Városlista
2022. július 5, kedd - Sarolta, Emese

Hírek

2022. Május 22. 10:00, vasárnap | Helyi
Forrás: GYSEV

Hivatalosan átadták a GYSEV150 emlékmozdonyt

Hivatalosan átadták a GYSEV150 emlékmozdonyt

A vasúttársaság idén ünnepli alapítása 150 éves jubileumát, ez alkalomból készült el a matricázott Siemens Taurus.

A grafikán szerepel a 150-es szám, az alapításra utaló 1872-es évszám, valamint a GYSEV által az idei évre készített GYSEV150-es logó. A múltra egy 520-as gőzmozdony kinagyított kerekei utalnak, amelyek jelent és jövőt jelképező Taurus villamos mozdony oldalára kerültek.

A GYSEV számos programmal, attrakcióval készül a másfél évszázados jubileumra. Rövidesen a nagyközönség is megismerheti az alkalmi postabélyeget és a GYSEV történetét bemutató könyvet. A vasúttársaság megkeresésére a nyugat-dunántúli régió kilenc cukrászdája készített különleges, GYSEV150 desszertet, amelyet egyedi és kedvezményes sütijeggyel is megkóstolhatnak az érdeklődők.

A személyszállító járművekre: motorvonatokra, InterCity-kocsikra GYSEV150 matricák kerültek fel az elmúlt hetekben, mostanra pedig elkészült a GYSEV150 emlékmozdony.

A jármű oldalaira hatalmasra kinagyított gőzmozdony kerekek kerültek, ezek jelképezik a múltat; a jelent és a jövőt pedig maga a GYSEV jelenleg legmagasabb sebességre képes, villamos Taurus mozdonya. A gőzös kerekei egy 520-as mozdonyról származnak, ennek különlegessége, hogy a valaha volt legnagyobb teljesítményű gőzüzemű vontató jármű volt a GYSEV történetében.

A grafika kiemelt eleme az arany színű 150-es szám, amelyben a nullát egy szárnyaskerék formája mintázza. A grafikai elem alá került az alapításra utaló „anno 1872” felirat, a mozdony orr-részén pedig különleges, fény-árnyék hatású effektekkel látható a GYSEV150 logó.

- Tavaly az 1921-es soproni népszavazás centenáriuma előtt tisztelegtünk a Civitas Fidelissima emlékmozdonnyal. Természetes volt, hogy az idei évben a GYSEV-alapítás 150 éves jubileumára is készítünk különleges, matricázott mozdonyt. A jármű mostantól Magyarországon és Európa-szerte hirdeti, hogy másfél évszázada született az a törvény, amely lehetővé tette a GYSEV megalapítását, létrehozását és azt a hihetetlen fejlődési pályát, amit a vasúttársaság leírt az elmúlt másfél évszázadban – mondta el az ünnepségen Kövesdi Szilárd, a GYSEV Zrt. elnök-vezérigazgatója.

A GYSEV150 emlékmozdony most hétvégén tehervonatokat vontat, majd hétfőtől már az InterCity forgalomban is teljesít szolgálatot.

Címkék: GYSEV, mozdony, vasút, vonat

Ezek érdekelhetnek még

2022. Július 05. 13:00, kedd | Helyi

Kiesett egy utas a buszból

Balesetek szemtanúit keresik a rendőrök.

2022. Július 05. 09:00, kedd | Helyi

A GYSEV valamennyi belföldi jegypénztárában megvásárolhatóak az autóbusz bérletek

Tovább erősíti együttműködését a GYSEV és a Volánbusz a Nyugat-Dunántúlon.

2022. Július 04. 16:00, hétfő | Helyi

Égő autók, villámcsapástól kigyulladt ház, balesetek adtak munkát a tűzoltóknak

A 26. héten történt

2022. Július 04. 13:00, hétfő | Helyi

Hol lesz a héten áramszünet a Rábaközben?

Tervezett üzemszünetek.