklő szépséggé. A kézműves technológia legszebb és legigényesebb darabjait is igyekezünk bemutatni a kiállításon. Gyönyörű terített asztalok, dísztárgyak, figurák. Tradíció és innováció. Elegáns visszafogottság és dús díszítések. Nagyméretű tárgyak és apró kis varázslatok. Meglepetésként – Szent István emlékéhez is kötődve – személyéhez, a valláshoz kötődő tárgyak csoportja, hiszen a Manufaktúra termékpalettájában szinte nincs olyan kiemelkedő személyiség, alkalom, ünnep, téma, amelyhez kapcsolódóan ne készítettünk volna hozzáillő porcelánokat. Herend a Magyar Örökség, s az Európai Kulturális Örökség része. Kiváló minőségű Szépség, melyet birtokolni kiváltság. E szépségekből mutatunk be Önöknek több száz darabot, a legismertebb Herendi daraboktól kezdve a legújabb termékfejlesztéseink és iparművészeink alkotásáig. Kulturális missziónk most a Királyok városában, a hajdani királyi székhelyen, Székesfehérváron jelenik meg. Köszöntjük Szent István városát, Önöket pedig köszöntjük Herend sokszínű, varázslatos, mindig megújuló világában!” – mondta el dr. Kőrös Endre.

Székesfehérvár Önkormányzata nagy örömmel fogadta, hogy a Herendi Porcelánmanufaktúra is csatlakozott a 2013-as Szent István Emlékévhez. A bemutatásra kerülő gyönyörű anyaghoz jól illő helyszínt kerestek és találtak. A Múzeum Fő utcai dísztermében nyílik meg a kiállítás, amely ízelítőt ad a Herendi név mögött rejlő termékeke fantasztikus tárházából.

Brájer Éva elsőként személyes élményeiről beszélt. Arról, hogy édesanyja révén, aki az Amfora Kereskedelmi Vállalatnál dolgozott, ő szinte valamennyi porcelángyárban járt, ebben nőtt fel. „Nagyon várom már a fehérvári kiállítás megnyitóját, hogy láthassuk azt a több száz darab porcelánt, amellyel Szent István városában bemutatkozik a manufaktúra. Nagy tisztelettel köszönti Székesfehérvár ezeket a míves tárgyakat, amelyeknek egy méltó helyszín, a múzeum díszterme ad majd otthont.” – fogalmazott Brájer Éva alpolgármester.

A „Herend köszönti Szent István városát!” című porcelánkiállítás megnyitójára 2013. május 10-én, pénteken 17 órakor kerül sor a Szent István Király Múzeum dísztermében. A tárlat július 31-éig tekinthető meg a Fő utca 6. szám alatti épületben, szerdától vasárnapig 10 és 18 óra között.

Címkék: herend, szent istván

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során